V Česku se začíná roztáčet hypoteční kolo. V lednu banky poskytly o 99 % víc hypotečních úvěrů než loni

6 komínků kovových mincí, naskládaných před modelem rodinného domu jd8 / Shutterstock.com

Inflace v České republice se začíná pomalu, ale jistě vracet ke svému dvouprocentnímu cíli. To mimo jiné naznačuje, že Česká národní banka a následně nejspíš i jednotlivé obchodní banky začnou mnohem výrazněji snižovat úrokové sazby i v případě hypotečních úvěrů. Po několika letech se proto očekává nárůst poptávky po hypotékách a už čísla z letošního ledna začínají tento trend potvrzovat.

Přečtěte si také

Konfitovaný česnek: Krásně se roztírá a jeho chuť na křupavém pečivu vás dostane

Hypotéky jsou opět na vzestupu

Banky a stavební spořitelny v České republice totiž během ledna roku 2024 poskytly hypotéky v celkovém objemu 13 miliard korun. V meziročním srovnání jde o nárůst o 99 %. Za tímto fenoménem stojí celá řada důvodů, ten hlavní ale souvisí s pozitivním obratem na trhu.

Česká národní banka na svých posledních zasedáních zahájila období redukce úrokových sazeb. Obchodní banky na tento okamžik dlouho čekaly a téměř okamžitě začaly tuto redukci promítat i ve svých nabídkách. Úrokové sazby u hypoték se již několik týdnů snižují a nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl v blízké době zastavit.

Očekává se obrat na nemovitostním trhu

Po dlouhých měsících se očekává velmi citelný obrat na nemovitostním trhu. Zájemci o vlastní bydlení i investoři nejspíš budou tvrdě atakovat realitní sektor. Očekává se, že poptávka po koupi vlastní nemovitosti dramaticky poroste. Odložená poptávka totiž bude hrát velkou roli, protože z důvodu značných nejistot během posledních měsíců se totiž do koupi vlastní nemovité věci skrze hypoteční úvěr nepouštěl skoro nikdo.

Ačkoliv úrokové sazby zůstávají stále poměrně vysoké, a to zvlášť v případě srovnání z doby pandemie nemoci covid-19, poptávka po hypotečních úvěrech stoupá. Průměrná úroková sazba se v lednu dostala na 5,54 %, což je meziměsíční pokles o 0,11 %.

Podání rukou po podpisu smlouvy Freedomz / Shutterstock.com

Zájemců o vlastní bydlení bude přibývat

Domácnosti ale mohou počítat s tím, že v dalších měsících budou úrokové míry dál klesat. I proto řada odborníků domácnostem doporučuje, aby dokázali vytěžit stagnaci cen nemovitých věcí z posledních let.

Jednou z rad tedy je, aby i přes vyšší úrokovou náročnost došlo v případě zájemců ke koupi vlastní nemovitosti. Doporučením je zejména kratší fixace, a to na období jednoho až tří let. V tomto období totiž úrokové sazby nejspíš citelně klesnou, což bude v dlouhodobém horizontu mimo jiné znamenat, že následně klesne i výše měsíční splátky, která je pro mnohé domácnosti ještě za současných podmínek poměrně těžko zvládnutelná.

Lednová data zároveň ukazují, že průměrná hypotéka se během ledna zvýšila z 3,37 na 3,41 milionu korun. Jde o nejvyšší hodnotu za poslední dva roky. Objem poskytnutých hypoték bez refinancování se v letošním lednu dostal na 10,9 miliardy korun.

Pro další měsíce se očekává, že trend z ledna bude pokračovat dál a objem poskytnutých financí bude růst. Jedním z důvodů rovněž je, že leden bývá z hlediska objemu poskytnutých hypotečních úvěrů tradičně slabým měsícem. Ještě dramatičtější tempo růstu se pak očekává během letošního března a dubna.

Zdroj: ČBA