Legenda mezi knedlíky: Nadýchaný karlovarský knedlík udělá z každé omáčky luxus

Tradiční český guláš servírovaný s karlovarskými knedlíky Stepanek Photography / Shutterstock.com

Bez knedlíků to není omáčka. Legendou mezi nimi je ten karlovarský. Dříve se vařil v ubrousku, dnes ho děláme v plátýnku. Vypadá krásně na řezu a oproti ostatním houskovým knedlíkům je nadýchaný, a to díky sněhu z bílků, který se do něho přidává. Příprava je jednoduchá a nezabere vám moc času. Tak si pojďte legendu mezi českými houskovými knedlíky uvařit. Výběr omáčky necháme na vás.

Přečtěte si také

Tradiční jídlo slovenské kuchyně: Luxusní brynzové halušky připravíte za půl hodiny

Odkdy se vaří knedlíky?

V minulosti měly knedlíky úplně jinou podobu než dnes. První zmínka o knedlících na našem území pochází z 15. století. Původně se jim říkalo šiška, což dokládá kuchařka Severina Mladšího z počátku 16. století. Byly to malé kuličky z masa a housek, které se častěji smažily, než vařily.

Chlupaté knedlíky
Čas přípravy: 55 min Obtížnost: Snadný

Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky jsou tradičním českým hlavním jídlem a přílohou v jednom. Příprava vám navíc nezabere mnoho času a na výsledku si jistě skvěle pochutnáte.

Chlupaté knedlíky
Houskový knedlík
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Houskový knedlík

Houskový knedlík má v české kuchyni své čestné místo. Kynutá těsta v lidech vzbuzují obavy, když ale vyzkoušíte tento recept, dokonalý kynutý knedlík určitě zvládnete.

Houskový knedlík

Pojmenování původem z němčiny

Od 17. století se začínají knedlíky pomalu podobat těm dnešním. Hospodyně je připravovaly ze žemliček, mouky, krupice a vajec. Začíná se jim také místo šišek říkat knedle, což je výraz, přejatý z německého slova knödel.

Svíčková s karlovarským knedlíkem, servírovaná na bílém talíři PIXbank CZ / Shutterstock.com

Kdy vznikl slavný karlovarský knedlík?

Traduje se, že to bylo ve 2. polovině 19. století. Tehdy do českých zemí vtrhla pruská vojska a zamířila do Karlových Varů. Pruští vojáci očekávali, že se jim měšťané postarají o stravu. Obyvatelé přemýšleli, jakým jídlem tolik vojáků nasytit. A volba padla na knedlík, který byl sytý a suroviny na něj byly dostupné.

První doložený recept na karlovarský knedlík pochází ale až ze 30. let 20. století. Ať už to bylo jakkoliv, knedlíky v minulosti patřily mezi typické jídlo vojáků.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Střední

Rajská omáčka s plněnými paprikami

Rajská omáčka s plněným paprikovým luskem je velice vděčným jídlem. Nasládlou rajčatovou omáčku si totiž zamilují děti i dospělí. Nejčastěji se podává s knedlíkem, ale skvěle chutná také s těstovinami nebo vařenou rýží.

Rajská omáčka s plněnými paprikami
Svíčková na smetaně
Čas přípravy: 3 hod Obtížnost: Střední

Svíčková na smetaně

Svíčková omáčka na smetaně patří k tradičním svátečním jídlům v České republice. Tímto výborným receptem své hosty zaručeně potěšíte.

Svíčková na smetaně

Jak na přípravu?

Chtěli byste si slavný karlovarský knedlík sami připravit? Pokud jste se už rozhodli, že to zkusíte, poradíme vám, jak na věc. Nejdříve vám prozradíme, které suroviny budete potřebovat. Postačí vám na čtyři porce této luxusní přílohy.

Ingredience na 4 porce

Jak postupovat?

  • Pečivo dáme na plech na pár hodin oschnout. Pak ho v míse pokropíme pár lžícemi mléka a promneme, aby se mléko do pečiva pěkně vsáklo. Přidáme petrželku a promícháme.
  • Na plotnu dáme vařit vodu na knedlíky.
  • Zbylé mléko a žloutky prošleháme a nalijeme do mísy k rohlíkům, přisypeme mouku, muškátový květ, osolíme a promícháme. Nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.
  • Na pracovní ploše rozprostřeme navlhčené plátno a položíme na něj polovinu těsta. Zabalíme do asi 20 cm dlouhého válečku, okraje svážeme provázkem a totéž uděláme s druhou polovinou těsta.
  • Knedlíky ponoříme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyndáme z vody, vybalíme a hned nakrájíme nití na plátky.

Zdroj: Kupi.cz, Staročeské reálie