Sbíráte Funko POP? O figurky přestává být zájem, firma jich plánuje tisíce vyhodit

Figurky v regále v obchodě Lutsenko_Oleksandr / Shutterstock.com

Milují je dětí i dospělí. Mají podobu filmových či komiksových hrdinů a postav, animovaných oblíbenců i slavných osobností nebo sportovců. Z Funko POP! –⁠ ikonických postaviček s velkou hlavou –⁠ se stal sběratelský kult. Teď je však osud mnoha hraček nejistý a namísto poliček fanoušků pravděpodobně skončí na skládce. Proč o figurky přestává být zájem?

Přečtěte si také

Jaké potraviny prospívají mozku? Jídlo, po kterém vám to bude pálit

Nechtěným hračkám přestávají stačit sklady

Legendární postavičky se začaly na západním trhu objevovat koncem minulého století. Původně byla jejich předlohou série špiónských filmů Austin Powers, poté se přidaly motivy z Grinche i populárních amerických cereálií. Dnes má značka licence asi na všechny popkulturní televizní, filmové i herní franšízy, např. Star Wars, Harry Potter, Marvel apod.

Hromadí se vám lapače prachu na skříňkách?

Kupte se slevou Auto Bburago.

Porovnat slevy

A zatímco se firmě po dlouhá léta chytrý nápad a efektivní marketing vyplácel (včetně doby koronavirové pandemie), v posledním čtvrtletí se propadla do značné ztráty, upozornila na to ve své výroční zprávě z března letošního roku. Důvodem je značný přebytek zásob figurek, pro které musely být pronajaty nové sklady. A právě ty dostaly společnost do červených čísel.

  • Pro představu, ke konci roku 2022 měly Funko POP! nacházející se ve všech skladech hodnotu kolem 246 milionů dolarů (5,4 miliardy korun), což je podle firmy o téměř 50 % více než ve stejném v období v roce 2021.
Regályl s figurkami Funko POP! Eric Broder Van Dyke / Shutterstock.com

Zájem je hlavně o nedostupné varianty

Hlavní problém přitom nepředstavuje nízká poptávka. Spíše špatně odhadnutý zájem o určité druhy postaviček. Mnozí odborníci i fanoušci se napříč médii shodují, že v přeplněných skladech se nachází převážně figurky méně oblíbených hrdinů, postav a celebrit, o které není ve skutečnosti takový zájem. A naopak, že ty opravdu žádané kousky jsou zase k dostání pouze v rámci limitovaných edic nebo jen na určitých trzích a není vůbec snadné je získat.

Palety s tisícovkami nechtěných figurek v hodnotě desítek milionů dolarů tak mají osud zpečetěný. Firmě se nevyplatí je dále skladovat a mnohem levnějším řešením je jejich likvidace. Na skládku by tak mělo putovat zboží v hodnotě 30 až 36 milionů dolarů (v přepočtu 660 až 790 milionů korun). O jaké postavičky přesně půjde, firma neupřesnila.

Sběratelské figurky táhnou stále

Funko POP! jsou populární i u nás v Česku. Představují ideální dárek pro filmové, hudební či herní nadšence. Koupit se dají v hračkářstvích, knihkupectvích, prodejnách s herním příslušenstvím i fanouškovskými předměty a na internetu. Jejich cena se pohybuje kolem 319–⁠499 Kč. Žádanější postavičky či vzácnější sběratelské kousky bývají samozřejmě dražší. Čas od času na ně můžete za výhodnější ceny narazit v rámci věrnostní kampaně některých supermarketů (např. v Bille) za nasbírané body z nákupů.

Zejména v zahraničí jsou oblíbené i další podobné sběratelské série populárních hrdinů a postav, například Funk 5 Star či akční figurky Hasbro Legends, které se dají koupit i na našem trhu, především ve specializovaných e-shopech. Obdobně jsou slavným filmovým a seriálovým postavám či slavným osobnostem zasvěcené i mnohé limitované edice panenek Barbie.