Nový trend na sociálních sítích: Přírodní maska jako alternativa k botulotoxinu?

Rozsypané lněné semínko kolem skleněného džbánku s vodou Luis Echeverri Urrea / Shutterstock.com

V současné době se na sociální síti TikTok šíří nový trend, který tvrdí, že může nabídnout přírodní alternativu k botulotoxinu. Tento trend se týká masky ze lněných semínek, která je prezentovaná jako zázračný prostředek, schopný vyhladit vrásky bez nutnosti použití injekčních procedur. Zdá se, že příroda opět nabízí jednoduché řešení pro ty, kteří hledají cesty, jak pečovat o svou pleť bez použití syntetických látek. Avšak otázkou zůstává, zda může takový domácí přípravek skutečně konkurovat výsledkům, které nabízejí profesionální kosmetické procedury.

Přečtěte si také

Asijská specialita, která dobyla svět: Jak si jarní závitky připravíte doma, už pro ně nepůjdete do bistra

TikTok trend – přírodní botox maska

Původ tohoto fenoménu lze vysledovat k videu uživatelky TikToku jménem Victoria Benitez, která tvrdí, že její gelová maska ze lněných semínek je účinnou domácí variantou botoxu. Toto video si během krátké doby získalo obrovskou popularitu a přesáhlo hranici 785 tisíc lajků, což svědčí o značném zájmu o tuto tématiku. Benitez ve svém videu vysvětluje, že k přípravě této masky je zapotřebí pouze několik lněných semínek a voda. Navíc zmínila, že tento gel nejenže pečuje o pleť, ale lze ho využít i jako přírodní šampon nebo jako zdravý doplněk stravy.

Návod na botox masku ze lněných semínek z TikToku

Zajímavostí je, že příprava této masky je poměrně jednoduchá a lze ji provést v pohodlí domova. Existují různé metody, jak lněná semínka připravit. Některé doporučují vaření semínek ve vodě, zatímco jiné upřednostňují zalití semínek horkou či vlažnou vodou s následným odstátím semínek, což by mělo zachovat všechny cenné živiny. Klíčem k úspěchu je pravidelné míchání směsi, aby se dosáhlo požadované husté konzistence.

Co na trend TikToku říkají odborníci?

Přestože se mnoho uživatelů TikToku nadšeně vyjadřuje o účincích této masky, odborníci v oblasti dermatologie vyjadřují určité pochybnosti. Upozorňují, že ačkoliv může po aplikaci masky pleť působit hladší a napnutější, jedná se spíše o dočasný efekt, způsobený vytvořením ochranného filmu na pokožce. I když má lněný gel hydratační a protizánětlivé účinky, není schopen nabídnout stejné výsledky jako botulotoxinové injekce.

Žena, které si na pleť nanáší pleťovou masku Lyubov Levitskaya / Shutterstock.com

V kontextu stále se měnících beauty trendů na TikToku je nezbytné přistupovat k novinkám s kritickým myšlením. I když případ masky ze lněných semínek ukazuje na zajímavý přírodní přístup k péči o pleť, je důležité si uvědomit, že ne všechny online sdílené rady a triky mají pevný vědecký základ. Přesto vyzkoušení této masky může být pro mnohé lákavé, zvláště vzhledem k její cenové dostupnosti a snadné přípravě. A i když možná nenaleznete výraznou zbraň proti vráskám, lněná semínka nabízejí mnoho dalších zdravotních přínosů, které mohou obohatit vaši kuchyni i kosmetickou rutinu.

Zdroje: TikTok, Meda esthetics group