Barevný jídelníček: Poznejte přínosy potravin podle jejich barvy

Ovoce a zelenina poslkládané podle barev Lu Mikhaylova / Shutterstock.com

V restauracích velmi dobře vědí, že když je pokrm doplněn bohatou oblohou, jídlo vypadá atraktivně a chutně. Obsah talíře hrající všemi barvami ale není důležitý jen kvůli chuti nebo vzhledu pokrmu, který za chvíli zmizí ve vašich útrobách. Jednotlivé barvy jídla mohou dokonale napovědět, jaké látky dané potraviny obsahují. Málokdo dokáže na první pohled poznat nutriční složení, a abychom vám to usnadnili, prozradíme, co vám mohou jednotlivé barvy sdělit.

Přečtěte si také

Jak využít skořápky z vajec? Nevyhazujte je! Budete se divit, jak dobře vám poslouží

Proč je důležité sledovat barvy potravin?

Pokud jste si mysleli, že barva ovoce nebo zeleniny není důležitá, jste na omylu. Příroda tím dává zvířatům i lidem signály, podle kterých mohou poznat, jestli je pro ně daná plodina vhodná a co obsahuje. Rostliny obsahují různé pigmenty neboli fytonutrienty, které jim dodávají jejich barvu.

Různě zbarvené rostliny jsou spojeny s vyšší úrovní specifických živin a zdravotních přínosů. Pravidelná konzumace ovoce nebo zeleniny je mimořádně prospěšná, ale většina lidí tyto potraviny konzumuje náhodně. Když se zaměříte na konzumaci podle konkrétních barev, můžete tím zvýšit příjem živin, které vaše tělo aktuálně požaduje. Obsah vitamínů, minerálů i fytonutrientů se podle barvy liší.

Zjistěte, kde mají banány v akci

Kupte se slevou Banány.

Porovnat slevy

Výhody a živiny podle barev

Níže si představíme výhody konzumace podle barev, obsah konkrétních živin a také nejčastější zástupce pro ovoce a zeleninu dané barvy.

Fialová a modrá

Modrý až fialový odstín těchto druhů ovoce a zeleniny pochází z antokyanů. Tyto flavonoidy pomáhají chránit plody před UV zářením.

Výhody konzumace:

  • Pomáhá předcházet chronickým zdravotním stavům, jako je rakovina, mrtvice a srdeční choroby.
  • Reguluje zdravé trávení a chrání močové cesty.
  • Podporuje zdravé stárnutí a podporuje paměť.
  • Reguluje zdravou tělesnou váhu a pomáhá podporovat zdravé tělo.

Živiny:

  • Antokyany
  • Karotenoidy
  • Vitamín C
  • Vláknina
  • Kyselina ellagová

Ovoce: borůvky, ostružiny, fíky, rozinky, švestky, fialové hrozny.

Zelenina: fialové zelí, fialové brambory, lilek.

Výběr plodin podle barev Prostock-studio / Shutterstock.com

Červená

Červeně zbarvené ovoce a zelenina jsou darem přírody, který je v přírodě velmi nápadný a nabízí mnoho přínosů.

Výhody konzumace:

  • Pomáhá snižovat riziko rakoviny prostaty, jater a děložního čípku.
  • Pomáhá snižovat škodlivý účinek volných radikálů na vaše tělo.
  • Pomáhá snižovat krevní tlak, čímž chrání vaše tělo před srdečními chorobami.
  • Podporuje kloubní tkáně, což ocení zejména lidé s artritidou.
  • Pomáhá udržovat zdravý gastrointestinální trakt.

Živiny:

  • Lykopen
  • Kvercetin
  • Kyselina ellagová
  • Vláknina
  • Vitamíny A a C
  • Hesperidin

Ovoce: červená jablka, třešně, červené pomeranče, červené hrozny, brusinky, červený grapefruit, granátová jablka, červené hrušky, maliny, jahody.

Zelenina: červená řepa, ředkvičky, červená paprika, meloun, červená cibule, rajčata, rebarbora, červená čekanka.

Zelená

Zelené ovoce a zelenina patří mezi nejběžněji se vyskytující.

Výhody konzumace:

  • Pomáhá snižovat riziko vzniku věkem podmíněné makulární degenerace a chrání zdraví vašich očí.
  • Prospívá těhotným ženám tím, že snižuje vývojová rizika u nenarozených dětí, protože obsahuje folát.
  • Zlepšuje fungování imunitního systému a chrání před různými infekcemi.
  • Reguluje trávení a chrání před vysokou hladinou špatného cholesterolu a rakovinou.

Živiny:

  • Kyselina listová
  • Sulforafan
  • Isokyanát
  • Indoly
  • Vláknina
  • Vitamíny A, C, E a K
  • Lutein
  • EGCG

Ovoce: zelené hrozny, kiwi, zelená jablka, avokádo, limetka.

Zelenina: špenát, brokolice, zelí, růžičková kapusta, okurky, hrášek, zelený pepř, cuketa, salát, zelené fazolky.

Zelená zelenina a ovoce na dřevěném pozadí AtlasStudio / Shutterstock.com

Bílá a hnědá

Zdraví prospěšné fytochemikálie v bílém ovoci a zelenině je činí jedinečnými. Navíc obsahují ve výrazném zastoupení vitamín C, který působí jako antioxidant.

Výhody konzumace:

  • Přítomné živiny snižují vysoký krevní tlak tím, že snižují hladinu špatného cholesterolu.
  • Pravidelná konzumace minimalizuje riziko rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu.
  • Vysoký obsah vlákniny pomáhá udržovat správné trávení.
  • Udržuje zdravé krevní cévy, posiluje kostní tkáň a díky sulforafanu pomáhá v boji proti rakovině.
  • Pomáhá udržovat zdravou hladinu cholesterolu, která udržuje zdraví srdce a snižuje riziko rakoviny.
  • Obsažený selen je antioxidant, který hraje klíčovou roli v metabolismu a účinně podporuje imunitní systém.

Živiny:

  • Vláknina
  • Beta-glukany
  • Lignany EGCG
  • SDG
  • Selen
  • Fytoestrogeny
  • Anthoxantiny
  • Draslík
  • Hořčík
  • Sulforafan

Ovoce: bílé nektarinky, hrušky, banány, bílé broskve.

Zelenina: houby, cibule, brambory, tuřín, květák.

Pohlídejte si v akci

Oranžová a žlutá

Žluté a oranžové plody získávají svou barvu z karotenoidů zvaných lutein a zeaxanthin. Antioxidanty přítomné v tomto ovoci a zelenině mohou prospívat celkovému zdraví.

Výhody konzumace:

  • Chrání nervový systém, předchází srdečním chorobám a podporuje zdraví očí.
  • Antioxidanty v oranžově a žlutě zbarvených plodech pomáhají budovat silné kosti a posilují imunitní systém.
  • Pomáhá udržovat zdraví pokožky pomocí antioxidantů.
  • Vitamin C zabraňuje oxidačnímu poškození.
  • Pomáhá s věkem podmíněnou makulární degenerací.

Živiny:

  • Beta kryptothanxin
  • Vitamíny A a C
  • Lutein
  • Zeaxanthin
  • Karotenoidy
  • Fytonutrienty

Ovoce: meruňky, pomeranče, broskve, mango, ananas, hrušky, papája, žlutá jablka, grapefruit.

Zelenina: dýně, mrkev, sladké brambory, kukuřice, žlutá rajčata.

Dívka s různými druhy ovoce a zeleniny FamVeld / Shutterstock.com

Duhový jídelníček

Pokud chcete mít jistotu, že vaše tělo bude mít dostatek potřebných živin z běžné stravy, snažte se, aby byl váš jídelníček vždy co nejvíce pestrý a jedli jste pravidelně ovoce a zeleninu různých barev. Ať už si budete dělat saláty, ovocné talířky nebo třeba oblohu k hlavním jídlům, snažte se kombinovat jednotlivé barvy. Odměnou pro vás bude zajímavější chuť, lepší vzhled jídla a také zdravější tělo.