Budou knihy díky nulové DPH levnější? Nic není jisté, zákazníci možná vůbec neušetří

Žena si v knihkupectví prohlíží knihy Dean Drobot / Shutterstock.com

Vláda minulý týden představila konsolidační balíček, který přinesl řadu překvapivých opatření. Jedním z těch pozitivních byla i nová nulová daň na knihy. A zatímco řada knihomolů se raduje, že je návštěvy knihkupectví brzy vyjdou levněji, mnozí prodejci i odborníci varují, že se změna nemusí do konečné ceny knih na pultech vůbec promítnout. Jaké výhody osvobození od daně přinese a zlevní díky němu knihy na českém trhu?

Přečtěte si také

Tyhle potraviny do ledničky nepatří, ale stejně je tam dáváme: Marmelády, vajíčka i dresinky

Proč vláda zavádí nulovou daň na knihy?

Knihy se nulové daně z přidané hodnoty (namísto stávající 10%) aktuálně dočkaly jako ojedinělý případ. Rozhodnutí bylo přijato zejména s cílem rozvíjet u nás vzdělanou společnost, která je klíčovým předpokladem pro prosperující zemi, odolnou mimo jiné vůči dezinformacím a schopnou přizpůsobit se soudobým informačním výzvám.

Vynulování daně by tak mělo pomoci snížit cenu knih na trhu, případně zastavit jejich nevyhnutelné zdražování, aby si je mohly dovolit například i rodiny s malými dětmi, případně studenti nebo další nízkopříjmové skupiny obyvatel, stejně tak aby mohla být nabídka knih na trhu pestřejší.

Dívka si v knihkupectví čte knihu BearFotos / Shutterstock.com

Jak to pomůže nakladatelům?

V první řadě by měl tento krok ulevit nakladatelům a knihkupcům, kteří se, podobně jako jiná odvětví, potýkají s narůstajícími cenami energií a nákladů. „Nulová DPH na knihy byla naším dlouhodobým cílem,“ uvedl pro média Martin Vopěnka, předseda Svazu českých knihkupců a nakladatelů. Současně dodal, že by opatření mělo nakladatelům pomoci vydávat i nadále náročnější literaturu nebo odborné publikace.

Jak například vysvětlilo v nedávném příspěvku na svém blogu knihkupectví Luxor: „Při rostoucích nákladech na publikaci knih musí nakladatelé víc a víc dávat přednost titulům s velkým prodejním potenciálem – to ale může knižní trh ochudit o jistou rozmanitost a barvitost. Nulová DPH tomuto předchází a ponechává prostor i pro odborné a náročnější publikace nebo například pro dětské knihy, jejichž vydávání je kvůli barevným ilustracím i hravým prvkům často finančně náročné.“

Knihy dnes najdete i v supermarketech

Zlevní nakladatelé knihy?

V konečném důsledku by tak mohlo dojít také ke zlevnění knih na pultech, což by mělo pomoci nejen českým čtenářům všeobecně, ale také například rodičům malých dětí, pro které mohou knihy v nelehké ekonomické době znamenat „zbytečné“ výdaje. Jedním z dalších cílů nulové daně je totiž také zamezení úpadku čtenářské gramotnosti.

„To povede ke zvýšení kvality života lidí včetně dětí, protože je jasně prokázána souvislost míry čtení a životního úspěchu,“ komentoval pro Právo pozitivní opatření ředitel Albatros Media Václav Kadlec s tím, že v nakladatelství určitě snížení DPH promítnou do cen svých knih. Obdobně sdílel svou radost i Vopěnka, který ocenil přínos pro rodiny s malými dětmi. „Zároveň je to skvělá zpráva pro české čtenáře a zejména rodiče. Knihy totiž určitě zlevní, což je obzvláště důležité u dětských knih, které musí zůstat dostupné i v těchto náročných dobách,“ uvedl šéf svazu a majitel nakladatelství Práh pro iDnes.cz.

Muž a chlapec sedí na sedačce a čtou společně knihu George Rudy / Shutterstock.com

Jinde ceny spíše zůstanou

Ne všichni ovšem vidí situaci pro české zákazníky a čtenáře tak optimisticky. Řada odborníků upozorňuje, že osvobození od DPH pomůže nakladatelům a knihkupcům se vyrovnat s rostoucími náklady –⁠ a díky tomu například v nejbližší době nedojde ke zdražování knih na pultech –⁠ o poklesu cen se ale hovořit nedá.

„Zlevnění knih bych nyní určitě neočekával. Knižní trh bojuje s obrovským zvýšením nákladů a razantním snižováním marží. Nulová DPH ovšem bude mít pozitivní vliv na probíhající zvyšování cen knih, které by se mělo zastavit. Zároveň to je uklidňující a povzbuzující signál pro celý trh,“ řekl Seznam Zprávám Adam Pýcha, marketingový ředitel Knih Dobrovský. Obdobně o možném (ne)zlevňování knih hovořil i šéf nakladatelství Argo Milan Gelnar, který přiznal spíše setrvávající tendenci propadu tržeb a s tím spojenou nutnost vydávat knihy v ještě nižších nákladech než doposud.

O zajímavý příklad z praxe se podělila také Alice Horová, majitelka jednoho náchodského knihkupectví, která zlevnění knih rovněž neočekává, spíše předpokládá zastavení růstu jejich cen: „V poslední době byla vlna zdražování u nových titulů výrazná, nakladatelé poměrně dost ceny navyšovali, ve srovnání se situací před dvěma lety až o 25 procent. Kdyby ke snížení sazby nedošlo, cena knih by byla už tak vysoká, že lidé by výrazně omezili jejich nákup. Už teď je patrné, že lidé velmi přemýšlí, za co v knihkupectví utratí peníze,“ přiblížila situaci Horová pro ČTK.

Co nakonec rozhodne o cenách knih?

Z aktuální situace tak vyplývá, že zavedené opatření je rozhodně správným krokem kupředu, nicméně to, zda ho plošně pocítí i peněženky čtenářů, zatím není jasné a na vývoj bude mít vliv celá řada faktorů. Mezi ně patří individuální situace jednotlivých nakladatelů, další vývoj inflace i například ceny papíru, které v poslední době nezadržitelně rostly. „Doufáme, že se knihy budou moci zlevnit, ale záleží to na ceně papíru,“ potvrdil například Právu Richard Klíčník z nakladatelství Argo.