Meloun či med za 145 tisíc? 7 nejdražších potravin světa, o kterých jste možná ještě neslyšeli

Žena drží med a usmívá se RossHelen / Shutterstock.com

Černý kaviár, lanýže, šafrán, cibetková káva, maso Wagyu nebo ústřice a ztučnělá játra foie gras vás na seznamu nejdražších potravin světa asi nepřekvapí. Už jste ale slyšeli o nejvzácnějších kuřatech, medu, melounech nebo houbách, jejichž cenovky by zaskočily i ty, kteří si za dobré jídlo rádi připlatí? Co je na těchto potravinách tak zvláštní a na kolik přijdou?

Přečtěte si také

Opory pro zahradní rostliny aneb Praktické dekorace, které vaše zahrada nutně potřebuje

Bílý kaviár

Černý kaviár z jesetera beluga je známou luxusní lahůdkou. Co ale ten bílý? Pochází z jeseterů albínů, jejichž výskyt je v přírodě velmi vzácný a náhodný.

Z jedné ryby se dá získat cca 300 g jiker a kilo tohoto kaviáru může na světovém trhu stát v přepočtu i 2 000 000 Kč, což z něj dělá nejdražší surovinu na planetě vůbec.

Cemanská černá slepice

Dali byste si kuře za 60 tisíc? Až za tolik se totiž prodává toto vzácné plemeno, které pochází z Indonésie. Za jeho barvu může genetická mutace (fibromelanóza), která způsobuje, že mají slepice černé nejen peří nebo zobák, ale i maso a všechny vnitřnosti. I přes svou vysokou cenu jsou velmi žádané a pokud neskončí na talíři, velmi často se využívají také jako bojové plemeno.

Černá slepice na prkénku s houbami successo images / Shutterstock.com

Černé melouny

Že mají na japonském Hokkaidu slabost pro předražené šlechtěné melouny, dokazuje odrůda Densuke, která připomíná bezsemenné vodní melouny s tmavou, téměř černou slupkou. Na jejich vysoké ceně se podepisuje nejen jejich exkluzivita, ale také dlouhá a náročná doba zrání. Černé melouny se prodávají v dárkových krabičkách s certifikátem pravosti. Ty nejlevnější vyjdou v korunách "jen" na pár tisíc, častěji se ovšem stávají předmětem aukce a pak jejich hodnota může překračovat i 100 000 až 150 000 Kč.

Tato pochoutka vás nebude stát jmění

Kupte se slevou Meloun vodní.

Porovnat slevy

Melouny Yubari

U japonských luxusních potravin ještě chvíli zůstaneme. Odrůda Yubari vypadá na první pohled jako běžný žlutý meloun se sladkou oranžovou dužinou, který v létě koupíme za pár desítek korun i v kdejakém našem supermarketu. Jenže tento může stát i $300 za kus (tedy více než 6 000 Kč), v aukcích i stonásobně více.

Yubari se pěstují výhradně na japonském ostrově Hokkaidó, trvá jim 100 dní než dorostou a během této doby je pracovníci skleníků denně ručně očišťují a hlídají. Na svém povrchu mají charakteristickou hustou "zlatou" síť prasklin.

Japonské žluté melouny Yubari haireena / Shutterstock.com

Houby Matsutake

Houby cennější než zlato. To jsou bezesporu klenoty každé gurmánské kuchyně, bílé lanýže, ale také japonské Matsutake. Cena za jedno kilo se může vyšplhat v přepočtu až na 20–50 tisíc Kč, často ještě mnohem výše.

A proč jsou tak drahé? Kromě jejich výrazné chuti a krémové textury jsou velmi exkluzivní. Rostou jen po omezenou dobu začátkem podzimu v zalesněných horských kopcích. Při jejich hledání se z houbaření stává velmi dobře výdělečná činnost, ve strmých stráních ale zároveň i nebezpečná. Matsutake navíc pro svůj růst vyžadují velmi náročné podmínky, proto je nelze cíleně pěstovat na farmách.

Elfí med neboli nektar bohů

Tento unikátní med pochází z Turecka, kde jej produkují divoké lesní včely žijící v obtížně přístupných skalách a jeskyních. Díky tomu má jejich med nejen zcela výjimečnou chuť, ale také vyšší obsah minerálů a antioxidantů. Dá se sbírat jen jednou ročně a nelze ho cíleně produkovat. A jeho cena tomu odpovídá. Kilo tohoto medu, kterému v Turecku pro jeho původ přezdívají vílí nebo elfí, vás může vyjít i na $6.800, což je v přepočtu asi 145 tisíc Kč. Pokud byste ale chtěli ušetřit, dá se pořídit i za nějakých 60 tisíc Kč.

Jamón Ibérico

A nakonec šunka v hodnotě několika nájmů. Sušené španělské šunky jsou k dostání i u nás, včetně celých kýt určených k vlastnímu odkrajování. Jamón Ibérico de Bellota je ovšem o několik úrovní výše. Pochází z vepřového plemena Iberico, které se ve volném chovu chová na západě Španělska a krmí se prvotřídními žaludy. Jedna sušená kýta vás může vyjít i na téměř 80 000 Kč, odměnou vám ale bude intenzivní umami chuť s máslovými tóny.