Rádi večer mlsáte? Zařaďte do svého jídelníčku vývar, hořkou čokoládu a mandle. Pomohou s usínáním i kvalitním spánkem

Žena si pochvaluje jídlo Halinskyi Max / Shutterstock.com

Určitě to všichni známe. Přijdeme pozdě z práce a nevíme, na co bychom měli chuť. Otevřeme ledničku a vezmeme to, co je při ruce. Naše chutě ale i tak nejsou uspokojené a my máme pořád hlad. Do ledničky se vrátíme ještě několikrát za večer a nevynecháme ani návštěvu spíže, kde nalezneme něco dobrého a sladkého na zub. Je ale večerní jídlo opravdu tak nebezpečné, nebo existují nějaké výjimky?

Přečtěte si také

3 tradiční omáčky našich babiček: Tyhle téměř zapomenuté omáčky připravíte do 30 minut

Proč mám večer chuť na sladké?

Přijdeme z práce a máme hlad. Proto si ohřejeme klobásku, dostaneme chuť na palačinky anebo sníme rovnou celou tabulku čokolády. K tomu vše zapijeme colou a dáme si dobré chipsy k našemu oblíbenému seriálu. No přiznejme si, kdo takto během svého života alespoň jednou nezhřešil?

Jezení večer je podle některých odborníků nezdravé. Proto mnoho lidí ve svém životě dodržuje přísný režim a hlídá si čas, kdy se v jeho žaludku objeví poslední strava. Před nedávnou dobou však lékaři přišli se seznamem několika potravin, které můžeme večer se zcela čistým svědomím konzumovat a nemusíme se bát, že bychom po nich výrazně přibrali. Naopak, je vědecky prokázáno, že některé pokrmy dokonce zlepší kvalitu spánku tak, že se ráno budeme cítit jako znovuzrození.

Žena zabalená v peřině drží čokoládu ViDI Studio / Shutterstock.com

Kdy nejpozději večer jíst?

Nejprve bychom si měli říct, jak je to s tím večerním jezením a následným přibíráním na váze. Zvýšení tělesné hmotnosti je závislé na vytvoření kalorického přebytku, což znamená, že musíme spotřebovat více energie, než kolik během dne spálíme. Pokud ale zorganizujeme naše večerní stravování tak, aby nám v konečném energetickém bilanci nezůstal žádný přebytek, nemusíme se obávat žádného přibírání na váze.

Podle dosavadních průzkumů bylo zjištěno, že živiny, které nalezneme v našem večerním jídle, budeme trávit stejně dlouho, jako bychom ho snědli přes den. Pro náš metabolismus nemají žádný velký vliv a nemohou ho ohrozit. Tím, že většinu jídla večer konzumujeme u televize, se přestáváme soustředit na to, kolik jsme toho snědli. Naše tělo pak dříve řekne stop, protože nemyslí na chuť ani hlad.

Co je vhodné jíst před spaním?

Mezi jídla, která večer můžeme bezpečně a s chutí konzumovat, patří hořká čokoláda. Máte z toho strach? Rozhodně nemusíte. Zásadní rozdíl je v tom, zda večer sníte mléčnou, oříškovou nebo klasickou čokoládovou verzi této pochoutky. Pokud sáhnete po hořké čokoládě, chybu neuděláte. Hořká čokoláda totiž obsahuje minimální množství cukru, podporuje rychlý úbytek hmotnosti a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.

Druhý pokrm, kterého se večer nemusíte rozhodně bát, je polévka. Jste překvapeni? Už nemusíte. Podle vědeckých studií je prokázáno, že většina teplých pokrmů, které zkonzumujete v pozdějších večerních hodinách, má totiž na náš žaludek blahodárný účinek. Určitě však nekonzumujte jakoukoliv polévku, která vám zrovna přijde pod ruku. Taková fazolová, čočková nebo hrášková, není to pravé ořechové. Pokud ale doma máte pravý kuřecí nebo zeleninový vývar, vaše tělo vám jistě poděkuje.

Žena provinile jí čokoládu u ledničky RossHelen / Shutterstock.com

Co dalšího je dobré jíst na noc?

A tím však nekončíme. Další, co je jako večerní strava doporučováno, jsou mandle. Místo klasických chipsů si otevřete sáček s mandlemi, díky nimž zaženete veškerý pocit hladu. Stejně se jich bojíte a máte strach, že přiberete? Výzkum z roku 2012, jehož výsledky byly zveřejněny v časopisu American Journal of Clinical Nutrition, prokázal, že mandle nezpůsobují další přírůstek na váze.

Stejně tak můžete večer v klidu zvolit dýňová semínka, která vás navíc blahodárně připraví na váš spánek. Navíc jsou bohatá na hořčík, který vám pomůže rychleji usnout a trávit.

Jako poslední je žádoucí rýže. Ta ovlivňuje rychlost produkce tryptofanu a melatoninu, což jsou hormony, které jsou mimořádně důležité pro kvalitní spánek.

Zdroje: mdpi.com, ncbi.nlm.nih.gov, osu.edu, utsouthwestern.edu