Velké propouštění pokračuje: Zalando a další giganti propustí stovky zaměstnanců

Muž sedí na schodech a drží hlavu v dlaních Cat Box / Shutterstock.com

Zaměstnanci patří mezi nejvyšší náklady každé společnosti. Jelikož se v důsledku krize aktuálně tržby spíše snižují, uchylují se i známí giganti k úsporným opatřením, jako je snižování stavu zaměstnanců. Pracovat ve velké společnosti už dávno neznamená jistotu. Minulý rok odstartovala velká vlna propouštění, která pokračuje i v letošním roce. Přidávají se další a další velké značky, které se nedokázaly dostatečně připravit na krizi nebo je k tomu tlačí současný ekonomický vývoj.

Přečtěte si také

Velikonoce jsou za dveřmi. Upečte s dětmi slepovaná vajíčka, která voní po levanduli a citrónu

Zalando propustí stovky zaměstnanců

Zalando je jednou z nejznámějších módních platforem v Evropě. Není to tak dávno, co se těšila vysokým příjmům, když se lidé začátkem pandemie rozhodli nakupovat více online. V letech 2020 a 2021 zažila silný růst, po kterém následovala studená sprcha.

Od roku 2022 prodeje výrazně klesly. Aby bylo možné nadále na trhu konkurovat, rozhodla se společnost, že zjednoduší organizaci a bude fungovat úsporněji. V plánu má propustit řádově stovky svých zaměstnanců.

Spoluředitelé Zalanda David Schneider a Robert Gentz uvedli: „Rozhodli jsme se spustit program, který odstraní několik stovek režijních rolí v mnoha našich týmech. Během posledních několika let se některé části naší společnosti příliš rozšířily a naší organizaci přidaly určitý stupeň složitosti, který ovlivnil naši schopnost rychle jednat.“

Budova s logem Zalando ricochet64 / Shutterstock.com

Německé řetězce ve velkých problémech

Peek & Cloppenburg je mezinárodní řetězec obchodních domů z Německa, a ačkoliv jde o obří společnost, dostala se do insolvence. Společnost nejvíce zasáhla pandemie. Zatímco elektronické obchody rostly, v Peek & Cloppenburg došlo k masivnímu poklesu tržeb z důvodu velkého množství kamenných poboček, které musely být uzavřené.

Podle generálního ředitele Steffena Schüllera se během pandemie společnost dostala do tříciferné milionové ztráty, která pro ni byla zničující. Společnost zaměstnává 6 800 lidí, jejichž budoucnost je nyní ohrožena. Podobně je na tom německý řetězec obchodních domů Galeria Karstadt Kaufhof, který musí zavřít 47 poboček a zrušit 4 039 pracovních míst.

Oblíbená klasika právě v akci

Internetový obchod Amazon hodlá zrušit dalších 9000 pracovních míst

Amazon bude propouštět, sdělil šéf podniku Andy Jassy ve včereješím sdělení zaměstnancům. Firma už začátkem ledna oznámila, že zruší zhruba 18 000 míst. Amazon má po celém světě přes 1,5 milionu zaměstnanců a působí také v České republice, kde zaměstnává několik tisíc lidí. Nové kolo snižování počtu zaměstnanců se bude týkat zejména cloudových služeb, reklamních aktivit a streamovací platformy Twitch. Jassy rušení pracovních míst zdůvodnil současnými ekonomickými podmínkami i nejistotou ohledně budoucího vývoje. V České republice působí Amazon od roku 2013. Od roku 2015 funguje v Dobrovízi u Prahy jeho distribuční centrum, které nyní zaměstnává přes 3 000 stálých pracovníků. V korporátních kancelářích v centru Prahy má společnost dalších více než 1 000 specializovaných pracovníků.

Logo Amazon na fasádě domu Sundry Photography / Shutterstock.com

Propouštění se nevyhnul ani automobilový průmysl

Krize zasáhla i automobilový průmysl. Ford na začátku tohoto roku oznámil, že chce v Evropě zrušit 3 800 pracovních míst. Podobně je na tom i gigant General Motors (GM), který má po celém světě 167 tisíc zaměstnanců. Zájem o nákup vozů klesá. Řešením je snížením cen, aby byly vozy dostupnější.

Společnost GM by chtěla by do 2 let ušetřit 2 miliardy dolarů, a proto se rozhodla přistoupit k propouštění administrativních pracovníků. Zatím blíže nespecifikovala, o jaký počet lidí by se mělo jednat. Údajně půjde o stovky zaměstnanců, ale v konečném důsledku bude číslo zřejmě mnohem vyšší.

Budova s nápisem GM Linda Parton / Shutterstock.com

„Zkoumáme všechny způsoby, jak řešit efektivitu a výkon. Aktuálně podnikáme kroky s relativně malým počtem globálních vedoucích pracovníků a klasifikovaných zaměstnanců. Ode dneška budou ze společnosti odcházet,“ prohlásil personální ředitel společnosti GM Arden Hoffman.

Pro maximálně bezpečnou jízdu

Technologický průmysl není výjimkou

Technologický průmysl čelí po dvou letech růstu vyvolaného pandemií poklesu poptávky. Růst donutil společnosti hromadně najímat nové síly, kterých se nyní snaží co nejrychleji zbavit. To vedlo firmy jako Google a Microsoft k tomu, že v posledních týdnech propustily tisíce pracovníků v očekávání možné recese.

Velké propouštění ohlásila také společnost Meta, která propustí více než 11 tisíc lidí. Nově se k trendu propouštění připojila i společnost Spotify. Její provozní náklady byly v loňském roce dvojnásobné oproti růstu tržeb. Audiostreamingová společnost těžila z pandemických uzamčení, během kterých hledalo více lidí zábavu na doma. Spotify mělo k 30. září zhruba 9 800 zaměstnanců na plný úvazek. Nyní plánuje propustit 6 % své pracovní síly.

Ředitel společnosti Daniel Ek to okomentoval slovy: „Doufal jsem, že naše široké globální podnikání a nižší riziko dopadu zpomalení reklam nás izolují. Při zpětném pohledu jsem byl příliš ambiciózní.“

Krize nebere konce

Masivní propouštění napříč celým trhem vyvolává obavy z budoucnosti velkého množství lidí, kteří náhle nemají pracovní uplatnění. Ve většině případů společnosti propouštěním pouze reagují na ekonomickou situaci na trhu, která se rychle mění. V budoucnu se snad situace obrátí k lepšímu a povede k opětovnému nabírání chybějících kapacit.