Co všechno nám v obchodech zakázala EU? Tohle jsou výrobky, které už si jen tak nekoupíme

Dva lidé si předávají papírovou tašku Yavdat / Shutterstock.com

V posledních letech se čím dál větší důraz klade na naše zdraví a životní styl. Právě proto Evropská unie rozhodla o tom, co se v členských státech smí a nesmí prodávat. Jenže někteří s těmito kroky nesouhlasí s rozčilují se nad tím, že o některé své oblíbené výrobky nyní přijdou.

Přečtěte si také

Italové zveřejnili nejhrůznější kombinace pizzy. Dali byste si pizzu s toppingem z hadího masa?

Některá nařízení Evropské unie budí poprask

Nad některými zákazy Evropské unie (EU) zůstává rozum stát. Nejen výrobky, ale také věci, na které jsme byli mnoho let zvyklí, se nyní stávají minulostí.

Netýká se to jen České republiky, ale většiny zemí v celé EU. Ta to zdůvodňuje udržitelností, zdravím a ochranou našeho životního stylu. Co vše tedy někde již nekoupíme a jaké zákazy ještě mohou přijít?

Evropská unie je nekompromisní

Pamatujete si na dobu, kdy jste byli malí a na vaší narozeninové oslavě pro vás rodiče nachystali mnoho nafukovacích balónků? Pro děti nepředstavitelná zábava, která se změnila v ještě větší vzrušení, pokud balónek spadl na zem a praskl.

Děti si je velmi často samy nafukovaly a předháněly se v tom, kdo bude mít větší nebo komu dříve praskne. Nyní si však na oslavě už takový balónek děti nenafouknou. Evropská unie totiž říká, že jejich použití je pouze pod dohledem dospělé osoby, a to do věku 14 let. Nafukovat tak smí pouze rodiče.

Namažete si ke snídani raději marmeládu, nebo džem? Říkáte si, že je to jedno, protože se jedná o totéž? Tak jste na omylu. Evropská unie stanovila, že pojem jahodová marmeláda patří do historie. Odteď si ji už nikdy nepořídíte, bude to vždy jen džem. Slovo marmeláda se totiž podle nařízení bude používat pouze pro výrobky, které jsou vyrobeny z citrusů.

Problémy s názvy i zemí původu

Klasické pomazánkové máslo se nachází v každé české domácnosti. Jenže Evropské unii se tento název nezamlouval, protože je pro zahraniční turisty klamavý. Název se nesmí používat v žádné evropské zemi, ale firmy, které se na výrobu této oblíbené pochoutky zaměřují, problém vyřešily po svém. V regálech tak pomazánkové máslo naleznete pouze pod názvem Pomazánkové.

To samé se týkalo i oblíbeného rumu, který dodává tu pravou chuť řadě cukrářských pokrmů. Jenže označení tuzemský bylo podle EU zavádějící a to, co se ve sklenici prodávalo, prý nikdy nebyl rum. Proto také došlo k úpravě tohoto v domácnosti nepostradatelného výrobku, který dnes nalezneme pod názvem Tuzemák.

Plastová recyklovaná taška Michaela Hanelova / Kupi.cz

Plastové igelitky a mentolové cigarety jsou minulostí

Od 20. května 2020 došlo k celoplošnému zákazu prodeje mentolových cigaret a výrobků, které obsahují mentolové kapsle. Pro milovníky této příchuti nastal opravdový šok. Evropská unie toto rozhodnutí odůvodnila větší pravděpodobností, že mladí lidé nezačnou vůbec kouřit.

To ale není vše. Od roku 2018 se setkáváme s nařízením, kdy jsou v obchodech zakázány igelitové tašky. Klasické igelitky, jak jim někteří říkají, se staly velmi oblíbeným nákupním doplňkem, protože byly vícekrát použitelné, a navíc dobře skladovatelné. I dnes se však v některých obchodech stále prodávají, akorát na nich nalezneme označení BIO. Stále více obchodníku však přechází k prodeji papírových tašek, které však nejsou z hlediska použitelnosti tak praktické.

Plastové lžičky, brčka a vatové tyčinky nahradí papírová verze

Není to tak dávno, co naše vláda rozhodla o tom, že se v České republice nebudou prodávat jednorázové plasty. Mezi ně patří oblíbené plastové lžičky, brčka, vatové tyčinky, talíře, nápojová míchátka, tyčky k balónkům, nádoby na potraviny z expandovaného polystyrenu nebo kelímky na nápoje. Tyto výrobky byly postupem času nahrazeny papírovou verzí, která však mnoha lidem nevyhovuje.

Ekologická igelitová taška Michaela Hanelova / Kupi.cz

Náhrady výrobků jsou mnohdy nekvalitní

Pokud si totiž koupíte papírovou tašku, do které dáte středně těžký nákup, může se vám stát, že jakmile opustíte brány obchodu, uši na této tašce vám prasknou a celý nákup bude rázem na zemi. To se naší redaktorce stalo již několikrát a nezbývalo nic jiného, než jít do auta a zvolit klasickou igelitku, která i po několika měsících vypadá stále dobře.

Zdroje: byznysnoviny.cz, idnes.cz, mzp.cz, environment.ec.europa.eu, novinky.cz