Jak zbavit kožené výrobky nepříjemného zápachu?

Žena drží kabelku a drží se za nos Nicoleta Ionescu / Shutterstock.com

Kabelky, peněženky a další doplňky z pravé kůže jsou kvalitní a dlouho vydrží. Mají ale i několik nevýhod a jednou z nich je například to, že se v nich drží pachy. Přirozeně pórovitý povrch tohoto přírodního materiálu je zkrátka přitahuje a praní v pračce by u těchto výrobků určitě nemuselo dopadnout dobře. Naštěstí existují i jiné cesty, jak vzniklý zápach co nejvíce eliminovat, ideálně odstranit úplně.

Přečtěte si také

Jako od babičky: Luxusní žemlovka s rozinkami a oříšky podle Josefa Maršálka

Čtyři tipy, jak zbavit kožené doplňky zápachu

1. Jedlá soda

Ne nadarmo se jedlá soda přidává do některých deodorantů. Jako mírně zásaditá látka vyrovnává pH kyselých částeček a zápach jednoduše mizí.

Peněženky, kabelky a batohy z hladké kůže tedy zbavíte zápachu tak, že je posypete tenkou vrstvou jedlé sody a zabalíte do látkového sáčku nebo povlaku na polštář. Předtím se ale ujistěte, že vám v nich nic nezůstalo. Přibližně po 24 hodinách pak produkt vyndejte a zbytky sody z něj odstraňte, nejlépe jemným štětcem, který jistě najdete v kosmetické taštičce. Veškerý zápach by měl být pryč a kůže přitom zůstane netknutá.

Kožené tašky a další doplňky z kůže Venus Angel / Shutterstock.com

2. Ocet

Na hladkou kůži se často doporučuje i roztok octa s vodou v poměru 1 : 1. V tom stačí namočit hadřík a povrch peněženky nebo kabelky lehce přetřít. Při jeho použití ale buďte velmi opatrní a vyhněte se mu v případech, kdy nemáte podezření na šíření bakterií.

Úplně zakázaný je pak ocet u broušené kůže a výrobků s barvami rozpuštěnými v etanolu. I u těch ostatních ale nejprve roztok vyzkoušejte na malé ploše, která není při nošení vidět. A teprve když se s kůží nic nestane, použijte ho na celý povrch. Postup podle potřeby opakujte a nakonec otřete peněženku čistou vodou a osušte mikrohadříkem. A nemějte strach, i octové aroma brzy zmizí.

3. Kávová zrna

Možná znáte trik s čicháním ke kávě při testování parfémů. Kávová zrna totiž velmi dobře neutralizují veškeré vůně i pachy a vůbec nejlépe fungují na cigaretový kouř. Jejich použití je přitom velmi snadné. Stačí jimi naplnit látkový sáček nebo třeba starou ponožku a vložit je do kabelky, peněženky či kapsy kožené bundy. Zhruba po týdnu byste měli cítit rozdíl, a pokud ne, zkuste počkat ještě několik dalších dní.

Kožená kabelka a parfém rubchikova / Shutterstock.com

4. Noviny

Dalším pomocníkem proti zápachu je novinový papír, který díky své jemnosti nepoškodí ani broušenou nebo měkkou jehněčí kůži. Přesto z ní ale dostane zápach způsobený různými příčinami od kouře přes oleje a lepidla až po bakterie. Výrobek stačí vložit do dvou vrstev novin, dát na poličku a počkat zhruba den a půl. Porézní struktura papíru by měla veškeré původce pachů zachytit. Jen pozor na lesklé křídové papíry z časopisů, které absorpční vlastnosti ztrácejí. Pokud nemáte po ruce klasické noviny, zkuste raději balicí papír.

Jak ošetřit luxusní kabelky?

Pokud jde o opravdu výjimečnou kabelku od luxusní značky, bude lepší ji ošetřit speciálním kondicionérem, který odstraní zápach a prodlouží životnost kůže. Často má navíc i přírodní složení na bázi lněného nebo jiného oleje. A jestli si na to sami netroufnete, můžete ji svěřit do rukou profesionálů. Vzhledem k ceně se ale taková procedura vyplatí spíš u doplňků za vyšší tisíce a desetitisíce.

Zdroj: kupi.cz, cleany.cz, kubatkuze.cz