Jak se zbavit plísně na zdi? Správně větrejte a využijte čisticí přípravky i domácí prostředky

Ruka v rukavici aplikuje postřik na plíseň na zdi Andrey Sayfutdinov / Shutterstock.com

Plíseň v bytě není nebezpečná jen pro váš byt nebo dům, ale i pro vaše zdraví. Nejčastěji se objevuje v zimě, ve vlhkých prostorách s rozdílnou teplotou v jednotlivých částech místnosti, ke které dochází vlivem špatné izolace a nedostatečné výměny vzduchu. Na povrchu stěn se tak hromadí vlhkost a rozvoji plísně už nic nebrání. S našimi tipy tomu ale snadno předejdete a navíc odstraníte i již vzniklou plíseň.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Proč je plíseň nebezpečná?

Nebezpečná je plíseň hlavně pro děti a seniory a také pro lidi s oslabeným imunitním systémem. Zároveň představuje zvýšené riziko pro osoby s respiračním onemocněním, tedy astmatem, chronickou rýmou nebo například suchým kašlem. Neprospěje ale nikomu a zhoršuje i potíže se suchýma očima, ekzémy, alergie a další zdravotní problémy.

Nejčastěji jde o černou plíseň, která mimo jiné způsobuje závratě a bolesti hlavy. Výjimkou ale nejsou ani další druhy, například bílá, oranžová nebo zelená plíseň. Toxinů obsahují všechny podobné množství. Čím dříve se jich tedy zbavíte, tím lépe.

Žena se šokovaně dívá na plíseň na zdi Andrey_Popov / Shutterstock.com

Prevence vzniku plísně

Jako účinná prevence funguje dostatečné větrání a udržování konstantní teploty. V zimních měsících je tedy nutné otvírat okna dokořán několikrát denně, ale jen na 5 až 10 minut, aby se vyměnil vzduch a teplota příliš neklesla.

Stejně tak se snažte celý prostor vytápět rovnoměrně a ani při odchodu z domova radiátory úplně nevypínejte. Předejdete tak vlhkosti zdiva i v kuchyni nebo koupelně. Při vaření pak nezapomínejte používat digestoř a po sprše nebo koupání otevřete okno a všechny stěny otřete do sucha.

Jak se zbavit plísně?

Babské rady

Na menší fleky by vám měly stačit domácí prostředky jako například ocet, který jednoduše smíchejte s vodou v poměru 1:4, nalijte do lahvičky s rozprašovačem a nastříkejte na skvrnu. Hned potom ale místnost dostatečně vyvětrejte, aby se v místnosti nedržel nepříjemný zápach octa. Po zaschnutí byste měli pozorovat rozdíl.

Dále velmi dobře funguje i jedlá soda. Stačí ji smíchat s trochou vody a pomocí hadříku nebo kartáčku nanést na postižené místo. A pokud máte plíseň v rozích, kam se tímto způsobem nemůžete dostat, opět pomůže rozprašovač. Ideální roztok vytvoříte z půl litru vodu a dvou kávových lžiček sody. Nebude ale tak koncentrovaný, proto ho nechte působit až dvě hodiny. A nakonec zbytky plísně i sody odstraňte kartáčem.

Plíseň na zdi u okna Afanasiev Andrii / Shutterstock.com

V akutních případech pomůže Savo

Osvědčenou klasikou mezi čisticími prostředky je Savo proti plísním. Návod k použití najdete přímo na jeho obalu, ale ve zkratce jde o to, abyste přípravek rovnoměrně nastříkali na všechny skvrny, a to ze vzdálenosti 10 až 15 cm. Pak je nutné místnost opustit a nechat prostředek alespoň 15 minut působit. Přitom nezapomeňte otevřít okno, abyste se co nejrychleji zbavili nepříjemného zápachu.

Nová výmalba

V některých případech je vlhkost v domě tak vysoká, že pomůže jen odstranění původní malby, případně i celé omítky. Tu seškrábejte a použijte vodu s příměsí chlóru či jiného čističe. Potom plíseň odstraňte fungicidním přípravkem, jak už jsme popisovali výše, a počkejte, než úplně zaschne. Nakonec aplikujte sanační nátěr (s protiplísňovým složením).