Billa zvyšuje od dubna mzdy svým zaměstnancům. Jakou výplatu mají pokladní v Kauflandu, Lidlu nebo v Penny?

Žena platí u pokladny v supermarketu ViDI Studio / Shutterstock.com

Řetězec BILLA oznámil, že od dubna navýší mzdy všem svým zaměstnancům v průměru o 7 %. To znamená roční nárůst přes 200 milionů Kč, které společnost investuje navíc. Před měsícem přitom o zvýšení platů pro své zaměstnance informovali také Lidl, Kaufland nebo Penny Market. Kolik si nově vydělá pokladní v těchto supermarketech?

Přečtěte si také

Řepa, kurkuma i cibulové slupky: Nabarvěte velikonoční vejce přírodním způsobem

Billa navyšuje mzdy pokladních

Navýšení mezd zaměstnancům v průměru o 7 % znamená v přepočtu 1 900 korun měsíčně do rodinných rozpočtů navíc. Navýšení mezd se týká všech zaměstnanců společnosti BILLA, ať už pracují na hlavní pracovní poměr, částečný úvazek, přes agentury práce nebo jsou na brigádě.

Balíček odměňování dále obsahuje stravenky v hodnotě 100 korun/směna, 5 týdnů dovolené, benefitní kafeterii, příspěvek na penzijní připojištění, odměny při pracovních výročích, za doporučení nového kolegy, příspěvek na MultiSport kartu, zvýhodněné tarify O2 Family nebo slevy pro zaměstnance u smluvních partnerů (Xiaomi, Datart, EximTours, Aquapalace a další).

Oslaďte si život

Kaufland vyplatí svým zaměstnancům mimořádné odměny

Obchodní řetězec Kaufland v letošním prvním pololetí vyplatí svým zaměstnancům za jejich pracovní úsilí mimořádné odměny v celkové hodnotě 150 milionů korun. Od září pak chystá ještě navýšení mezd zaměstnanců v operativních oblastech.

„Nesmírně si vážíme loajality, trvalé angažovanosti a obrovské snahy našich zaměstnanců. Jsou pro nás klíčoví a záleží nám na jejich spokojenosti a ocenění jejich vynikající práce. Mimořádnými odměnami jim chceme vyjádřit naše srdečné poděkování a uznání,“ říká generální ředitel společnosti Stefan Hoppe.

Peněžní odměnu Kaufland vyplatí všem kmenovým zaměstnancům v pracovním poměru, a to ve dvou částkách. Tu první zaměstnanci obdrží spolu se mzdou za březen, další pak za červen. Na podzim letošního roku také vzrostou mzdy zaměstnancům v provozních oblastech (např. asistentům prodeje nebo pokladním), a to o cca 3 000 Kč měsíčně.

Pokladní za kasou Jacob Lund / Shutterstock.com

Lidl od 1. března opět navýšil mzdy a rozšířil i portfolio benefitů

V Lidlu se zaměstnanci dočkají vyššího stravného a nově také bezplatného Programu podpory, tedy externího poradenství v psychologické, právní i finanční oblasti pro zaměstnance i jejich rodiny. Doplní tak stávající benefity v podobě až 30 dní dovolené v roce, MultiSport karty či placeného volna v první školní den svého prvňáčka.

Řetězec se na zajištění atraktivního pracovního prostředí soustřeďuje dlouhodobě, díky čemuž už dvakrát získal ocenění Top Employer.

Plat zaměstnanců v Lidlu

Od 1. března došlo také u zaměstnanců na provozních pozicích k trvalému navýšení mezd. Ty samozřejmě vzrostly nejen při nástupu, ale také po odpracování 1., 2. a 3. roku.

  • Nástupní mzda na pozici prodavač(ka)/pokladní při úvazku 40 hodin týdně vzroste na 30 700 Kč, po 3 letech pak na 33 000 Kč. V Praze s ohledem na specifický pracovní trh bude nástupní mzda nově činit 33 300 Kč, po 3 letech bude garantovaná navýšená mzda 36 600 Kč.
  • V logistických centrech pak nástupní mzda na základní pozici kompletáře při čtyřicetihodinovém úvazku vzroste na 39 467 Kč, po 3 letech se navýší na 43 467 Kč.

I PENNY opět zvyšuje mzdy všem svým zaměstnancům

Od 1. března letošního roku se bezmála 7 000 zaměstnancům zvýšila mzda v průměru o 7,5 %. Současně se mohou těšit na mimořádné odměny ve výši 4 % za první dva měsíce letošního roku. PENNY tak v letošním roce svým zaměstnancům vyplatí téměř 300 milionů Kč navíc.

Základní mzda pokladních na plný úvazek bez započítání dalších příplatků se od 1. března zvyšuje o 2 000 korun a nově bude začínat na 28 000 Kč. „Uvědomujeme si aktuální ekonomickou situaci, proto jsme se s odborovými organizacemi dohodli na vyšším navýšení mezd, než tomu bylo před rokem,“ říká jednatel PENNY Radek Hovorka s tím, že u seniorních vedoucích prodejen může jít i o navýšení mezi 4–6 tisíci Kč za měsíc.

Současně na základě nové kolektivní smlouvy a dohody s odborovými organizacemi dochází k navýšení hodnoty stravenky na den na 100 Kč. „Máme radost, že jsme tentokrát velmi brzy s vedením společnosti došli k dobrému konsenzu a podařilo se vyjednat 1,5krát vyšší navýšení mezd zaměstnanců než před rokem. Odráží to současnou ekonomickou situaci a částečně kompenzuje i navyšování cen,“ okomentovala dohodu o navýšení mezd prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová.