Německý módní řetězec Orsay je v insolvenci

Obchod řetězce Orsay Vytautas Kielaitis / Shutterstock.com

Pandemie koronaviru dolehla i na módní řetězec Orsay. Po německé mateřské společnosti Ordia se do insolvence dostala i dceřiná firma v Rakousku, dluží totiž přes 15 milionů eur. V Německu konkurz probíhá už od ledna a ke 30. dubnu bylo uzavřeno 79 poboček a propuštěno přes 200 zaměstnanců. Podaří se najít nového investora a zabránit krachu? A jaký to bude mít dopad na české pobočky?

Přečtěte si také

Rossmann spojuje věrnostní kampaň s jógou. Jiné řetězce lákají na vysavače i plyšové hračky

Dopady koronavirové krize

„Před pandemií jsme byli stále v plusu,“ tvrdí mluvčí společnosti Wolfgang Weber-Thedy. Už v roce 2008 ale Orsay rušilo desítky pracovních míst a proběhlo také několik stávek zaměstnanců. Je tedy patrné, že potíže vznikly ještě před kovidovou krizí a po ní se jen zhoršily.

Kamenné obchody v Baden-Badenu, Jehlu, Rastattu a v mnoha dalších městech zavírá řetězec hlavně proto, že se nepodařilo vyjednat nižší nájemné, a to ani na přechodnou dobu.

Nemáte co na sebe? I řetězce nabízí dostupné módní kousky

Konec, nebo restrukturalizace?

Loni došlo k částečné reorganizaci firmy, kterou podpořil také německý vládní fond WSF, který poskytl úvěr ve výši 33 milionů eur. Bohužel to nestačilo a Ordia začátkem letošního roku skončila v konkurzu. Nyní je osud společnosti nejistý, přesto se o ni zajímá hned několik potenciálních investorů. „Právě probíhají finální jednání se zájemci a včas se k tomu vyjádříme,“ potvrzuje Weber-Thedy.

Už teď je ale jisté, že bude potřeba změnit celý obchodní model, jinak se Orsay ještě dlouho do zisku nevrátí.

Prázdný regál v popředí obchodu s oblečením Have a nice day Photo / Shutterstock.com

Orsay ve světě i u nás

Firma Ordia vznikla v německém Willstättu v roce 1975 a vždy se zaměřovala výhradně na dámské oblečení. Dnes má po celém světě téměř 700 poboček, z toho zhruba 200 na území Německa. Aktuálně ji vlastní francouzská rodina Mulliezových, které patří i další známé módní řetězce, například Pimkie nebo Decathlon. Za zmínku určitě stojí i fakt, že 80 % z celkových 3 500 zaměstnanců tvoří ženy.

V České republice nyní najdeme přibližně 60 prodejen Orsay, přičemž první z nich byla otevřena před více než 20 lety. Velké oblibě se u nás nicméně těší i internetový obchod této značky.