Jak skladovat pečivo, aby vydrželo dlouho čerstvé?

Rozličné pečivo v ošatce New Africa / Shutterstock.com

Čerstvé pečivo i na druhý den? Naučte se skladovat rohlíky, housky i chleba správně. Poradíme vám, proč je dobré mít v domácnosti chlebník a jaké další způsoby skladování pečiva můžete využít.

Přečtěte si také

Co se stane, když přestanete pít kávu a jak překonat abstinenční příznaky?

Zapomeňte na igelitové sáčky

I přesto, že si z obchodu donesete pečivo nebo chleba v igelitovém sáčku, po příchodu domů je vždycky vybalte. Skladování v igelitových sáčcích se nedoporučuje kvůli vzniku plísní.

Nejlépe uděláte, když budete pečivo skladovat v bavlněném nebo lněném plátně či v ošatce. Jde o efektivní způsob, jak ho udržet nejen čerstvé, ale i zdravotně nezávadné. Takto zabalené ho můžete skladovat i v chlebníku.

Relativní novinkou je ještě pořád balení pečiva do voskových ubrousků, které jsou ekologickým řešením. Správně zabalené pečivo ve voskovém ubrousku nebo voskovém sáčku vydrží čerstvé až 5 dní. Nezapomínejte však na to, že je nutné skladovat ho mimo sluneční paprsky a ideálně na chladnějším místě.

Žena vyndává rohlíky z chlebníku Mike_shots / Shutterstock.com

Chlebník je skvělým ochráncem proti oschnutí

Nejjednodušším způsobem, jak zachovat pečivo i chleba čerstvé, je jejich skladování v chlebníku. Aby si chléb a rohlíky zachovaly svoji čerstvost co nejdéle, opět je před uložením zabalte do bavlněné nebo lněné utěrky.

Chlebník byste měli umístit tam, kde nedochází ke změnám teploty. Nezapomeňte dbát ani na jeho čistotu – stačí pravidelné utírání vlhkým hadříkem, který namočíte v octové vodě. Jeho největší nevýhodou je naopak jeho velikost, kvůli které je velmi obtížné jejich uložení v menších kuchyních.

Oslaďte si den

Kupte se slevou Donut.

Porovnat slevy

Jaké druhy chlebníků jsou dostupné?

Nejrozšířenějšími chlebníky jsou ty ze dřeva, které jsou nicméně náchylné na vlhkost. Kromě toho zachytávají pachy a hůře se čistí, takže může docházet ke vzniku plísní. V případě, že se rozhodnete pro dřevěný chlebník, dejte si pozor, z jakého dřeva je vyrobený. Nejkvalitnější a taktéž nejodolnější jsou ty z lípy, jasanu nebo břízy.

Dostupné jsou také plastové chlebníky, jejichž výhodou je nízká pořizovací cena a lehká údržba. Plast ale nemá dlouhou životnost a při pravidelném používání se může lehce opotřebovat a rozbít. Seženete také chlebníky ze skla a keramiky, které neabsorbují pachy. Jsou však velmi těžké a křehké, kvůli čemuž se oproti těm plastovým hůře čistí.

Velké popularitě se v posledních letech těší také nerezové chlebníky, které jsou kromě vysoké funkčnosti také designovým doplňkem do kuchyně.

Chlebník s různými druhy pečiva Tony Design / Shutterstock.com

Další možnosti skladování pečiva

V případě, že nemáte chlebník anebo nechcete pečivo skladovat v proutěných košících na stole, můžete ho uložit do větších šuplíků, které vaše kuchyňská linka nabízí. Opět by mělo být uložené na místě, kde se nemění teploty a taktéž by mělo mít v šuplíku dostatek místa. Nedoporučuje se skladování v blízkosti lednice nebo trouby na pečení.

Další možností, jak zachovat čerstvost pečiva, je jeho skladování v mrazáku. V tomto případě je nutné jej předem zabalit do igelitového sáčku a nechat zamrazit. Jakmile se rozhodnete pro jeho rozmrazení, nezapomeňte sáček pootevřít. V opačném případě by mohlo pečivo při rozmrzání navlhnout.

Které pečivo je vaše nejoblíbenější? Podívejte se na aktuální nabídku obchodů a nakupte ho se slevou.