Jak na dokonale hladkou krupicovou kaši? Do receptu přidejte dva důležité kroky navíc!

Krupicová kaše v misce Canva

Připomeňte si chuť dětství a uvařte si krupicovou kaši. Ačkoliv je toto jídlo ze dvou surovin zdánlivě velmi jednoduché, v mnoha kuchyních často končí jeho příprava nezdarem. Hrudky, připáleniny, moc řídká, nebo naopak hustá konzistence a tak dále. Zkrátka krupice potřebuje trochu péče. Inspirujete se našimi tipy k její přípravě a vyvarujte se obvyklých chyb. Odměnou vám bude sametově jemná kaše, kterou si budete chtít vařit pořád dokola.

Přečtěte si také

Jak nejlépe připravit steak z tuňáka? Na pánvi, v troubě i na grilu
Jak nejlépe připravit steak z tuňáka? Na pánvi, v troubě i na grilu

Existuje několik druhů krupic

Krupice se získává hrubým drcením semen tvrdé odrůdy pšenice. K mletí jsou určeny hrubší částice, které jsou zbavené slupky. V závislosti na způsobu zpracování potom rozlišujeme několik druhů: hrubou, jemnou, dehydratovanou a semolinovou, ze které se vyrábí těstoviny.

Hrubá a jemná krupice má podobné využití. Dá se z ní dělat kaše, vhodná je ale i pro přípravu knedlíků, halušek, noků a jiných zavářek do polévek, bramborových bosáků neboli chlupáčků (plněných zelím a škvarky nebo uzeným) i sladkých moučníků a buchet.

Pohlídejte si v akci

Dehydratovaná krupice se vyrábí tak, že se surovina nejprve zahřeje, čímž se sníží její obsah vody a současně se ovlivní vlastnosti škrobu. Díky tomu je snáze stravitelnější. V obchodech se prodává jako dětská krupička, která je nejlepší pro přípravu krásně hladké a krémové kaše. Stejně dobře ovšem poslouží k zahušťování polévek a omáček nebo k přípravě lívanců a jiných sladkých i slaných moučníků.

Krupice se hodí pro přípravu sladkých i slaných pokrmů, například kaše, i knedlíků, zavářky do polévky a noků Canva

Přesné vážení je základem krémové konzistence

Návod na přípravu krupicové kaše najdete na každém výrobku. Doporučuje se v něm na 500 ml mléka použít 4 vrchovaté lžíce. Zde ovšem nastává problém. Každá lžíce může mít trochu jiný objem a i nepatrná odchylka může ve výsledku vést k příliš řídké, nebo naopak husté kaši.

  • V kuchyni se pracuje s pojmem odměrná lžíce, která má přesně 15 ml. Dá se přímo koupit v obchodech, většinou v sadě s několika dalšími velikostmi. Koupíte je (nejen) v každých domácích potřebách. Levně je nabízí například Tescoma Presto (4 ks odměrných lžiček za 72 Kč) nebo Orion (sada 5 barevných odměrek za 49 Kč). Sehnat se dají i digitální odměrky do ruky.

Pokud odměrku nemáte, spolehněte se na kuchyňskou váhu. Čtyři polévkové lžíce by měly ideálně obsahovat přesně 40 gramů dětské krupice. Toto množství vystačí na cca 2 porce krupicové kaše.

Krupici nechte namočit, vaření pak bude hračka

Druhým nezbytným krokem při přípravě je namáčení. Díky tomu krupice krásně nabobtná a bude se vařit rovnoměrně, čímž zabráníte jejímu hrudkovatění a připalování.

Jak na to? Odváženou krupici nasypte do misky a zalijte polovinou připraveného mléka. Pokud například pracujete se 40 g krupičky, pak ji zalijte 250 ml mléka a zbylých 250 ml si ponechte. Vše důkladně promíchejte. Na pomoc si vezměte metličku, šejkr nebo klidně smoothie mixér.

Poté směs uložte do ledničky alespoň na 1 hodinu. Hrubá krupice by se měla nechat odmáčet déle než jemná a dehydratovaná.

Talíř plný krupicové kaše omaštěné máslem Freepik

Recept na krupicovou kaši bez hrudek a připálenin

Na 2 porce budete potřebovat 40 g krupice (nebo 4 odměrné lžíce o objemu 15 ml) a 500 ml mléka.

  1. Nejprve nechte podle postupu výše všechnu krupici odmočit v 1/2 mléka.
  2. Následně přiveďte k varu zbylou polovinu mléka.
  3. Do vroucího mléka za stálého míchání přilejte nabobtnalou krupičku.
  4. Stáhněte plamen na střední výkon a míchejte (nejlépe metličkou), dokud se směs nezačne opět vařit.
  5. Jakmile začne kaše bublat, ještě asi dalších 5 minut ji důkladně míchejte a sporák nevypínejte.
  6. Nakonec můžete do hotové krupicové kaše zamíchat trochu másla, smetany nebo žloutku. Tím se krásně zjemní.

Bez másla v akci by to nebylo ono

S čím ji podávat a zdobit?

Nestárnoucí klasickou je kaše přelitá rozpuštěným máslem a sypaná kakaem či strouhaným perníkem s moučkovým cukrem. Podobně jako jiné kaše, i krupicová bude skvěle chutnat s ořechy (nebo ořechovými másly), čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou a semínky.

V tomto období také doporučujeme vyzkoušet neodolatelné vánoční kombinace a kaši dochutit rozvařenými jablíčky, skořicí a medem či javorovým sirupem nebo perníkovým kořením, vanilkovým luskem a karamelem.