Listové těsto: Jak poznat to opravdu kvalitní a co dobrého si z něj připravit?

„Cereální“ neznamená „zdravé“ Martina Lancingerová

Křupavé nadýchané dobroty s jemným lístkováním dokážou rozvášnit milovníky sladkého i slaného pečiva. Jaká jsou však úskalí kupovaného listového těsta a které ze široké nabídky si vybrat? Chcete-li znát rozdíly mezi listovými těsty, čtěte dále. Nebude chybět ani sladká tečka v podobě receptu na výtečnou kremrolku s lehkým krémem.

Přečtěte si také

Dotace na opravu rozbitých spotřebičů. Francie dává šanci na druhý život použitým věcem

Pracné domácí listové těsto

Každý, kdo zkoušel ve vlastní kuchyni vyrobit listové těsto, ví, že je to běh na dlouhou trať. Neustálé překládání a chlazení, podsypávání, a hlavně opatrná manipulace. Stačí drobná chybička a těsto ztratí svou charakteristickou strukturu.

Neúspěšné pokusy dokážou odradit i zkušeného domácího kuchtíka, a proto často raději volíme polotovary z chladicích boxů, které nám slibují zaručený výsledek. Když se ale podíváme na jejich složení, nestačíme v mnoha případech valit oči. Nepatří snad do původního receptu máslo?

Komu není jedno, co jí, vrátí produkty s éčkovými koktejly a škodlivými tuky zase pěkně zpátky a spokojí se raději s tradičními českými buchtami. Neházejte však flintu do žita a zorientujte se na trhu listových těst, abyste si i vy mohli dopřát kvalitní produkt.

Co najdeme v listovém těstě?

V těstě najdete kromě mouky a vody také tuk, který právě způsobuje žádoucí lístkování těsta. V obchodech seženete těsta s obsahem tuku v rozmezí 16 až 27 g tuku na 100 g výrobku. V řadě těst se používají tzv. transtuky, tedy ztužené tuky s obsahem transmastných kyselin, které jsou pro naše tělo rizikové a mohou způsobit zdravotní potíže.

V některých listových těstech prodávaných u nás je obsah těchto tuků tak vysoký, že by se v jiných státech světa nesměla vůbec prodávat. Nejčastěji se používají ztužené rostlinné oleje – palmový, řepkový a slunečnicový.

Dále se objevuje také řada emulgátorů a dalších aditiv, které podporují vzdušnost, jemnost a křupavost. Na zvážení každého je pak rozhodnutí, zda koupit raději lepší těsto s kvalitními, přirozenými ingrediencemi, nebo těsto nadité éčky, vhodné akorát tak na efekt.

  • V některých produktech najdete příměs celozrnných cereálií a semínek, ani to však nemusí být náznak toho, že se jedná o zdravější alternativu listového těsta. Má sice navíc trochu vlákniny, je ovšem těžší a hůř lístkuje.

Najdeme na našem trhu kvalitní listové těsto „jako od babičky“?

Ano, kdo hledá, najde. Máslo dodává těstu vláčnost, ale hlavně příjemnou delikátní chuť i vůni. Příkladem je značka Babické těsto, která vyrábí i čistě máslové těsto – poctivé, jako byste si ho doma připravovali sami.

Mražené, nebo chlazené?

Z hlediska složení je to ve výsledku jedno, nicméně se zmraženým těstem se může hůř pracovat, protože jako první povolí jeho okraje, které budou proti chladnějšímu středu více vodnaté a měkčí. Kvůli dobré manipulaci je tedy lepší těsto chlazené. Pokud si chcete práci ještě více ulehčit, můžete koupit těsto již vyválené a připravené na pečicím papíře.

Kremrole s tvarohovým krémem. Martina Lancingerová

Recept na výtečné kremrolky s tvarohovým krémem

Na dva plechy této sladké dobroty budete potřebovat:

  • 300 g listového máslového těsta
  • máslo na potření trubiček
  • vejce na potření kremrolek
  • oříšky dle chuti na obalení

Krém:

  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 200 g polotučného tvarohu
  • moučkový cukr dle chuti
  • 1 vanilkový lusk

Postup:

  1. Listové těsto vyválejte na tenký obdélník. Rádýlkem nakrájejte pruhy o síle 2 cm na šířku.
  2. Trubičky na minikremrolky omastěte máslem a pruhy těsta natočte na trubičky. Potřete rozšlehaným vejcem, případně posypejte drcenými oříšky a rozložte na plech vyložený pečicím papírem.
  3. Vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a pečte dozlatova.
  4. Trubičky vyndejte z upečených kremrolek ještě zatepla a nechte je vychladnout.
  5. Smetanu vyšlehejte dotuha.
  6. Tvaroh oslaďte moučkovým cukrem a přidejte semínka z vanilkového lusku. Zlehka vmíchejte do smetany.
  7. Krém přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a naplňte kremrolky.
  8. Hotové kremrolky skladujte v lednici a před podáváním je posypejte dle chuti moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!