Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Hovězí Wellington, nakrájená na kousky, polévaný omáčkou, servírovaný na dřevěném prkénku Dr Faulkner / Shutterstock.com

Hledáte tip na výjimečný oběd? Doporučujeme hovězí Wellington. Tato britská specialita je trochu náročnější na přípravu, ale ten výsledek za to stojí. Kombinace šťavnatého hovězího s játrovou paštikou, to vše zabalené v křupavém listovém těstě, je neodolatelná. Vybrali jsme pro vás recept od samotného mistra, britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Trocha historie – kde se vzal hovězí Wellington?

Existují dvě verze o původu hovězího Wellingtonu. Obě souvisí s anglickým generálem, vévodou Wellingtonem, který porazil Napoleona v roce 1815 v bitvě u Waterloo. Tato lahůdka údajně vznikla na přání generála Wellingtona, který požadoval jídla, která byla snadno přenosná a dala se sníst v ruce.

Druhá verze naopak tvrdí, že jídlo je na počest generála pouze pojmenované. Podle některých má dokonce svíčková, zabalená v listovém těstě, připomínat botu generála Wellingtona.

I když se vše točí kolem slavného britského vojevůdce, hovězí Wellington má původ ve Francii. Předchůdcem tohoto receptu je francouzský pokrm s názvem „filet de boeuf en croûte“. Abychom ale měli celou skládačku kompletní, první zmínka o hovězím „à la Wellington“ pochází až z roku 1903 a první známý recept se objevil v roce 1940.

Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně
Rump steak s houbovým ragú
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Rump steak s houbovým ragú

Rump steak s houbovým ragú je vynikajícím pokrmem, který spojuje chutě šťavnatého steaku a sezónních hub. Připravit správně rump steak se může na první pohled zdát jako věda, ale s naším videoreceptem to hravě zvládnete.

Rump steak s houbovým ragú

Hovězí Wellington – recept

Ingredience:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 2 kousky nesoleného másla
  • olivový olej
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g směsi hub
  • 100 g kuřecích jater
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1/2 lžičky lanýžového oleje (volitelné)
  • 50 g strouhanky
  • 500 g listového těsta
  • 1 velké vejce
2 hovězí Wellingtony, zabalené v listovém těstě Senohrabek / Shutterstock.com

Na omáčku:

  • 2 cibule
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 vrchovatá lžíce džemu z černého rybízu
  • 100 ml dezertního vína Madeira
  • 1 vrchovatá lžička anglické hořčice
  • 2 vrchovaté lžičky hladké mouky
  • hladká mouka na posypání
  • 600 ml horkého hovězího vývaru

Postup:

  • Hovězí svíčkovou osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev, nalijte do ní pořádnou dávku oleje a orestujte na něm svíčkovou. Přidejte kousek másla a snítku rozmarýnu.
  • Svíčkovou opečte ze všech stran. Restujte celkem cca 4 minuty a poté vyndejte maso na talíř.
  • Pánev znovu vymažte, plamen stáhněte na střední teplotu a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na malé kousky nakrájené houby, kousek másla, olivového oleje a restujte. Přidejte lístky rozmarýnu a za pravidelného míchání vařte 15 minut, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
  • Poté do pánve přidejte játra a worcesterovou omáčku. Vařte několik minut, potom obsah pánve dejte na velké prkénko a pokapejte lanýžovým olejem. Vše nakrájejte na kousky tak, aby šlo směs rozetřít. Podle chuti okořeňte, přimíchejte strouhanku a paštika je hotová.
  • Předehřejte troubu na 210 °C.
  • Na pomoučeném vále vyválejte těsto cca na 30x40 cm. Rozetřete na něj paštiku tak, aby byla od všech okrajů 5 cm. Svíčkovou položte na paštiku a pevně srolujte. Konce pečlivě utěsněte.
Na plátky nakrájený hovězí Wellington L Nunes / Shutterstock.com
  • Na několik minut dejte nahřát plech. Poté na plech dejte pečicí papír a přeneste na něj Wellington a potřete ho vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 40 minut.
  • Mezitím si připravte omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Orestujte ji v  pánvi na olivovém oleji a přidejte lístky tymiánu. Za občasného míchání restujte 20 minut. Poté přidejte marmeládu a vařte, dokud omáčka nemá lesklou a tmavou barvu.
  • Přilejte do omáčky dezertní víno, chvíli povařte a postupně vmíchejte hořčici, mouku a vývar. Vařte do požadované hustoty, rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko
  • Jamile je Wellington upečený, nechte ho 5 minut odpočinout a pak nakrájejte na 2 cm silné plátky. Podávejte s omáčkou a dušenou zeleninou.

Zdroje: jamieoliver.com, britannica.com