Zamrazujete vaše oblíbené pečivo? Těmto chybám se raději vyhněte

Člověk vkládá chléb v pytlíku do mrazáku ReaLiia / Shutterstock.com

Možnost spolehnout se na železnou zásobu pečiva v mrazáku je sice lákavá, v praxi to ovšem není tak jednoduché. Pečivo lze zamrazovat jen za určitých podmínek, jinak se z něj stane nepoživatelná a v krajních případech i zdraví nebezpečná hmota. Poradíme vám, jak chleba, rohlíky nebo housky do mrazáku správně ukládat i jakých chyb se vyvarovat.

Přečtěte si také

Výborná příloha jen ze 3 surovin: Snadný bramborový knedlík jako od babičky

Proč je dobré zamrazit pečivo?

Pokud máte doma větší množství pečiva, které nestíháte sníst, a chcete jej uschovat, pak se mrazák jeví jako nejlepší možnost. Jednak u potravin zastavuje procesy plesnivění a u pečiva navíc zabraňuje rekrystalizaci obsažených škrobů, ke které dochází, když je upečené pečivo ochlazeno a vystaveno působení vzduchu – což má za následek jeho ztvrdnutí.

Na co si dát pozor?

Aby vše proběhlo tak, jak má, je důležité pamatovat na jednu zásadu – pečivo musí být před zamrazením dokonale suché.

Problém totiž nastává ve chvíli, kdy lidé dávají pečivo do mrazáku těsně poté, co jej přinesli z obchodu nebo vytáhli z trouby. Takové kousky je potřeba nejprve nechat dobře vychladnout – teplý vzduch, a s tím spojená přebývající vnitřní vlhkost, by při kontaktu s mrazem zapříčinil zapaření a ještě předtím, než by se pečivo mrazem zakonzervovalo, by se v něm mohla vytvořit plíseň. Ta by se navíc ještě více rozrostla při následném rozehřívání či rozpékání.

Jak pečivo správně zamrazit?

Vzhledem k tomu, že se v pečivu začíná rozrůstat plíseň již po 48 hodinách (byť nemusí být vidět), zamrazte ho ještě v ten den, kdy jej upečete nebo koupíte – ale až o několik hodin později, aby stihlo řádně vychladnout. Dále se postarejte o jeho důkladné zabalení.

Zabalený chléb v mrazáku na zelenině Ahanov Michael / Shutterstock.com
  • Mrazivý vzduch vysouší, což by mohlo vést ke změně struktury i chuti pečiva – nejlepší je v tomto ohledu zabalit ho do alobalu, který jednotlivé kousky těsně obalí.
  • Poté je ještě vložte do uzavíratelného plastového sáčku, ze kterého vytlačte co nejvíce vzduchu.

Čerstvý chléb navíc nakrájejte na plátky a jednotlivé krajíce od sebe oddělte kouskem alobalu nebo fólie. Jednak si budete moci odebírat vždy jen potřebné množství, avšak také se vám takto zamrazí rychleji a bez rizika vzniku plísní či změny chuti. Samostatně balte do alobalu i housky nebo rohlíky.

Jakou trvanlivost má pečivo po zamrazení?

Nejlepší je zkonzumovat zamrazené chleby a rohlíky do tří měsíců. Běžné pečivo kypřené droždím, případně obsahující kypřicí prášek, nicméně vydrží i půl roku.

Jak rozmrazit pečivo z mrazáku?

Pečivo rozmrazujte nejlépe samovolně při pokojové teplotě, vytažené z obalu. Až poté jej můžete nechat na pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači, aby bylo opět křupavé.

Pamatujte také na to, že takto lze po rozmrazení navrátit křupavost pečivu pouze jednou a je nejlepší ho co nejdříve sníst.

Proč nedávat pečivo do lednice?

V lednici se vlivem častého otevírání vytváří vlhkost, která podporuje tvorbu plísní, k nimž je pečivo obecně velmi náchylné – zvláště pokud ho uschováte do igelitového sáčku. V tomto případě nepomůže ani sáček papírový, protože by v něm pečivo zase rychle ztvrdlo.

Semínkový chléb na utěrce v chlebníku, vedle jsou rajčata TiAnaTsk / Shutterstock.com

Jak uchovat chleba co nejdéle čerstvý?

Chlebník

Jakmile si přinesete pečivo z obchodu, nenechávejte ho v igelitovém sáčku – nejlepším způsobem je skladovat ho v chlebníku, ve speciálních dózách a krabičkách. Dobré je ještě předtím zabalit chléb do utěrky nebo kousku látky vyrobené z přírodních vláken, jako je bavlna nebo len.

Látkové sáčky na pečivo

Prodávají se také tzv. funkční obaly či sáčky na pečivo, které jsou vyrobené z látky doplněné o prodyšnou vrstvu ošetřenou nanotechnologií, která nepropouští zbytečně moc vlhkosti a vytváří chlebu ideální mikroklima, kde nehrozí riziko vzniku plísní.

Voskované ubrousky

V neposlední řadě je ideálním způsobem skladování chleba a dalších druhů pečiva zabalení do voskovaných ubrousků.

Zdroj: Healthline, ResearchGate, Kupi.cz