Trh s biopotravinami stále roste a Češi se je nebojí nakupovat ve velkém. Důvodem je nízká cena

Muž drží košík se zeleninou Kitreel / Shutterstock.com

Nabídka biopotravin v obchodech je stále širší a Češi se nebojí tyto potraviny nakupovat ve velkém. Ústav zemědělské ekonomiky a informací České republiky loni na jaře informoval, že každý obyvatel České republiky nakoupil za rok 2020 biopotraviny v hodnotě 562 Kč. Jejich ceny jsou totiž mnohdy srovnatelné nebo i nižší než u konvenčních potravin.

Přečtěte si také

Hit těchto Vánoc: 10 receptů na cukroví a dezerty, ve kterých není ani gram másla

Češi bio milují

Prodeje biopotravin v posledních letech rapidně stouply, jak ukázal výzkum Ústavu pro ekonomiku a informace České republiky. Podle něj v roce 2020 utratil český národ za biopotraviny celkem 6 miliard korun, 4,1 miliardy pak v maloobchodě.

Druhým nejčastějším prodejním kanálem byly e-shopy, kde útrata činila 1,3 miliardy. 194 milionů Kč bylo utraceno ve veřejném stravování a 366 milionů přímo u farmářů.

Celkový podíl spotřeby biopotravin stoupl z necelého jednoho procenta v roce 2017 na stávajících 1,77 %. Dle vládou schváleného modelu by měla spotřeba biopotravin v České republice nadále stoupat a do roku 2027 by se měla vyšplhat na 4 % celkové spotřeby potravin a nápojů.

Už jste ochutnali bio čokoládu?

Nejoblíbenější je káva a dětská výživa

V bio kvalitě lidé nejčastěji (až 51 %) nakupují tzv. ostatní zpracované potraviny, tedy například kávu, čaj či dětskou výživu. Hned za nimi jsou bio ovoce a zelenina, mléko a mléčné výrobky, které jsou v bio kvalitě jedním z nejžádanějších artiklů a v košíku plném biopotravin tvoří až 22 %.

Boom v posledních letech zažívají také výrobky se značkou Fairtrade, která je zárukou výroby za férových podmínek pro pěstitele i zaměstnance v zemích třetího světa. Velké oblibě se těší například kakao, třtinový cukr nebo čaj.

Kávové zrna na naběračce Ilja Generalov / Shutterstock.com

Ještě se máme co učit

Dle dat Ministerstva zemědělství ČR vykazují biopotraviny stabilní meziroční nárůst již od roku 2010. V uplynulých letech činil zhruba třicet procent. I přes jisté zpomalení poslední dostupná data stále ukazují meziroční nárůst o nějakých třináct procent,“ uvedl tiskový mluvčí Ministerstva zemědělství ČR Vojtěch Bílý.

Pokud jde o zastoupení biopotravin na trzích našich sousedů, nejvíce v roce 2020 utratili Švýcaři. Jejich průměrná útrata za bioprodukty činila 418 eur, což dalece předčilo evropský průměr 101,8 eur. Největší podíl na celkové evropské spotřebě má se 13 % Dánsko, dále Rakousko, Švýcarsko, Lucembursko a Švédsko.

Polovinu spotřeby tvoří dovoz

Polovinu spotřeby biopotravin v Česku tvoří importované položky. „Je to dáno do značné míry tím, že jsme součástí otevřeného vnitřního trhu EU a i na biopotraviny se vztahuje jeden ze základních principů, kterým je volný pohyb zboží,“ upřesnil Bílý.

Česká republika je v případě výroby některých komodit samostatná, problém je však na úrovni zpracovatelských firem. „Dlouhodobě vnímáme limity ve zpracovatelském průmyslu. Například většina hovězího masa z ekologických farem je na trhu prodána jako konvenční, přestože je v ekologickém zemědělství chováno 63 procent veškerého skotu v ČR,“ dodal Bílý.

Bio mléko, vejce a chleba yamix / Shutterstock.com

Srovnatelná cena s konvenčními výrobky

Zvyšující se zájem o biopotraviny může být zčásti způsoben i cenou, která je mnohdy srovnatelná s cenou konvenčních výrobků. Mnohdy vás bio produkty vyjdou dokonce levněji. „Nelze říct, že cena klesla na úroveň konvence. Je to naopak. Některé výrobky se už prodávají za cenu, jako by šlo o produkty ekologického zemědělství,“ uvedla Sylva Horáková ze Svazu ekologických zemědělců PRO-BIO.

Nejvíce patrné je to u mléčných výrobků. „Bio mléko je v obchodě asi jen o dvě koruny dražší než běžné mléko,“ dodala Horáková. Ušetřit se dá například při koupi bio masa. Dojedete-li si pro něj přímo na farmu, zaplatíte za kilo i o několik set méně než v obchodě.

To nejlahodnější mléko přímo z farmy

Problém s cenami energií

Stejně jako jiné oblasti potravinářského průmyslu, i sektor biopotravin je zatížen růstem cen energií. „Jde o energeticky náročné provozy, ať už jde o chlazení mléka nebo třeba masa, a to komplikuje rozvoj zpracovatelského sektoru,“ přiblížila manažerka Pro-Bio Svazu ekologických zemědělců Kateřina Urbánková. To by mělo teoreticky znamenat nárůst cen biopotravin.

Pomoci by podle Urbánkové mohlo zavedení nulové sazby DPH na biopotraviny, které by tím zlevnily a dostaly se k novým skupinám obyvatel a například i do školních či dalších stravovacích zařízení.