Jsou akupresurní podložky opravdu účinné? A podle čeho vybírat?

Žena cvičí s akupresurní podložkou PV productions / Shutterstock.com

Bolest zad a svalové napětí v současnosti trápí až 80 % dospělé populace. Na profesionální masáže a rehabilitace ale není vždy čas, a pokud nám je nepředepíše lékař, mohou se i hodně prodražit. Většina z nás tedy hledá možnosti, jak bolesti zmírnit i v pohodlí domova. Jednou z možností jsou akupresurní podložky, které mají působit i proti stresu a nespavosti. Zjišťovali jsme, jestli opravdu fungují, a přinášíme tipy pro správný výběr.

Přečtěte si také

Luxusní snídaně: Připravte si vejce Benedikt podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Co jsou akupresurní podložky?

Tato metoda vychází z čínské medicíny a funguje na principu stimulace jednotlivých bodů. Přináší tak příjemné uvolnění a zbavuje bolesti i stresu.

U akupresurních podložek je tlak způsoben výstupky, které jsou nejčastěji z plastu, ale mohou být i kamínkové nebo jiné. Důležité je, že na rozdíl od akupunkturních jehliček neporušují strukturu kůže a používat je může téměř každý.

Výjimku tvoří těhotné ženy, diabetici, lidé s dermatologickými nebo onkologickými problémy a také s poruchou krvácení, srdečními nebo jaterními chorobami. Pokud tedy patříte do některé z těchto skupin, raději konzultujte používání s lékařem.

Nohy na akupresurní podložce Vladeep / Shutterstock.com

Účinky akupresurních podložek

Úlevu od chronické bolesti zad při používání akupresurních podložek potvrzují i nejrůznější výzkumy, jiné zase zmiňují zlepšení kvality spánku a vyšší odolnost vůči stresu. Dat je ale stále poměrně málo a stoprocentní shoda mezi vědci nepanuje. Akupresurní podložku tedy doporučujeme vnímat jako doplňkový prostředek pro zmírnění těchto obtíží, nikoliv jako léčebnou pomůcku.

Jak vybrat akupresurní podložku?

V nabídce e-shopů i prodejen se sportovním vybavením převládají větší podložky s plastovými hroty, které jsou vhodné hlavně pro protahování zad a celého těla. Mnohdy se prodávají i s polštářkem pro větší pohodlí. Méně obvyklé jsou pak menší podložky s přírodními kameny, které se využívají hlavně pro masáž chodidel.

Na velkých podložkách lze nejen stát, ale i sedět nebo ležet, a tak na nich zvládnete různé cviky. Menší podložky zase můžete přiložit na jakékoli místo na těle, třeba na nohy, krk nebo na jednotlivé klouby. Nahradí tak i klasický masážní váleček. Dostupné jsou ale i praktické sady několika podložek různých velikostí.

A pokud jde o konkrétní materiál, většina podložek se vyrábí z takzvaného ABS plastu vyplněného pěnou pro maximální komfort. Kvalitnější produkty ale obsahují i přírodní vlákna, která zajišťují dlouhou životnost a pružnost. Nejčastěji pocházejí z bavlny, kokosu nebo pohankových slupek.

Žena relaxuje na akupresurní podložce Kaspars Grinvalds / Shutterstock.com

Jak se o akupresurní podložku starat?

Pozor si dejte především na dobu používání, kterou byste měli najít v popisku na e-shopu i v návodu. Obecné doporučení se ale pohybuje kolem 5 minut u začátečníků a 15 minut u pokročilých uživatelů. A pokud jde o vaši první zkušenost, měli byste nejprve počkat, jestli se neobjeví silné zarudnutí či podráždění pokožky. V takovém případě můžete na podložku položit ručník, který drsný povrch alespoň částečně zjemní.

Kolik akupresurní podložka stojí?

Akupresurní podložky seženete za nižší stovky korun. Menší varianty začínají už na 200 Kč a u těch největších se vejdete do zhruba 600 Kč. Sady i s praktickými vaky na uskladnění vás budou stát přibližně 1 000 Kč, ale záleží na značce, velikosti i množství podlože. Jistotou jsou v každém případě známí výrobci jako Pranamat, Sanomed, ActivePlus či Neo Sport.

Zdroje: Aktin.cz, EUC.cz, Recenzer.cz