Vyšší DPH na alkohol, nižší na potraviny, léky či knihy. Co přinese úsporný balíček vlády?

Vláda představila úsporný balíček, který má České republice pomoci zpomalit tempo zadlužování státu. Jeho součástí je zrušení některých daňových výjimek i změna výše daně z přidané hodnoty (DPH) Stokkete / Shutterstock.com

Vláda představila úsporný balíček, který má České republice pomoci zpomalit tempo zadlužování státu. Jeho součástí je zrušení některých daňových výjimek i změna výše daně z přidané hodnoty (DPH). Ta se nově zvýší například alkoholu a tabákových výrobků, u potravin bude naopak nižší, a u knih dokonce nulová.

Přečtěte si také

Sedmikrásky právě kvetou: Využijte jejich antibakteriální vlastnosti a uvařte si doma sedmikráskový „med“

Dražší alkohol, levnější potraviny i bydlení

V rámci tzv. konsolidačního a úsporného balíčku představila vláda opatření, která by měla zajistit zpomalení růstu zadlužování státu. Vedle zrušení 22 daňových výjimek je nejzásadnější změnou úprava daní z přidané hodnoty (DPH).

Zatímco 21% DPH zůstane zachovaná, zbylé 10% a 15% se sloučí v jednotnou 12% DPH. Tato změna se přirozeně promítne do cen různého zboží a komodit, včetně potravin, alkoholu a tabáku, ale také knih, léků nebo třeba vodného a stočného.

Jak změna DPH ovlivní výši cen?

  • V rámci nového systému DPH dojde ke zdražení alkoholu a tabáku.
  • Zlevnit by naopak měly potraviny a léky, ale také vodné a stočné.
  • U knih se pak nově počítá s nulovou sazbou DPH.
  • Na tichá vína vláda nakonec spotřební daň nezavede.
Zatímco 21% DPH zůstane zachovaná, zbylé 10% a 15% se sloučí v jednotnou 12% DPH. Tato změna se však promítne do cen různého zboží a komodit, včetně potravin, alkoholu a tabáku, ale také knih, léků nebo třeba vodného a stočného Simon Kadula / Shutterstock.com

Úspora desítek miliard i přehlednější systém

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by chystané změny v rámci konsolidačního balíčku mohly během dvou let snížit státní výdaje až o 78,3 miliard korun a zvýšit jeho příjmy o 69,2 korun. Vedle úprav DPH a daňových výjimek se počítá také s reformou důchodů nebo zvýšením daně z nemovitosti a příjmu právnických osob.

Na čem nyní můžete ušetřit?

Vláda si od změn a zrušení daňových výjimek slibuje také zjednodušení daňového systému, což mimo jiné povede ke zkrácení daňového přiznání. „Samozřejmě že opatření, škrty jsou nepříjemné, bolí. My jsme si ovšem jisti, že půjde o naprosto přijatelnou cenu za to, že naše země bude ve formě a že její budoucí prosperita to všem lidem, kteří žijí, pracují a podnikají v České republice, v dalších letech plnohodnotně vynahradí,“ komentoval premiér Petr Fiala.

Jak ušetřit při nákupech?

Nákupní rádce Kupi.cz denně aktualizuje probíhající akce a hledá nové výhodné nabídky, které díky elegantnímu a promyšlenému systému dokáže služba na web umístit během několika málo okamžiků. Díky inteligentnímu lokalizačnímu nástroji dokáže Kupi určit vaši polohu a nabídnout vám nejbližší supermarkety ve vašem okolí s aktuálními akcemi všech produktů různorodých kategorií. Vytvářet si můžete nákupní seznamy, které se dají sdílet a okamžitě vidíte i částku, kterou díky nákupu v akci ušetříte. V mobilní aplikaci Kupi stačí naskenovat v obchodě čárový kód výrobku a hned vidíte, jestli není výrobek někde v okolních řetězcích levnější.