Připomeňte si chuť dětství a uvařte si krupicovou kaši. Ačkoliv je toto jídlo ze dvou surovin zdánlivě velmi jednoduché, v mnoha kuchyních často končí jeho příprava nezdarem. Hrudky, připáleniny, moc řídká, nebo naopak hustá konzistence a tak dále. Zkrátka krupice potřebuje trochu péče. Inspirujete se našimi tipy k její přípravě a vyvarujte se obvyklých chyb. Odměnou vám bude sametově jemná kaše, kterou si budete chtít vařit pořád dokola.
Krupice se získává hrubým drcením semen tvrdé odrůdy pšenice. K mletí jsou určeny hrubší částice, které jsou zbavené slupky. V závislosti na způsobu zpracování potom rozlišujeme několik druhů: hrubou, jemnou, dehydratovanou a semolinovou, ze které se vyrábí těstoviny.
Hrubá a jemná krupice má podobné využití. Dá se z ní dělat kaše, vhodná je ale i pro přípravu knedlíků, halušek, noků a jiných zavářek do polévek, bramborových bosáků neboli chlupáčků (plněných zelím a škvarky nebo uzeným) i sladkých moučníků a buchet.
Dehydratovaná krupice se vyrábí tak, že se surovina nejprve zahřeje, čímž se sníží její obsah vody a současně se ovlivní vlastnosti škrobu. Díky tomu je snáze stravitelnější. V obchodech se prodává jako dětská krupička, která je nejlepší pro přípravu krásně hladké a krémové kaše. Stejně dobře ovšem poslouží k zahušťování polévek a omáček nebo k přípravě lívanců a jiných sladkých i slaných moučníků.
Návod na přípravu krupicové kaše najdete na každém výrobku. Doporučuje se v něm na 500 ml mléka použít 4 vrchovaté lžíce. Zde ovšem nastává problém. Každá lžíce může mít trochu jiný objem a i nepatrná odchylka může ve výsledku vést k příliš řídké, nebo naopak husté kaši.
Pokud odměrku nemáte, spolehněte se na kuchyňskou váhu. Čtyři polévkové lžíce by měly ideálně obsahovat přesně 40 gramů dětské krupice. Toto množství vystačí na cca 2 porce krupicové kaše.
Druhým nezbytným krokem při přípravě je namáčení. Díky tomu krupice krásně nabobtná a bude se vařit rovnoměrně, čímž zabráníte jejímu hrudkovatění a připalování.
Jak na to? Odváženou krupici nasypte do misky a zalijte polovinou připraveného mléka. Pokud například pracujete se 40 g krupičky, pak ji zalijte 250 ml mléka a zbylých 250 ml si ponechte. Vše důkladně promíchejte. Na pomoc si vezměte metličku, šejkr nebo klidně smoothie mixér.
Poté směs uložte do ledničky alespoň na 1 hodinu. Hrubá krupice by se měla nechat odmáčet déle než jemná a dehydratovaná.
Na 2 porce budete potřebovat 40 g krupice (nebo 4 odměrné lžíce o objemu 15 ml) a 500 ml mléka.
Nestárnoucí klasickou je kaše přelitá rozpuštěným máslem a sypaná kakaem či strouhaným perníkem s moučkovým cukrem. Podobně jako jiné kaše, i krupicová bude skvěle chutnat s ořechy (nebo ořechovými másly), čerstvým i sušeným ovocem, čokoládou a semínky.
V tomto období také doporučujeme vyzkoušet neodolatelné vánoční kombinace a kaši dochutit rozvařenými jablíčky, skořicí a medem či javorovým sirupem nebo perníkovým kořením, vanilkovým luskem a karamelem.