Přestaňte vyhazovat peníze za jednorázové igelitové sáčky! Voskové ubrousky jsou levnou a ekologickou alternativou

Ruce balí svačinu do voskového papíru Kate.cat / Shutterstock.com

Uvažovali jste někdy nad tím, kolik igelitových sáčků a potravinové fólie použijete za měsíc na balení potravin v lednici a svačin do práce? Skoncujte s plýtváním a ušetřete peníze díky voskovým ubrouskům, které si můžete jednoduše vyrobit i doma. K výrobě postačí jen pár drobností.

Přečtěte si také

Krásná pleť z drogérky? Retinol prokazatelně vypíná pleť a účinně bojuje proti pupínkům

Kde všude najdou voskové ubrousky využití?

Voskové ubrousky najdou hned několik využití ve vaší kuchyni. Použít je můžete na zabalení zbytků zeleniny a ochránit ji tak před zbytečným a předčasným oschnutím. Voskové ubrousky se také skvěle hodí na balení svačin pro děti do školy nebo pro vás do práce. Nejen, že se na rozdíl od papírových ubrousků na svačinu nepřilepí, ale také hezky vypadají. Hodí se na balení pečiva, které díky nim vydrží déle měkké.

Při výrobě se poohlédněte po pečicím papíru v akci

Mimo balení potravin můžete ubrousek použít také jako alternativní trychtýř, obal na tuhé mýdlo nebo šampon při cestování nebo do něj zabalte živé květiny.

Nespornou výhodou je, že jejich životnost je opravdu dlouhá a dají se využívat opakovaně.

Ruce balí sandvič do voskového papíru Blachkovsky / Shutterstock.com

Co budete na výrobu voskových ubrousků potřebovat?

Výroba voskových ubrousků je velmi jednoduchá. Stačí si připravit následující komponenty:

Nemáte v blízkosti žádného včelaře, který by vám včelí vosk prodal? Nevadí, včelí vosk zakoupíte také ve vybraných drogeriích nebo na internetu. Také pro vás máme alternativní řešení. Můžete využít také vosk na výrobu svíček. Dejte si však pozor, aby vosk byl bezbarvý a neparfémovaný. Na pokrytí 10 cm2 látky je potřeba přibližně 6 g vosku.

Pro bavlněnou látku také nemusíte ihned běžet do galanterie. Stačí, když použijete čisté bavlněné oblečení, které už nemáte v plánu nosit. Papír na pečení a nůžky má většina z nás doma, a tak můžeme říct, že výroba voskového ubrousku není finančně náročná. Naopak pravidelným používáním voskových ubrousků dokážete ušetřit.

Jak postupovat při výrobě ekologických ubrousků?

Na začátek si nachystejte všechny potřebné nástroje a pomůcky. V případě, že jste nesehnali voskové pláty od včelaře, vosk si nastrouhejte na kuchyňském struhadle. V případě plátů stačí vosk pouze nalámat na menší kousky.

Celá výroba probíhá na žehlicí desce, proto ji doporučujeme překrýt starší látkou. Následně na látku položte pečící papír a kousek bavlněné látky, ze které se má stát voskový ubrousek.

Vyrábíte voskové ubrousky poprvé? Doporučujeme začít s menšími rozměry ubrousků, například 1015 cm². Jakmile máte bavlněnou látku připravenou, posypte ji voskem a přikryjte dalším papírem na pečení. Na žehličce vypněte možnost páry, nastavte ji na nejnižší možnou teplotu a zlehka přežehlete.

V případě, že doma přece jen nemáte žehličku nebo se vám tento výrobní postup nezamlouvá, můžete vyzkoušet výrobu voskových ubrousků také v troubě na pečení. Stačí troubu rozehřát na 150 °C, plech pokrýt pečicím papírem a na něj opět položit bavlněný ubrousek posypaný voskem. Pečte několik minut, dokud celý vosk nebude rozpuštěný. Hotový ubrousek nechte vychladnout a můžete jej ihned používat.

Další možností je také rozpustit vosk ve vodní lázni a štětečkem látku potírat.

Ruce balí sýr do papíru a kolem jsou další potraviny v papíru Sunflower Light Pro / Shutterstock.com

Tipy na závěr

Zdá se vám, že jste vosku použili více než bylo nutné? Nevadí! Vosk se dokáže vsáknout do další bavlněné látky. Stačí když na ještě horký ubrousek položíte jiný.

Abyste mohli voskové ubrousky používat opakovaně, je potřeba se o ně správně starat. Při čistění můžete použít jemný saponát, nikdy je ale neoplachujte horkou vodou. Ta by mohla ubrousky poškodit. Ze stejného důvodu se vyvarujte také skladování ubrousků u zdrojů tepla.

Nechtějí se vám ubrousky vyrábět, ale jejich využití vás zaujalo? Nevadí! Ubrousky najdete i ve vybraných obchodech.