Jak vybrat spacák, aby vám v něm nebyla zima? Zaměřte se na velikost, tvar i teplotní komfort

Žena ležící ve spacáku mezi batohy Sotnikov Misha / Shutterstock.com

Není nic nepříjemnějšího, než se v přírodě nebo na chatě zabalit do spacáku a celou noc se klepat zimou. Na vině přitom nemusí být chladné počasí, ale nevhodný výběr spacího pytle. Kempingová a turistická sezóna se blíží, je proto nejvyšší čas dát dohromady vhodnou výbavu. Přečtěte si, na co při nákupu spacáků myslet, čemu věnovat pozornost a jak se mezi jednotlivými druhy vyznat tak, abyste si pro sebe vybrali na míru ten nejlepší.

Přečtěte si také

Jak se zbavit slimáků na zahradě? 5 metod, které opravdu fungují

Na co si odpovědět před výběrem?

V první řadě je důležité se zamyslet nad tím, kdo a kde bude spacák využívat, jak často a v jakých ročních obdobích. Také popřemýšlejte nad tím, jakým způsobem ho budete nejčastěji přepravovat, a tedy jak velký a těžký si můžete dovolit.

V neposlední řadě si stanovte na spací pytel rozpočet – budete-li na něho spoléhat i ve větší zimně nebo ve vlhkém prostředí, pak se nevyplatí na něm šetřit. A naopak, pokud potřebujete spacák jen na občasné letní výlety do kempu či na chalupu, klidně si vystačíte s levnějšími.

Na výletě nezapomeňte doplnit energii

Zaměřte se na délku spacího pytle

Pokud chcete mít jistotu pohodlí a dostatečné izolace, pak je důležité zvolit správnou velikost. Řiďte se pravidlem, že by délka spacáku měla být asi o 20–30 cm větší, než je výška osoby. Při větším rozdílu není tělo schopné vzniklou vzduchovou kapsu v nohách dostatečně vyhřát a teplotní komfort se výrazně snižuje.

Na to myslete i při výběru spacáku pro děti. Není dobré jim pořizovat větší spacák s tím, že do něj jednou dorostou. V takovém případě doporučujeme poohlédnout se po tzv. rostoucích spacích pytlech, které se dají podle potřeby rozšiřovat a prodlužovat.

  • Tip: V obchodech také narazíte na specificky dámské a pánské spacáky. Někdy se liší pouze barevným provedením či maximální délkou, existují ale například také dámské spacáky, které mají určité části extra zateplené, většinou v oblasti nohou a beder.
Žena balí spacák v lese KatsiarynaKa2 / Shutterstock.com

Jaký je rozdíl mezi dekovým a mumiovým spacákem?

Dekové spacáky mají rovný obdélníkový tvar a při plném rozepnutí mohou sloužit i jako klasická deka. S moc vysokou hřejivostí a funkčností u nich však nepočítejte. Jsou určené především pro spaní v interiéru a ocení je ti, pro které jsou mumiové spacáky příliš těsné a mají raději volnost. Jsou také těžší a větší, tedy vhodnější pro převoz autem.

Mumiové potom mnohem lépe kopírují lidské tělo a tím zamezují unikání tepla. Jejich výhodou je také větší skladnost a nižší váha, takže pro přenášení v batohu jsou mnohem lepší než dekové. Existují také spací pytle oválné, které jsou kompromisem mezi oběma zmíněnými typy, je u nich ale potřeba počítat s větším prostorem v oblasti nohou, a tedy i možným únikem tepla.

Pro to správné posezení u ohně

Teplotní limity nepodceňujte

Podle standardizované evropské normy musí každý výrobek obsahovat tři povinné údaje. Hodnotu komfortní teploty, při níž by neměla pociťovat žádný chlad průměrná mladá, zdravá žena nebo člověk ležící na zádech. Limitní teplotu, která udává, při kolika stupních bude teplo i průměrnému mladému, zdravému muži nebo schoulenému člověku. A extrémní, která upozorňuje na hraniční teplotu, při níž již může hrozit prochladnutí.

Pro snadnější orientaci se spacáky dělí na druhy podle doporučovaného ročního období. Od toho se také do jisté míry odvíjí jejich velikost a váha.

  • Letní: limitní komfort se u nich pohybuje kolem 5 °C. Jejich výhodu je, že bývají levnější, skladnější a lehčí (s váhou klidně i pod 1 kg), takže je pohodlně sbalíte do své turistické, vodácké či cyklistické výbavy.
  • Třísezónní: univerzální typ nabízející ideální poměr mezi „cenou a výkonem“. Využijete je na spaní venku od jara do podzimu a zahřejí vás i při nižších teplotách kolem 0 °C.
  • Zimní: jsou určené především pro provozovatele zimních sportů a aktivit, kteří potřebují přespávat v opravdu nepříznivých teplotních i povětrnostních podmínkách. Bývají nejdražší a pro běžné turisty zbytečné.
Žena ve spacáku pije kávu z plecháčku Paul Schlemmer / Shutterstock.com

Peří nebo syntetiku?

Všeobecně se spací pytle dělí z hlediska výplňového materiálu do svou skupin. První tvoří ty syntetické, kam lze řadit spacáky z dutého vlákna (představují nejlevnější variantu, jsou ale také objemnější a těžší) nebo z mikrovlákna (ty jsou vhodnější i do náročnějších podmínek, jsou lehčí a skladnější, avšak zase o něco dražší). Výhodou syntetických spacáků jsou i nižší nároky na údržbu.

Péřové spacáky mají oproti syntetice až dvojnásobnou životnost, jsou lehčí a mají bezkonkurenčně lepší tepelně izolační vlastnosti. Jejich nevýhodou ovšem je, že si za ně výrazně připlatíte a současně je nutné se o ně dobře starat, aby například moc nenavlhly a vydržely správně plnit svou funkci.

  • Tip: Co se materiálu týče, při výběru sledujte i typ a kvalitu toho vnějšího – zejména v případech, kdy oceníte voděodolnost, nebo naopak vyšší prodyšnost.
  • Ve sportovních potřebách se také dají dokoupit vložky do spacáku. Ty mohou představovat lepší hřejivou izolaci, případně umožňují hygieničtější používání spacího pytle.
Vybavte se na výpravu

Co dalšího by vám nemělo pod stan chybět?

Před sezónou nezapomeňte zkontrolovat i zbytek kempingové a outdoorové výbavy. Hodit se vám může nafukovací karimatka a polštářky, baterka či cestovní lampa, kempingový vařič a nádobí, termoska, kapesní nožík, šňůra na prádlo, rychleschnoucí sportovní ručník, hřejivé polštářky, pláštěnka a nepromokavý obal na batoh, powerbanka (koupit se dá i solární), miniaturní lahvičky na kosmetiku nebo provázek. Skvělou vychytávkou jsou také cestovní kávovary pro přípravu dobré zrnkové kávy.

Kromě prodejen se sportovním vybavením (Decathlon, Sportisimo, Intersport apod.) pořídíte aktuálně kempingové vybavení včetně mnoha užitečných a praktických nezbytností také v Tchibu nebo v internetovém obchodě řetězce Lidl.