Nezanedbávejte screeningová vyšetření. Víme, na která máte podle věku nárok zdarma od pojišťovny

Lékařka a staří pacientka Dragana Gordic / Shutterstock.com

Péče o vlastní zdraví je jedním ze základních předpokladů kvalitního života. Proto do ní patří i využívání screeningových vyšetření, která vám při včasném záchytu onemocnění mohou zachránit život. Zdravotní pojišťovny přitom nabízejí řadu preventivních programů spojených řadou finančních příspěvků. Co všechno můžete využít?

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Na jaké vyšetření mám nárok?

V rámci prevence je vhodné absolvovat základní lékařské prohlídky. Sem patří všeobecná preventivní prohlídka u praktického lékaře, kterou byste měli podstoupit jednou za dva roky. Důležitá je i gynekologická preventivní prohlídka, od 15 let jednou za rok. A samozřejmostí by měla být dvakrát ročně stomatologická prohlídka.

Dále máte nárok na specializovaná vyšetření, která jsou hrazena zdravotními pojišťovnami. Ty nabízejí celou řadu benefitů na sportovní a rehabilitační aktivity. To vše za předpokladu, že absolvujete některé ze screeningových vyšetření.

Žena vyšetřuje muže ultrazvukem H_Ko / Shutterstock.com

Onkologická prevence

Asi netřeba zdůrazňovat, že nemoci, které jsou zachyceny včas, mají větší šanci na vyléčení. Nezbytnou součástí preventivních programů je proto screening karcinomu tlustého střeva a konečníku, který by měli absolvovat muži i ženy od 50 let jednou za rok a od 55 let jednou za dva roky. Vyšetření mamografem neboli screening karcinomu prsu by měly absolvovat ženy od 45 let, a to jednou za dva roky. Další screening, který by měly absolvovat ženy od 15 do 70 let jednou za rok je vyšetření děložního hrdla. Zdraví mužů hlídá screening karcinomu prostaty, který se provádí jednou za dva nebo čtyři roky (záleží na výsledku vyšetření) u mužů od 50 do 69 let. Patříte-li do některé z uvedených rizikových skupin, zdravotní pojišťovny vám přispějí na ambulantní rehabilitaci nebo sportovní či lázeňské aktivity.

Umělá inteligence

Jak nejspíš víte, čtení výsledků z mamografie provádí akreditovaný lékař. Nicméně i do tohoto oboru vstoupil technický pokrok a mamografická pracoviště nabízejí možnost dalšího čtení umělou inteligencí, která zpřesňuje nálezy. Pokud se rozhodnete pro tuto kontrolní variantu, přispějí vám na ni například Oborová zdravotní pojišťovna a Pojišťovna ministerstva vnitra.

Včasný záchyt rakoviny kůže

V rámci prevence byste měli alespoň jednou za rok navštívit dermatologa, který vám speciální lupou prohlédne mateřská znaménka. Pojišťovny tento screening zahrnují do preventivních onkologických vyšetření a proplácejí ho. Pokud je rakovina kůže odhalena včas, je velmi dobře léčitelná.

Screeningové programy pro těhotné

Nastávající maminky mohou kromě klasických vyšetření krve a moči využít programy zaměřené na odhalení genetických vad plodu a také různých syndromů. Významnou součástí těchto screeningů je i rozpoznání rizika případné preeklampsie, což je onemocnění projevující se vysokým krevním tlakem a zvýšenou ztrátou bílkovin v moči. Je natolik závažné, že může vést ke značným komplikacím u matky i nenarozeného dítěte. Screeningové programy pro těhotné nabízejí všechny zdravotní pojišťovny.

Lékařka vyšetřuje ženě krk Nata Bene / Shutterstock.com

Prevence pro kuřáky

Důležitým screeningem je program odhalující zhoubné nádory plic. Vyšetřit se mohou nechat kuřáci, ať již současní, či bývalí, se spotřebou 20 cigaret denně po dobu 20 let. Vyšetření probíhá s pomocí počítačové tomografie s nízkou dávkou záření a nabízí možnost včasného odhalení tohoto onemocnění. Stejně jako u jiných onkologických onemocnění, i zde platí, že včasný záchyt karcinomu plic zvyšuje naději na vyléčení. Program lze využít u Všeobecné zdravotní pojišťovny a Pojišťovny ministerstva vnitra.

Proč se věnovat prevenci?

Proč chodit k doktorovi, když mi nic není. Tento a podobné argumenty občas napadnou každého. Vždy je ale lepší, když je počáteční stádium nemoci odhaleno včas a léčení nabízí mnohem příznivější vývoj. Mimochodem, víte, že například Vojenská zdravotní pojišťovna nabízí finanční příspěvek na preventivní vyšetření poruch paměti a kognitivních funkcí? Je určené pro pojištěnce od 40 let a s jeho pomocí můžete odhalit i případné budoucí potíže kognitivního charakteru.

Zdroje: htozp.cz, zpmvcr.cz, vzp.cz