Předčasné splacení hypotéky se od září změní. Češi si připlatí až desítky tisíc navíc

Model domu, před kterým jsou podle velikosti seřazeny 4 komínky s mincemi Pla2na / Shutterstock.com

Hypotéky se v dnešní době řadí k nejvíce užívaným nástrojům, které pomáhají s pořízením vlastního bydlení. Vláda Petra Fialy ale představila změny, které s účinností od září letošního roku změní pravidla pro případné předčasné splacení hypotéky v době, kdy je fixovaná úroková sazba.

Přečtěte si také

Víte, co se stane s pečivem, které nekoupíte? Nevyhazuje se! Víme, jak ho supermarkety využívají

Co v praxi znamená novela zákona o spotřebitelském úvěru?

Důsledky novely zákona o spotřebitelském úvěru pro běžného spotřebitele znamenají, že předčasné splacení hypoték se může i pěkně prodražit.

Banky budou mít nově možnost za předčasné splacení hypoték v období fixace účtovat pokutu. Novela zákona o spotřebitelském úvěru uvádí, že výše limitu náhrady za předčasné splacení se stupňuje podle počtu let zbývajících do konce fixace. Maximálně však jde o 0,25 % předčasně splacené částky za každý již započatý rok do konce fixace. Novela také zároveň snižuje celkový limit náhrady na nejvýše 1 % z předčasně splacené částky.

Z několika stovek na desítky tisíc

V praxi tak musí spotřebitelé počítat s tím, že předčasné splacení hypotéky v době fixace jim může oproti současné situaci podražit až o několik desítek tisíc korun. Nyní přitom některé banky umožňují hypotéku předčasně splatit jen za několik stovek korun.

Tuzemské banky po tomto opatření dlouho volaly a argumentovaly tím, že kvůli předčasnému splacení jim vznikají dodatečné náklady, se kterými v době uzavírání hypotéky se zájemcem nepočítaly. Představitelé největších bank v zemi uváděli, že absence pokut v praktické rovině silně omezovala význam fixace.

Tato změna významně ovlivní i možnost refinancování. V praxi bude zajímavé sledovat, jak se k této legislativní novince postaví samy bankovní domy. Bude vhodné pozorovat, jestli interní pravidla u jednotlivých společností budou velmi podobná, nebo se některé banky v rámci konkurenčního boje odhodlají k přívětivějším a mírnějším úpravám.

Pročítání smlouvy, týkající se koupě nemovitosti. Na stole vedle smlouvy je umístěný model domu a pár bankovek CrizzyStudio / Shutterstock.com

Předčasné splacení bez pokuty?

V každém případě je třeba uvést, že možnost předčasného splacení hypotéky bez pokuty neskončí úplně. Zákon totiž stále pamatuje na situace, kdy nebude možné udělit sankci.

V jakých případech bude možné předčasně splatit hypotéku bez pokuty?

  • úmrtí jednoho z partnerů či manželů, kteří měli hypotéku společnou.
  • předčasné splacení hypotéky v rámci vypořádání společného jmění manželů, pokud je jeho součástí nemovitost, která byla hypotékou financována.
  • pokud dojde k pojistnému plnění z pojištění schopnosti splácet.
  • prodej nemovitostí, ke kterým se hypotéky vážou. Musí to ale být až po dvou letech či později od samotné koupě.

Předčasné splacení bez nového poplatku bude možné rovněž po vypršení fixace úrokové sazby, nebo do 3 měsíců od sdělení výše úrokové sazby bankou. Stále bude zachována i možnost bezplatného předčasného splacení až čtvrtiny původně sjednané výše hypotéky ročně při výročí smlouvy.

Nová pravidla se použijí na všechny úvěrové smlouvy, které budou sjednané po 1. září 2024. U smluv, které jsou již sjednány, se použijí jen na předčasná splacení, k nimž dojde během fixace, sjednané až po datu účinnosti novely.

Zdroj: MF