7 způsobů, jak doma využít škrob. Čistí okna i textil, zlepšuje úrodu a léčí poranění

Kukuřičný škrob v misce, kolem kukuřice v pytlíku Africa Studio / Shutterstock.com

Škrob je známý především svými zázračnými vlastnostmi při pečení a vaření. Věděli jste ale, že má tento jemný bílý prášek bez chuti a zápachu využití opravdu všestranné? Oceníte ho při úklidu, pěstování ovoce a zeleniny, péči o vlasy a pleť, i při léčbě kožních poranění. Podívejte se na našich sedm důvodů, proč mít bramborový nebo kukuřičný škrob neustále doma v zásobě.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte 4 netradiční recepty s mochyní: Zeleninový salát, salsu, steakovou omáčku či čatní

Lesknoucí se okna i šperky

Podle léty prověřených babských rad pomáhá na mytí oken pudinkový prášek. Pokud se tato metoda osvědčila i vám, nebo se ji teprve chystáte vyzkoušet, můžete obdobně sáhnout i po bramborovém škrobu. Má stejné odmašťující, čistící a leštící účinky. Trochu ho nasypte do vody určené na okna, která poté umyjte a vyleštěte dosucha běžným způsobem.

Lesk dokáže solamyl navrátit i zašlým šperkům. Smíchejte ho s trochou vody a vzniklou kašičkou stříbrný předmět vyčistěte (např. pomocí hadříku, houbičky nebo měkkého zubního kartáčku).

Skočte si pro škrob v akci

Čistí a voňaví plyšáci

Dětem dělají každodenní společnost a taky podle toho velmi často vypadají. Ne vždy je ovšem nejlepší dát je do pračkyvlivem praní se může zdeformovat jejich tvar, a navíc velmi dlouze schnou. Pokud si očistu zaslouží i plyšáci u vás doma, zkuste sáhnout po kukuřičném škrobu, který pohlcuje pachy a absorbuje zápachy i mastnotu.

Plyšovou hračku dejte do igelitového pytle, přisypte škrob (2–3 lžíce), zavažte a poté důkladně protřepte. Po vyndání přebytečný prášek vysajte nebo vykartáčujte.

Nohy na podložce a vysypaný škrob z pudřenky Fytya Karman / Shutterstock.com

Obuv a nohy bez zápachu

Deodoračních schopnosti škrobu využijete, pokud vás trápí potící se chodidla a nevonící boty. V prvním případě naneste škrob přímo na nohy ještě před tím, než si oblečete ponožkyzabrání pocení a pronikání zápachu do podrážky bot.

V případě druhém škrob nasypte přímo do boty, protřepte, aby se rozprostřel po její celé délce a nechte přes noc působit. Ráno přebytečný prášek vyklepejte nebo vysajte. Zápach by měl zmizet.

Koberce a ubrusy beze skvrn

Škrob je díky svým odmašťujícím a absorpčním schopnostem skvělou první pomocí v případě mastných skvrn od jídla na koberci, čalounění, ubrusu a oblečení. Jakmile se „zadaří", čerstvou skvrnu co nejdříve zasypte dostatečným množstvím škrobu (je jedno, který použijete) a několik minut nechte působit. Poté vysajte či vykartáčujte a dočistěte nebo vyperte jako obvykle.

Bohatší úroda zeleniny i bobulovin

Budete letos sázet rajčata, papriky, cukety nebo okurky? Pak nezapomeňte na škrob. Na záhonech dejte přednost tomu bramborovému. Na rozdíl od kukuřičného totiž obsahuje fosfor – důležitý prvek zastávající stavební funkci, který se podílí se na správném fungování buněčných membrán, enzymů a dalších důležitých látek.

  • Jak na to? Práškem rovnoměrně posypte zeminu kolem rostlin, následně opatrně zamíchejte s vrchní vrstvou půdy (cca 1–2 cm) a na závěr vydatně zalijte.

Bramborový škrob posílí kořenový systém rostlin, zvýší příjem užitečných mikroorganismů a živin z půdy, zároveň zlepší absorpci vody a celkově přispěje k rychlejšímu růstu. V létě ho můžete použít také na angrešt, maliny nebo rybíz. Plody budou chutnější.

Ruka sype ve skleníku škrob kolem sazeničky rajčat Valentin Valkov / Shutterstock.com

Krásné vlasy i zdravá pleť

Kukuřičný škrob je bohatý na vitamín B, sodík, hořčík, vápník nebo například železo. Díky svým vlastnostem i zmíněným prospěšným látkám je skvělou kosmetickou přísadou. Je například účinnou alternativou suchého šamponu, který zbaví vaše vlasy mastnoty, a navíc usnadní jejich rozčesávání.

Často se používá k výrobě domácích deodorantů, nebo místo klasického dětského pudru na opruzeniny, vyrážky a jinak podrážděná místa na těle.

V neposlední řadě prospěje i naší pleti. Poslouží jako základ pro domácí pleťové masky, navíc podpoří jejich čistící, hydratační a vyhlazující účinek. Stačí smíchat cca 3 lžíce kukuřičného škrobu se 3 lžičkami mléka či bílého jogurtu, přidat trochu medu nebo rozmačkaného banánu a nanést na vyčištěný obličej.

Doplňte si zásoby v kuchyni

Ošetřené spáleniny i kousance od hmyzu

Ať už se lehce popálíte v kuchyni, nebo třeba venku na sluníčku, jako první pomoc sáhněte po škrobu. Ten smíchejte s opravdu malým množstvím vody, aby vznikla hustá kašička. Tu naneste na postižené místo, nechte chvíli působit a poté omyjte čistou vodou. Na tento trik si vzpomeňte také v létě, až začne sezóna komárů – škrob pomáhá i se svědivými štípanci a použití je stejné jako v případě popálenin.