Využijte použité čajové sáčky na maximum: Jsou skvělé na spáleniny, jako hnojivo pro květiny nebo přírodní osvěžovač

Žena si louhuje čajový sáček v šálku nuu_jeed / Shutterstock.com

Udělali jste si doma čaj a po jeho vylouhování jste sáček ihned vyhodili? Máme pro vás několik užitečných tipů, jak použité sáčky od čaje dále využít. Objevte všechny možnosti.

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů ve světě. Velké popularitě se těší i v České republice, většina konzumentů však vylouhované sáčky ihned vyhazuje, což je velká škoda. Mají totiž mnoho dalších využití.

1. Hnojivo pro pokojové květiny

Čajové sáčky můžete jako hnojivo přidat do kompostu nebo přímo ke květinám. Stačí, když je zahrabete do hlíny k rostlinám. Při zalévání se z nich uvolní dusík, který se vyplaví spolu s dalšími látkami. Po týdnu je nicméně z hlíny vyhrabte, protože by mohly začít plesnivět.

Růst květin můžete podpořit také zaléváním vodou s vylouhovaným čajem – voda však nemůže být horká. Úplně stačí použitý sáček od čaje nechat pár dní louhovat v konvi a následně vodu použít na zalévání. Tato voda je také skvělou prevencí proti různým škůdcům, hlodavcům a plísním.

Vylouhované čajové sáčky na talířku photosync / Shutterstock.com

2. První pomoc při štípnutí hmyzem nebo spálení po opalování

Ať už vás poštípe komár, nebo jiný bodavý hmyz, stačí na ránu přiložit vychlazený sáček od čaje. Zmírňuje svědění a urychluje dobu hojení. Přiložením vychlazeného sáčku od čaje si ulevíte také při popálení od slunce.

3. Přírodní osvěžovač

Sáčky od čaje jsou skvělým pomocníkem při odstraňování nechtěných pachů. Krájeli jste cibuli a nyní ji cítíte na rukou i v celé kuchyni? Přetřete si dlaně čajovými sáčky. Uložit je můžete také k odpadkovému koši, na toaletu, do koupelny, do auta nebo i do bot. Nejlépe fungují v kombinaci s esenciálním olejem – stačí, když ho na sáček nakapete pár kapek.

Doplňte si zásoby čaje se slevou

4. Čisticí prostředek na koberce

Netradiční čisticí prostředek na koberce si doma zvládne vyrobit každý – stačí, když po vylouhování čaje necháte sáčky uschnout, poté je rozstřihnete a jejich obsah vysypete do misky s jedlou sodou. Celou směs pořádně promíchejte a potom s ní posypte špinavý koberec. Čajovou směs nechte působit alespoň 20 minut a následně důkladně vyluxujte. Výsledkem bude voňavý koberec bez nečistot a zápachu. Kouzlo je v tom, že čaj pohlcuje zápach a soda dezinfikuje a zachytává nečistoty.

Sklenička s čajem a dvojice vylouhovaných sáčků New Africa / Shutterstock.com

5. Pleťová maska

Možná to některé z vás překvapí, ale zkuste si přidat čajové sáčky do koupele. Voda bude příjemně vonět a vaše pokožka bude hydratovaná a jemná. Sáčky můžete použít také jako masku na zmírnění kruhů pod očima – dokážou zmenšit otoky okolo očí i tmavé kruhy. Před použitím je nejdříve na chvíli vložte do lednice a poté nechte několik minut působit v oblasti očí.

Recyklace: Do jakého odpadkového koše patří sáčky od čaje?

Sáčky od čaje patří do hnědých popelnic na biologický odpad. Zkuste se vyhnout jejich vyhazování do směsného odpadu a raději vyzkoušejte jednu z našich rad.