Jak skladovat chleba, aby nezplesnivěl? Zapomeňte na mikrotenový sáček a zkuste lepší způsoby

Bochníky chleba v chlebníku New Africa / Shutterstock.com

Těšili jste se na křupavý krajíc chleba, ale místo toho našli plesnivou patku? Možná jste ho špatně skladovali. Chleba potřebuje správnou péči – zabalit do plátna, uložit na suché a tmavé místo a ideálně do chlebníku. A pokud je čerstvě upečený, nechte ho nejdřív pořádně vychladnout, než ho zabalíte.

Přečtěte si také

Krev ve vajíčku: Co to znamená a kdy je lepší ho vyhodit?

Historie chleba

Pečení chleba není žádnou novinkou. Ještě v minulém století se jím šetřilo a lidé ho brali jako něco speciálního, čím se rozhodně nemohlo plýtvat.

Pekl se jednou za 14 dní až 3 týdny a čerstvý se ukládal do peřin, aby nevysychal. Když náhodou ztvrdnul, zabalil se do navlhčeného kusu látky, aby znovu změkl, případně se rozmočil v polévce nebo kávě. Neexistovalo, že by se chléb vyhodil bez užitku.

Prodavač podává zabalený chléb zákazníkovi Pressmaster / Shutterstock.com

Jak skladovat chleba v chlebníku

Ať už chléb koupíte ještě teplý, nebo už příjemně vychladlý, pokud jej nedokážete spotřebovat celý najednou, musíte ho vhodně uskladnit. Pečivo během skladování stárne, vysychá z něj voda a okorává. Při vysokých teplotách naopak plesniví. Pekaři proto doporučují skladovat chléb při teplotě 20 až 25 °C, zabalený do čistého plátna nebo utěrky ve speciální nádobě, ideálně pak ve dřevěném chlebníku, který je k tomu uzpůsoben.

Co se stane, když sníte plesnivý chleba?

Ačkoli si pečivo kupujeme většinou čerstvé, často jej uskladňujeme v plastovém sáčku, kde vzniká teplo a vlhko, což je ideální prostředí pro množení plísní. Plesnivý chleba přitom nestačí pouze odkrojit – jakmile bujení plísně započne, napadený je celý bochník.

Na našem snídaňovém plátku se může objevit plíseň rodu Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Mucor nebo Rhizopus. Přestože jsou některé z nich zcela neškodné, jiné mohou v trávicím systému nadělat pěknou paseku, a to nejen u lidí, ale i zvířat.

Jak správně skladovat chleba a předejít plísni?

Protože pečivo napadené plísní už není možné použít, je nutné vzniku plísně předcházet. Plísni se nejvíce daří ve vlhku, teple a na světle. Chléb proto vždy skladujte v suchu, chladu a tmě.

Pokud je čerstvý, vždy ho nechte nejdříve vystydnout, než jej zabalíte. V plastovém sáčku by se zapařil a vznikala by zbytečná vlhkost, v papírovém zase ztvrdne. Ideální je proto látkový sáček nebo utěrka. Při podávání pečivo zakrývejte čistou utěrkou, která zabraňuje sporám ve vzduchu, aby ho kontaminovaly.

Chléb v utěrce ElenaKud / Shutterstock.com

Nejlepší je látkový pytlík na chleba

Osvědčený trik našich babiček, tedy zabalit chléb do vlhké utěrky, není zcela od věci. Nejideálnějším materiálem, do kterého lze chléb zabalit, je totiž bezesporu plátěná utěrka nebo sáček. Ten by měl být hypoalergenní, vyrobený z přírodní, vzdušné látky. Takto zabalené pečivo je ideální skladovat v chlebníku, který by měl mít dostatečné odvětrávání.

Sáčky na chleba vybavené speciální nanovrstvou seženete ve většině obchodů s domácími potřebami. Utěrku či pytlík měňte každé tři až čtyři dny za nové. Stejnou službu udělají i voskované ubrousky, kterých je nyní všude plno.

Kmínový chleba
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Kmínový chleba

Připravte si domácí kmínový chleba. Bude čerstvý a křupavý a navíc víte, co do něj dáváte. V tomto receptu nenajdete žádné složité postupy. Stačí pouze promíchat a nechat vykynout. Pustíte se do pečení chleba?

Kmínový chleba
Žitný kvásek na chleba
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Střední

Žitný kvásek na chleba

Naučte se péct pečivo postaru a vypěstujte si žitný kvas, který vám vydrží klidně do konce života. Už nebudete potřebovat droždí, stačí jen mouka a voda. Navíc chléb z kvasu je až neuvěřitelně vláčný a vydrží dlouho čerstvý. Pro přípravu kvásku potřebujete několik dnů (celkem asi 7–10), denně vám však stačí jen pár minut. Tady je jednoduchý návod, jak na to.

Žitný kvásek na chleba

Můžu chleba zamrazit?

Pokud nestihnete spotřebovat celý bochník, můžete zbytek chleba zamrazit. Pro lepší skladování i budoucí dávkování ho rovnou nařežte na plátky, nebo rozkrojte na čtvrtky. Chléb poté vložte do uzavíratelného sáčku, který je vhodný do mrazáku. Mrazte při teplotách nižších než 18 °C, které zajistí co nejlepší zachování jeho vlastností. Rozmrazujte ho při pokojové teplotě nebo několik minut v mikrovlnné troubě.

Jak skladovat domácí chléb?

Pečete si domácí chléb a zajímá vás, jak ho skladovat? Doma upečený bochník neobsahuje konzervační látky, takže je ještě náchylnější k plísním a jeho životnost je kratší než u konvenčního pečiva. Domácí chléb vám většinou vydrží 3 až 4 dny. Kváskový, který obsahuje bakterie mléčného kvašení bránící se proti plísni, vydrží i déle. Pokud je v chlebu přítomen ocet, hřebíček nebo skořice, může jimi být ovlivněna jeho trvanlivost.

Zdroj: Kupi.cz