Těžké časy pro milovníky piva a lihovin: Výrobci a prodejci se bouří proti navrhovanému zvýšení DPH

Muži držící pivo Ground Picture / Shutterstock.com

Vládou představený konsolidační a úsporný balíček počítá mimo jiné se zvýšením daně z přidané hodnoty u čepovaného piva a spotřební daně u lihovin. Opatření mají přinést miliardy do státního rozpočtu, dle výrobců a prodejců však zvýšení cen pouze odradí zákazníky, kteří sáhnou po levnějších alternativách.

Přečtěte si také

Prémiová paliva: Jsou skutečně tak dobrá, že zvýší výkon motoru a sníží spotřebu?

Zdražení čepovaného piva ohrozí celou gastronomii

V rámci konsolidačního a úsporného balíčku, který vláda ve čtvrtek představila veřejnosti, se mimo jiné počítá se zvýšením daně z přidané hodnoty (DPH) na čepované pivo ze současných 10 % na 21 %. Tento krok ale kritizují zástupci pivovarů, restaurací i malých podniků.

Podle Martiny Ferencové, výkonné ředitelky Českého svazu pivovarů a sladoven, zasáhnou změny hlavně podniky v menších městech a na vesnicích, které jsou na jeho prodeji nejvíce závislé. Nejen v nich je přitom situace s prodejem čepovaného piva už tak špatná – zatímco v roce 2009 se v hospodách a restauracích vypila téměř polovina všeho piva, letos to bylo už jen 31 %.

Dáváte přednost lahvovému?

Na 21% DPH by přitom měla také narůst cena nealkoholických nápojů, u stravovacích služeb obecně se pak současné DPH zvýší o 2 %. Všechny tyto skokové změny podle Asociace malých a středních podniků českou gastronomii zásadně zasáhnou.

DisobeyArt / Shutterstock.com Shutterstock.com

Lihoviny mají zdražit o čtvrtinu

O moc lepší situace nečeká ani lihoviny. Právě ty by totiž měly dle nových opatření zdražit ještě více – jejich spotřební daň konkrétně naroste o 10 % v příštím roce a o 5 % každý další rok až do roku 2028. Celkově tedy půjde o zdražení lihovin o 25 %.

I proti tomuto nařízení se ohrazují výrobci z řad lihovarníků, například Martin Žufánek z rodinného Lihovaru Žufánek. „Existuje početná skupina lidí, která pije všechny ty tuzemáky a vodky v ceně kolem 120 korun. S novou spotřební daní přejdou na levnější alternativu, což je dovozové víno,“ komentoval Žufánek s narážkou na to, že cena tzv. tichého vína zůstane beze změny. I tento fakt výrobci a prodejci alkoholu kritizují.

Zásobte se alkoholem za výhodné ceny

Kupte se slevou Gin Gordon's.

Porovnat slevy

Jak na zdraženém alkoholu a dalších výrobcích ušetřit?

S neustále rostoucími cenami může být může být hledání výhodných nabídek čím dál tím obtížnější. Sázkou na jistotu však zůstávají slevové akce. Usnadněte si jejich hledání s nákupním rádcem Kupi.cz, díky kterému snadno zjistíte, kde jsou vaše oblíbené produkty právě v akci a kde je nakoupíte nejlevněji.

U všech výrobků si navíc můžete aktivovat funkci hlídání slev, která vás obratem upozorní, jakmile bude váš produkt v akci, díky čemuž vám výhodné ceny jen tak neuniknou.