Krupicová kaše do skleničky: Recept na dokonale nadýchané flameri

Dvě skleničky s krupicovou kaší a malinami kochabamba / Shutterstock.com

Příprava krupicového flameri může být pro někoho na první pohled podobná s obyčejnou krupicovou kaši, ale ve skutečnosti je to mnohem víc. Tento recept má pečlivě vybrané ingredience, jejichž spojení chutí zajišťuje, že flameri si získá i ty nejnáročnější milovníky jídla.

Přečtěte si také

V českých lékárnách náhle došel lék Algifen Neo, který užívá měsíčně 60 tisíc pacientů

Jak připravit flameri?

S přípravou začínáte už večer, kdy krupici smícháte s mlékem, aby se přes noc všechny chutě a vůně do ní vsákly. Díky tomu bude kaše, která je základem flameri, krásně hladká a jemná.

Druhý den se do této směsi přidávají vonné ingredience jako citronová kůra, pomerančová kůra a vanilka. Tyto přísady proměňují jednoduchou kaši v dezert, který vám připomene chuť léta a exotiky.

Žena jí dezert ve skleničce Olga Pink / Shutterstock.com

Ingredience

4 porce

  • 550 ml polotučného mléka
  • 100 ml smetany ke šlehání (alespoň 30%)
  • 50 g cukru krupice
  • 70 g pšeničné krupice
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 bio citron
  • ovoce na ozdobení
  • špetka soli

Postup přípravy

1. Smíchejte krupici s trochou soli a 250 ml mléka v míse. Směs dejte do sklenice, kterou zavřete, a nechte v lednici odpočinout alespoň hodinu, lépe dvě, ale nejlepší bude nechat ji tam přes noc. Krupice tak lépe nabobtná, což pomůže při vaření kaše a kaše bude jemnější a měkčí.

2. Citron omyjte v teplé vodě, oloupejte a najemno nastrouhejte kůru. Zbytek mléka ohřejte s citronovou kůrou a vanilkovým cukrem, ale nenechte to vařit. Po 5 minutách odstavte, aby se chutě propojily.

3. Oddělte bílky od žloutků a vyšlehejte je s trochou soli na lehký sníh. Postupně přidávejte cukr a šlehejte, dokud sníh neztuhne. Sníh by měl být lehký, a to zabere 3–5 minut.

4. Ve druhé misce vyšlehejte smetanu do polotuha.

Panna cotta s jahodami
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Panna cotta s jahodami

Panna cotta je italský dezert ze smetany, želatiny, vanilkového lusku a cukru. Tato nepečená dobrota se buď horká lije do formiček a poté přelije ovocnou polevou, případně servíruje do skleniček a ozdobí ovocným přelivem. Připravte si tuto oblíbenou italskou lahůdku doma, zaručujeme, že si na ní pochutná celá rodina.

Panna cotta s jahodami

5. Citronovou kůru vylovte (na pomoc si můžete vzít malý cedníček nebo sítko), krupici protřepejte a pomalu ji přilévejte do horkého mléka, míchejte, dokud směs nezačne jemně bublat. Míchejte dalších 5 minut, dokud kaše nezíská střední konzistenci.

6. Žloutky smíchejte s 50 ml mléka a zbytkem cukru. Přidejte trochu horké kaše, prošlehejte a opakujte s další kaší. Tuto směs vmíchejte do kaše a za míchání vařte ještě minutu. Pozor, aby směs nebyla příliš horká a žloutky se nesrazily.

7. Kaši sundejte z ohně, přidejte vyšlehané bílky a dobře promíchejte. Přidejte šlehačku, ale míchejte opatrně, aby se nevytratil vzduch z bílků. Směs rozdělte do sklenic nebo misek a nechte v lednici ztuhnout alespoň 2 hodiny, nejlépe do druhého dne.

Servírování: Podávejte s čerstvým nebo kompotovaným ovocem dle vaší chuti.

Zdroje: kupi.cz