Jídlo jako bota britského generála: Hovězí Wellington podle receptu Jamieho Olivera budete zbožňovat

Hovězí Wellington, nakrájená na kousky, polévaný omáčkou, servírovaný na dřevěném prkénku Dr Faulkner / Shutterstock.com

Hledáte tip na výjimečný oběd? Doporučujeme hovězí Wellington. Tato britská specialita je trochu náročnější na přípravu, ale ten výsledek za to stojí. Kombinace šťavnatého hovězího s játrovou paštikou, to vše zabalené v křupavém listovém těstě, je neodolatelná. Vybrali jsme pro vás recept od samotného mistra, britského šéfkuchaře Jamieho Olivera.

Přečtěte si také

Hlášky na samoobslužných pokladnách. Čím občas zkoušejí naši trpělivost?

Trocha historie – kde se vzal hovězí Wellington?

Existují dvě verze o původu hovězího Wellingtonu. Obě souvisí s anglickým generálem, vévodou Wellingtonem, který porazil Napoleona v roce 1815 v bitvě u Waterloo. Tato lahůdka údajně vznikla na přání generála Wellingtona, který požadoval jídla, která byla snadno přenosná a dala se sníst v ruce.

Druhá verze naopak tvrdí, že jídlo je na počest generála pouze pojmenované. Podle některých má dokonce svíčková, zabalená v listovém těstě, připomínat botu generála Wellingtona.

I když se vše točí kolem slavného britského vojevůdce, hovězí Wellington má původ ve Francii. Předchůdcem tohoto receptu je francouzský pokrm s názvem „filet de boeuf en croûte“. Abychom ale měli celou skládačku kompletní, první zmínka o hovězím „à la Wellington“ pochází až z roku 1903 a první známý recept se objevil v roce 1940.

Hovězí líčka na červeném víně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Hovězí líčka na červeném víně

Připravte si hovězí líčka na červeném víně s kořenovou zeleninou. Jelikož je tento výtečný recept časově náročnější, hodí se především jako víkendový oběd, skvěle však poslouží také při nejrůznějších výjimečných příležitostech. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Hovězí líčka na červeném víně
Rump steak s houbovým ragú
Čas přípravy: 50 min Obtížnost: Střední

Rump steak s houbovým ragú

Rump steak s houbovým ragú je vynikajícím pokrmem, který spojuje chutě šťavnatého steaku a sezónních hub. Připravit správně rump steak se může na první pohled zdát jako věda, ale s naším videoreceptem to hravě zvládnete.

Rump steak s houbovým ragú

Hovězí Wellington – recept

Ingredience:

  • 1 kg hovězí svíčkové
  • 2 kousky nesoleného másla
  • olivový olej
  • 3 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 600 g směsi hub
  • 100 g kuřecích jater
  • 1 lžíce worcesterové omáčky
  • 1/2 lžičky lanýžového oleje (volitelné)
  • 50 g strouhanky
  • 500 g listového těsta
  • 1 velké vejce
2 hovězí Wellingtony, zabalené v listovém těstě Senohrabek / Shutterstock.com

Na omáčku:

  • 2 cibule
  • 4 snítky čerstvého tymiánu
  • 1 vrchovatá lžíce džemu z černého rybízu
  • 100 ml dezertního vína Madeira
  • 1 vrchovatá lžička anglické hořčice
  • 2 vrchovaté lžičky hladké mouky
  • hladká mouka na posypání
  • 600 ml horkého hovězího vývaru

Postup:

  • Hovězí svíčkovou osolte a opepřete. Rozehřejte velkou pánev, nalijte do ní pořádnou dávku oleje a orestujte na něm svíčkovou. Přidejte kousek másla a snítku rozmarýnu.
  • Svíčkovou opečte ze všech stran. Restujte celkem cca 4 minuty a poté vyndejte maso na talíř.
  • Pánev znovu vymažte, plamen stáhněte na střední teplotu a orestujte na ní najemno nakrájenou cibuli a česnek. Poté přidejte na malé kousky nakrájené houby, kousek másla, olivového oleje a restujte. Přidejte lístky rozmarýnu a za pravidelného míchání vařte 15 minut, dokud nezměknou a nezačnou karamelizovat.
  • Poté do pánve přidejte játra a worcesterovou omáčku. Vařte několik minut, potom obsah pánve dejte na velké prkénko a pokapejte lanýžovým olejem. Vše nakrájejte na kousky tak, aby šlo směs rozetřít. Podle chuti okořeňte, přimíchejte strouhanku a paštika je hotová.
  • Předehřejte troubu na 210 °C.
  • Na pomoučeném vále vyválejte těsto cca na 30x40 cm. Rozetřete na něj paštiku tak, aby byla od všech okrajů 5 cm. Svíčkovou položte na paštiku a pevně srolujte. Konce pečlivě utěsněte.
Na plátky nakrájený hovězí Wellington L Nunes / Shutterstock.com
  • Na několik minut dejte nahřát plech. Poté na plech dejte pečicí papír a přeneste na něj Wellington a potřete ho vajíčkem. Pečte v troubě předehřáté na 40 minut.
  • Mezitím si připravte omáčku. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji nahrubo. Orestujte ji v  pánvi na olivovém oleji a přidejte lístky tymiánu. Za občasného míchání restujte 20 minut. Poté přidejte marmeládu a vařte, dokud omáčka nemá lesklou a tmavou barvu.
  • Přilejte do omáčky dezertní víno, chvíli povařte a postupně vmíchejte hořčici, mouku a vývar. Vařte do požadované hustoty, rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes sítko
  • Jamile je Wellington upečený, nechte ho 5 minut odpočinout a pak nakrájejte na 2 cm silné plátky. Podávejte s omáčkou a dušenou zeleninou.

Zdroje: jamieoliver.com, britannica.com