Česnek je ideální lék pro nemocné děti: Zmírňuje bolesti uší a léčí průjem

Chlapec drží česnek v dlaních a kouká se na něj Garna Zarina / Shutterstock.com

Ne každé dítě je zdravé jako řípa, mnohé ratolesti tráví zbytečně mnoho času tím, že bojují s různými neduhy, od nachlazení až po angíny, záněty středního ucha nebo chřipky. Pokud chcete posílit imunitní systém nejmenších, spolehněte se na přírodní lék, který už od nepaměti léčil děti našich předků – česnek. Zatímco mnoho dospělých ho miluje, děti se mu vyhýbají, ale právě pro ně může představovat důležitý lék, který srovná jejich imunitu do latě.

Přečtěte si také

Klimaticky neutrální nebo eco friendly: Pojmy, které matou české spotřebitele

Česnek jako lék

Česnek má u dětí mnoho prokázaných léčivých účinků, lze jej použít jako domácí lék k úlevě od různých problémů, jako je podrážděný žaludek, bolest uší, nachlazení a kašel. Léčivé vlastnosti česneku jsou známé už od starověku.

Samotný otec medicíny Hippokrates česnek často při léčbě používal a známý je i jeho výrok: Nechť je tvé jídlo tvým lékem a tvůj lék nechť je tvým jídlem.“ Zařazení přiměřené dávky česneku do jídelníčku vašeho dítěte podporuje celkové zdraví jeho trávicího traktu.

Doplňte doma zásoby česneku

Kupte se slevou Česnek.

Porovnat slevy

Pro děti je bezpečný, ale dávejte pozor na množství. Nadměrné dávky mohou zvýšit podráždění kůže a vyrážky, způsobit průjem, a dokonce zabránit srážení krve. Dejte dětem jen nepatrné množství česneku a sledujte, jak na něj reagují. Pokud se neobjeví žádné komplikace, můžete množství zvýšit. Pokud se děti do druhého dne zázračně neuzdraví, neznamená to, že neúčinkuje – abyste dosáhli maximálního užitku, musíte být s jeho užíváním trpěliví.

Dospělý a dítě loupu česnek, několik česneků na tácu Purino / Shutterstock.com

Kolik česneku konzumovat a jak ho zařadit do jídla

Neexistuje přesné dávkování, ale ideální je konzumace 1–2 stroužků česneku denně, u dětí byste toto množství neměli překračovat. Nejdůležitější látkou v česneku je allicin, který mu dodává jeho štiplavou chuť a nejvíce podporuje váš imunitní systém. Nejvíce allicinu naleznete v čerstvě rozdrceném česneku. Pokud budete česnek vařit, smažit nebo jinak tepelně upravovat, množství této látky se začne snižovat.

Existuje nespočet receptů, do kterých můžete česnek zařadit, čerstvý se skvěle hodí na topinky, do dresinků a do zeleninových salátů. V tepelně upravené formě ho oceníte v omáčkách, polévkách a zejména u masových receptů. Zařadit ho dětem do jídelníčku pro vás zajisté nebude problém.

Zdravotní přínosy pro děti

Léčí střevní potíže – Pomáhá léčit řadu střevních potíží, jako je kolitida, průjem a úplavice. Bylina účinně zabíjí škodlivé červy přítomné ve střevech, aniž by ovlivnila fungování a aktivitu užitečných mikrobů. Přiměřené množství česnekové šťávy v pokrmu může účinně zabít střevní bakterie, které dítěti způsobují potíže.

Zmírňuje bolesti uší – Česnek má protiplísňové, antibiotické a antivirové vlastnosti, takže hraje zásadní roli při léčbě bolesti uší u dětí. Můžete použít česnekový olej, smíchat jej s olivovým olejem a použít olejovou směs k léčbě bolesti uší.

Dětská ruka drží jeden česnek Garna Zarina / Shutterstock.com

Léčí hypertenzi – Česnek slouží jako účinný bylinný lék na hypertenzi u dětí. Allicin přítomný v bylině uvolňuje krevní cévy, také pomáhá minimalizovat agregaci krevních destiček a bojuje proti trombóze.

Léčí oční infekce – Obsahuje velké množství živin, jako je kvercetin, vitamín C a selen, které jsou účinné při léčbě očních infekcí a snížení otoků očí u dětí.

Zmírňuje rýmu a kašel – Syrový česnek má mnoho léčivých vlastností, které pomáhají léčit rýmu nebo kašel. Jakmile zaznamenáte příznaky nachlazení, dejte svému dítěti dva čerstvě rozdrcené stroužky česneku, abyste příznaky zmírnili. Vašemu dítěti se brzy uleví.

Pokud se vám nechce připravovat česnekovou pomazánku, kupte ji se slevou

Podporuje trávení – Přidáním česneku do běžné stravy svého dítěte předejdete riziku zažívacích potíží. Podporuje správné fungování tenkého a tlustého střeva pro efektivní trávení. Také léčí podráždění a záněty žaludečního kanálu u dětí.

Léčí kožní vyrážky – Působí jako přírodní čistič pleti. Bylina má antibiotické vlastnosti, které pomáhají zklidnit dráždivé kožní vyrážky u dětí.

Léčí astma – Vařené stroužky česneku mohou zmírnit astma. Kromě kašle také pomáhají při nespavosti. Dejte svému dítěti večer před spaním sklenici mléka obsahující tři uvařené stroužky česneku a uvidíte, jak se mu uleví.

Dezinfekce – Vaše dítko se škráblo o špinavý předmět? Pokud nemáte po ruce dezinfekci, můžete na ránu použít šťávu z česneku, která má silné dezinfekční účinky.