Jak správně vybrat zahradní domek nebo přístřešek?

Dřevěný zahradní domek s posezením aurelie le moigne / Shutterstock.com

Jaro je v plném proudu, a proto je nejvyšší čas začít uvažovat o koupi zahradního domku nebo přístřešku. Poradíme vám, na co se při výběru zaměřit i jaký materiál zvolit. Podívejte se na naše tipy i aktuální nabídku v obchodech.

Přečtěte si také

Vynikající zeleninový salát z USA: Je pojmenovaný po restauraci a je pro něj typickým lahodný dresink s parmazánem

Zahradní domek nebo přístřešek?

V první řadě záleží na tom, jak chcete zahradní domek nebo přístřešek využívat a kolik na něj máte na zahradě místa. Potřebujete ho spíše jako sklad na zahradní nářadí, cyklistická kola a sekačky, nebo raději k rekreaci a posezení s přáteli?

Výhodou zahradního domku je možnost jeho využití po celý rok – je izolovaný, má možnost napojení na vodu, topení i ventilaci a také se k němu dá dobudovat přístřešek, takže můžete spojit výhody obou v jedné stavbě.

Musíte mít stavební povolení?

Naštěstí pro stavbu zahradního domku a přístřešku nemáte povinnost žádat o stavební povolení ani stavbu nikde ohlašovat. Při jejich umístění je však nutné dodržovat vzdálenost dvou metrů od sousedního pozemku.

Dvojice ratanových křesel před dřevěným zahradním domkem M Gl / Shutterstock.com

Důležitý je pevný základ

Když už víte, jestli chcete zahradní domek nebo přístřešek a kam ho umístíte, dalším krokem je stavba základu. Všeobecně se doporučuje, aby plocha, na které bude domek nebo přístřešek stát, vyčnívala od okolního terénu alespoň o 10 cm, byla pevná a vyrovnaná.

Nejčastěji se využívá betonová deska, která má vnitřní ocelovou výztuž a štěrkový podklad. Její výhodou je dlouhá životnost, nedá se však přemístit. Dále se jako základ často využívá zámková dlažba. Jde sice o levnější variantu, ale domek ani přístřešek k ní pevně neupevníte.

Nejpraktičtějším a zároveň nejšetrnějším základem pro zahradní domek a přístřešek je samonosný rošt, který se k zemi upevňuje vruty. Kdykoliv se dá přemístit a v porovnání s betonovým základem nebo zámkovou dlažbou bude nejméně zasahovat do profilu vaší zahrady.

Zahradní přístřešek může být stylovým místem na grilování

Jaký materiál domku zvolit?

Stejně jako materiál základu, i při výběru zahradního domku či přístřešku máte na výběr několik možností, které se pyšní jedinečnými vlastnostmi a provedením. Jaké jsou ty nejběžnější?

Dřevěný domek

Nejčastěji se při stavbě využívá dřevo, které má množství výhod. Existuje ho hned několik druhů, domek nebo přístřešek z něj má stabilní konstrukci a zvládnete ho postavit opravdu rychle.

A že se vám ho nechce celý stavět svépomocí? Dostupné jsou také již hotové zahradní domky, které si můžeme zakoupit téměř ve všech hobby marketech. Na výběr máte ze dvou typů skládání – můžete zvolit domek, který se skládá z panelových bloků, anebo z vyfrézovaných fošen, které se skládají jako srub. Oba typy se dodávají rozložené.

Plastový zahradní domek s křeslem M Gl / Shutterstock.com

Plechové a plastové domky

Kromě dřevěných zahradních domků jsou dostupné také plechové nebo plastové, jejichž výhodou je především rychlá montáž, nenáročná údržba a dlouhá životnost. V porovnání s cenami dřevěných domků je také jejich cena mnohem nižší.

Při koupi plechového zahradního domku si dejte pozor především na materiál. Vybírejte si jen ty z kvalitního pozinkovaného plechu, jehož tloušťka by měla být alespoň 0,25 mm. Nezapomeňte, že i jeho konstrukce by měla být pozinkovaná, aby nekorodovala a zároveň aby byla stabilní. Ideálním řešením je, když seženete zahradní domek s větrací mřížkou, která pomůže proti nadměrné vlhkosti.

Sháníte místo na nářadí? Domek seženete raz dva

Plastové zahradní domky se vyrábějí z tvrdého sendvičového plastu, který je velmi odolný a pevný. Nezničí ho sluneční paprsky a vydrží i silné mrazy. Obvykle se prodává v kombinaci s kovovou konstrukcí, opět si však dejte pozor na to, aby byl kov pozinkovaný. V létě také oceníte, když bude mít domek větrací mřížku. Některé plastové domky jsou dostupné také ve variantě s oknem, díky kterému do interiéru pronikne více světla.

Stejné možnosti volby materiálů platí také u přístřešků. Nejčastější volbou zákazníků je dřevo a následně kov.

Kam pro zahradní přístřešek nebo domek vyrazit?

Rozhodli jste se pro stavbu zahradního domku nebo přístřešku? Podívejte se na aktuální akční nabídku hobby marketů Hornbach, OBI, bauMax nebo UNI HOBBY a postavte si svůj vysněný zahradní domek nebo přístřešek na nářadí i setkávání s rodinou a přáteli.