Zábava jen pár kroků od domu. Jak vybrat venkovní dětské hřiště, které zabaví malé i velké?

Dětská skluzavka a houpačka na zahradě Artazum / Shutterstock.com

Milují vaše děti houpání, klouzání a stavění hradů z písku, ale vám se zkrátka na přeplněné dětské hřiště chodit nechce? Pokud máte zahradu, řešením může být pořízení vlastních herních prvků. Vybrat takové hřiště může však být pro rodiče pěkný oříšek. Poradíme vám, podle čeho hřiště vybírat a na které herní prvky se zaměřit, aby děti bavilo dlouhá léta.

Přečtěte si také

Jste „polévkoví“? Uvařte si svěží jarní klasiku i výborné krémy, které dodají energii na celý den

Nepodceňte výběr

Venkovní hřiště je pro děti skvělým rozptýlením, místem, kde mohou rozvíjet svůj pohybový potenciál a zabavit se na dlouhé hodiny.

Pokud máte zahradu, je ideální si hřiště pořídit domů. Při výběru toho pravého se však můžete celkem zapotit. Dětských hřišť je totiž na výběr velká spousta.

Dětská hřiště Marimex patří mezi jedny z nejlepších u nás na trhu. V nabídce najdete hrací věže a domečky, které jsou doplněny o rozličné typy doplňků. Veškeré komponenty jsou vyrobeny z kvalitního borovicového dřeva, robustního plastu a odolného kovu. Dřevo je povrchově ošetřeno proti nepříznivým vlivům počasí. Všechna dětská hřiště Marimex i doplňky splňují normy EN 71 pro bezpečnost hraček.

Houpačku si zamiluje každé dítě

Berte ohled na rozměry zahrady

Jako první musíte vzít v potaz rozměry své zahrady. Na malou předzahrádku byste jen těžko umístili velký hrací domek s pískovištěm a skluzavkou. Hřiště navíc musí mít kolem sebe dostatek volného prostoru, aby nedošlo ke zranění například při sjezdu ze skluzavky nebo před houpačkou.

Naopak velká zahrada přímo vybízí k výběru komplexního hřiště s prolézačkami a houpačkami, kde se děti dosyta vyřádí. Zaměřte se též na počet dětí, které budou hřiště využívat.

Dva chlapci si hrají na hřišti Pavel Kobysh / Shutterstock.com

Pískoviště pro prcky, houpačky pro školáky

Dalším důležitým parametrem pro výběr hřiště je věk dětí. Dobré je, že většina hřišť dostupných na trhu je vhodná pro malé i velké děti. Pokud máte doma předškoláky, postačí jim malé hřiště s jednou skluzavkou, dětskou houpačkou a pískovištěm.

Vezměte dětem na hřiště vhodnou svačinku

Větší děti zase ocení různé provazové prolézačky, lezeckou stěnu, velké houpačky či tyč na šplhání, které jim pomohou trénovat obratnost, sílu a zlepšovat hrubou motoriku.

Typy dětských hřišť

Dětská hřiště se liší velikostí, konstrukcí, kombinací a umístěním herních prvků i věkovým určením. Úplnou klasikou je hřiště se skluzavkou a jednou houpačkou, které se snadno vejde i na menší zahradu. Na trhu je i varianta se dvěma houpačkami a lezeckou stěnou, které je určeno pro více větších dětí. Hřiště je většinou možné doplnit o další herní prvky, případně některé vyměnit, až děti vyrostou.

Kromě klasického hřiště můžete na zahradu pořídit i jiné herní prvky, jako je třeba trampolína, bazének nebo žebřiny. U všech prvků platí stejné podmínky jako u hřišť. Přesvědčte, pro jaký věk jsou určeny a zda splňují bezpečnostní standardy.

Hřiště na zahradě Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Vlastnoručně postavené hřiště

Pokud se rozhodnete postavit si hřiště sami, směle do toho. Potřebovat budete jen plánek, vizi a kvalitní materiál. Nejlepší bude dřevo, s nímž se dobře pracuje a navíc je měkké a teplé, takže bude pro děti vhodné i v zimě.

Při plánování herních prvků dbejte ale na dodržení bezpečnostních předpisů. Ty například říkají, že zavěšená lana se nesmí kombinovat v jedné sestavě s houpačkou, či určují, jak daleko od sebe jednotlivé prvky musí být.

A trampolínu už máte?

Kvalitní materiály jsou základ

Hrací sestavy se vyrábí zejména ze dřeva, kovu nebo plastu, případně jejich kombinace. Každý kousek má svou funkci a každý spoj je důkladně promyšlený tak, aby zajistil co nejvyšší bezpečnost. Pozor si dejte i na obsah nebezpečných látek v kovech a nátěrech, například olovo či azbest.

Hřiště nedoporučujeme kupovat u neověřených prodejců. Raději zamiřte do specializované prodejny, případně hobby marketu. I zde však herní prvky zkontrolujte a před samotnou koupí se přesvědčte, že jsou materiály kvalitní, bezpečné a odolné vůči nepřízni počasí.

Chlapec na houpačce Maria Sbytova / Shutterstock.com

Bezpečnost na prvním místě

I na sebebezpečnějším hřišti mohou z neopatrnosti vzniknout velká zranění. I proto je nutné, aby děti při hře kontroloval alespoň jeden dospělý, obzvlášť hrají-li si na hřišti děti různých věkových kategorií.

Abyste eliminovali nebezpečí případného zranění, dodržujte několik základních pravidel. Na hřiště nikdy nepouštějte více dětí, než pro kolik je určeno. Všechny prvky by měly být namontovány podle návodu. Hřiště by také mělo stát na povrchu tlumícím náraz, takže buď na trávě nebo speciální gumové podložce. Pokud si pořídíte pískoviště, na noc jej zavírejte, aby si z něj zvěř neudělala toaletu.