Znáte elixír mládí zvaný retinol? Vyhlazuje vrásky, stahuje póry a pomáhá i s akné!

Žena v ruce drží pleťové sérum s kapátkem fizkes / Shutterstock.com

Produkty obsahující retinol patří již několik let mezi nejvyhledávanější přípravky anti-age kosmetiky. A nejen té. Tato forma vitamínu A má doslova zázračné účinky na problematickou, aknózní i unavenou pleť. Na trhu se dá sehnat v několika podobách. Přečtěte si, jaký je mezi jednotlivými výrobky rozdíl, jak je vybírat i na co si dávat pozor.

Přečtěte si také

Hospodští mají strach z odlivu hostů, další vlnu uzavírání ale neplánují

Co je retinol?

Retinol je derivátem vitamínu A, který je považován za jednu z nejdůležitějších látek pro krásnou a zdravou pleť.

Patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích – díky tomu velmi dobře proniká rohovou vrstvou naší kůže, a je proto mnohem účinnější než ve vodě rozpustné kosmetické přísady. V pleti se pomalu přeměňuje na kyselinu retinovou.

Kdy začít používat retinol?

Výhodou retinolu je jeho vhodnost pro všechny typy pleti. Používání se doporučuje mladší pleti s výskytem prvních vrásek i zralejší, mastné, aknózní a jinak problematické.

Žena si aplikuje sérum na tvář Alliance Images / Shutterstock.com

Jaké účinky má retinol na pleť?

  • Zmenšuje póry, zabraňuje jejich ucpávání, snižuje výskyt černých teček.
  • Dodává pleti jas a svěžest.
  • Stimuluje tvorbu kolagenových vláken a elastinu.
  • Vyhlazuje vrásky.
  • Dodává pleti pružnost a jemnost.
  • Pomáhá v boji proti akné a urychluje jeho hojení a léčbu.
  • Působí jako jemný peeling.
  • Reguluje mastnotu pokožky.
Vyzbrojte se do boje s vráskami vhodným sérem

Jak používat retinol v „beauty“ rutině?

Aplikuje se vždy večer na vyčištěnou a tonikem ošetřenou pleť. Doporučená četnost je 1–⁠2× týdně. Protože má vysušující účinek, je důležité nezapomínat na pravidelnou hydrataci pokožky. Pro dosažení viditelného výsledku by měl být retinol používán po dobu nejméně 12 týdnů.

SPF ochrana bude nutností

Přípravky s vitamínem A také zvyšují fotocitlivost pokožky (tedy citlivost na sluneční světlo), současně urychlují proces exfoliace. Je proto důležité používat v průběhu celé retinolové kúry denní krémy s SPF (minimálně 30, ideálně však 50), jinak by mohlo dojít ke vzniku pigmentových skvrn a dalšímu poškození pokožky.

Žena v ruce drží krém s SPF LightField Studios / Shutterstock.com

Kdy by se retinol neměl používat?

Retinol není vhodné používat zároveň s jinými vysoce exfoliačními přípravky, kyselinou AHA a BHA nebo séry s vitamínem C – mohlo by dojít k podráždění a nežádoucím reakcím. Nedoporučuje se též užívat souběžně vitamín A orálně. Máte-li pleť se sklony k akné, retinol nikdy neaplikujte na otevřené rány – vždy počkejte, až se vám kůže zahojí.

Přípravky s retinolem nejsou vzhledem k teratogenním účinkům vhodné ani pro těhotné a kojící ženy. V takovém případě je lepší sáhnout po skvělé alternativě, kterou je „rostlinný retinoid“ bakuchiol. Funguje podobně, ale nemá zmíněné nežádoucí a nebezpečné účinky.

Retinol, retinal a retinoidy – jaký je mezi nimi rozdíl?

Při výběru se nejprve podívejte na to, jak moc koncentrovaný přípravek s retinolem je – obsah se většinou pohybuje od 0,1 % až po 1 %. Pokud s jeho používáním teprve začínáte, volte raději méně koncentrovanou variantu, aby si na něj vaše pleť postupně zvykla.

Dvě séra na béžovém pozadí Yuliia Mazurkevych / Shutterstock.com

Na trhu existují i další obdobné přípravky, které ovšem působí trochu jinak. Jedná se o retinaly a retinoidy – nabízí rozdílnou dobu účinku i různý vliv na pleť.

  • Retinal neboli retinaldehyd: Po nanesení se transformuje na kyselinu retinovou mnohem rychleji než retinol, díky čemuž i rychleji a efektivněji působí na kožní buňky. Vzhledem k vysoké koncentraci může ale u osob s citlivější a jemnější pokožkou způsobovat podráždění.
  • Retinoidy: Jsou třídou sloučenin odvozených z vitamínu A. Naopak jim trvá déle, než se přemění na svou aktivní formu, na druhou stranu nezpůsobují žádné začervenání, štípání či vysušování, které může doprovázet první aplikace retinolu či retinalu. Účinky však mají stejné, pouze jsou viditelné až za delší dobu.
Kvalitní produkty s SPF vaše pleť ocení

Kolik přípravky s retinolem stojí?

Nejlevnější krémy a séra koupíte i do 500 korun, například od značek The Ordinary, Renovality, Nivea (pleťové sérum Phyto Retinol Cellular Nivea) nebo L’Oréal.

  • Tip: Pleťové sérum proti vráskám Revitalift Laser Retinol L’Oréal koupíte v drogeriích dm až do 7. 6. se slevou za 499 Kč / 30 ml.

K levnějším značkám patří i přípravky Revolution, jejichž širokou nabídku najdete například na e-shopu lékárny Dr. Max nebo parfumerie Douglas.

Dražší výrobky (s cenou od cca 900 Kč) koupíte například od značek StriVectin, NeoStrata, La Roche-Posay či Medik8. Někdy se také setkáte s krémy a séry s označením TR – jedná se o technologii „time release“, která zajišťuje, že se retinol z takového přípravku uvolňuje postupně během celé noci a tím eliminuje riziko podráždění.