COOP letos plánuje dalších 80 automatizovaných prodejen, otevře se i stovka nových Minute Shopů

Prodejna COOP Skupina COOP

Máte ve svém okolí některou ze samoobslužných prodejen COOPu, nebo vám poblíž bydliště tato možnost doposud chybí? Společnost COOP tento rok plánuje otevřít na dalších osm desítek inovativních obchodů budoucnosti, které se u Čechů velmi osvědčily. Ještě více tím zpřístupní neomezené a nepřetržité nákupy, které se ukázaly jako žádoucí. A to jak na vesnicích a v malých obcích, tak ve větších městech. Jaké plány odhalila skupina COOP a další řetězce pro tento rok?

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Nonstop nakoupíte v desítkách nových COOPů

Za dva roky se společnosti COOP podařilo to, v co ani ona sama nedoufala. Probudila v českých zákaznících takový zájem o nonstop samoobslužné nakupování, že bude automatizovaných prodejen po celé republice přibývat jako hub po dešti. Pro následující rok má řetězec vizi jasnou: Otevřít dalších osm desítek prodejen v režimu 24/7 a celkově tak překročit pomyslnou hranici stovky poboček.

„Koncept se jednoznačně osvědčil, a proto dnes otevíráme i několik takových prodejen měsíčně,“ uvedl Lukáš Němčík, ředitel rozvoje a marketingu sítě COOP pro magazín Mediaguru.com. O jaké lokality konkrétně půjde, ale zatím nepřiblížil. Budou přibývat všechny typy prodejen, tedy jak prodejny v menších městech, tak i v obcích či v turistických lokalitách. Chystáme z pohledu typu prodejen i další formáty, určené pro velmi specifické lokality. O detailech zatím bohužel nemůžeme informovat,“ vysvětlil Němčík.

Automatizované prodejny 24/7 bodují i ve městech

Automatizované prodejny přitom nejsou již pouze výsadou vesnic, na kterých pomáhají zachraňovat malý venkovský obchod a zpřístupňovat obyvatelům možnost nakupovat základní potraviny a drogerii kdykoliv potřebují, třeba po pracovní době nebo o víkendu.

Čím dál více nachází tyto prodejny své místo i ve velkých městech, kde nahrazují chybějící nonstop otevřené večerky. Jak například přiblížil Němčík, mimo běžnou otevírací dobu pozoruje COOP trochu rozdílné nákupní chování. Lidé více sahají po cukrovinkách, slaných pochutinách nebo alkoholu.

„Asi nejvíc ale tu možnost kvitují zákazníci u městských prodejen, které říkáme párty skupina. Týká se to lidí, kteří mají třeba nečekanou návštěvu a něco jim dojde. Nebo mají večer na něco chuť a chtěli by si něco koupit za ne „benzinkové“ ceny. V takovém případě naše automatické prodejny suplují celonoční provoz,“ uvedl Němčík v rozhovoru pro Lupa.cz.

Žena, nakupující v COOPu, s pivem v ruce Skupina COOP

Na trh se chystají i bezobslužné prodejny nových řetězců

Že je koncept prodejen v režimu 24/7 v Česku žádoucí, dokazují i další řetězce a společnosti, které v posledních letech své bezobslužné obchody otevřely. Nově je například představuje síť supermarketů Flop Top, ve čtyřech městech (v Týnu nad Vltavou, Pardubicích, Brně a Příbrami) je aktuálně provozuje i zverimex Super Zoo.

A provozovatelů bude i nadále přibývat. Letos má například v plánu otevřít svou první takovou prodejnu i makro, respektive aliance Můj obchod, za kterou velkoobchodní řetězec stojí. Automatizované prodejny bude rovněž spouštět společnost Store Invent se svými obchody Minute Shop. Do dvou let chce otevřít hned 100 takových poboček.

Zdroje: COOP, Lupa.cz