Datle patří mezi zdravější sladkosti. Na „balíček na posezení“ ale stejně raději zapomeňte, jsou totiž kalorickou bombou

Žena ve žlutém svetru drží misku sušených datlí New Africa / Shutterstock.com

Jsou sladké a šťavnaté, dodávají rychlou energii a překypují vitamíny a minerály. Datle jsou oblíbenou zdravější alternativou cukrovinek a sladidel. Opravdu jsou ale tak zdravé a neškodné, abychom je mohli pojídat zcela bez výčitek? Na co si dávat u těchto pokladů původem z Přední Asie pozor?

Přečtěte si také

Cukrové mýdlo není sladkost, nýbrž zázrak na úklid. Zamilujete si ho díky odmašťovacím účinkům

Přirozený zdroj dobrých cukrů

Spousta lidí má stále dojem, že co je považováno za zdravé, toho můžeme sníst neomezeně. Ne pro všechny potraviny to ale platí. A datle nejsou výjimkou. Ano, jsou rozhodně vhodnějším zdrojem přírodních cukrů, protože mimo jiné obsahují i vlákninu, minerály, vitamíny či antioxidanty a právem mohou být považované za superpotravinu. Na druhou stranu ale stále zůstávají hodně sladké a poměrně dost kalorické.

Kolik mají datle kalorií?

Pokud se bavíme o sušených plodech, které jsou u nás k dostání nejčastěji, pak můžete počítat s cca 275–300 kcal65–75 g sacharidů (cukrů) na 100 g. Čerstvé mají o něco méně.

„Datle mají poměrně dost kalorií, a to i v porovnání s jiným sušeným ovocem. Za přiměřené množství se považuje například pár kousků ke svačině, když nás honí mlsná. Nebo třeba k oslazení jogurtu či kaše. Sníst stogramový balíček na posezení ale stejně nedoporučuju. Hlavně pokud si hlídáte příjem kalorií nebo ještě spíše cukru a přes den ho spoustu přijmete i z jiných zdrojů,“ vysvětluje pro redakci Kupi nutriční poradkyně Petra Tomášková.

Jak zdravé jsou datle? A jsou vhodné při hubnutí?

  • Na rozdíl od klasického bílého cukru obsahují datle spoustu vlákniny, dále také draslíku, hořčíku, vápníků, železavitamínů skupiny B, ale i tryptofanu.
  • Kromě zahnání chuti na sladké tak mohou příznivě ovlivňovat nervovou soustavu, dodávat energii (ideální jsou jako zdroj cukrů při sportu a tréninku), v noci zase podporovat kvalitu spánku.
  • Zasytí na delší dobu než kousek čokolády nebo sušenky, navíc nám tak rychle nevystřelí hladinu cukru v krvi.
  • Při hubnutí jsou tedy rozhodně lepší alternativou sladkých cukrovinek, je nicméně důležité si hlídat zkonzumované množství a celkový denní energetický příjem.
Miska datlí a tři energetické tyčinky Evgeny Tomeev / Shutterstock.com

Advent je datlí čas

Za redakci pak vedle zdravotních benefitů přidáváme ještě jedno plus: datle vás vyjdou mnohonásobně levněji než jiné sladkosti. Podle dat na Kupi můžete aktuálně sehnat datle v akci už od 7,45 Kč / 100 g. Zatímco například u neustále se zdražující mléčné čokolády se nedostanete ani ve slevách na cenu pod 23,90 Kč / 100 g.

Právě v období adventu se také nabídka datlí v obchodech a supermarketech rozrůstá a často je teď najdete v letácích a katalozích svátečních potravin. Používají se totiž nejen jako svačinka nebo sladidlo, ale také jako základ nepečených RAW dezertůzdravějšího vánočního cukroví. Sehnat se pak dají také ve formě hotové datlové pasty.

  • Věděli jste, že existují asi dvě stovky odrůd datlí? K nejlevějším a nejčastěji nabízeným patří blíže nespecifikované plody datlovníku pravého. Mnohem lepší, chuťově bohatší a zajímavější jsou ale datle Medjool, které jsou velikostně větší a sladší.

Pozor na zbytečné konzervanty i přislazování

A na co se při nákupu datlí všeobecně zaměřit? Podle spotřebitelské organizace dTest je dobré vždy zkontrolovat složení. „Některé sušené plody mohou být ošetřeny alergenem a konzervantem oxidem siřičitým. [...] Některé sušené plody mohou obsahovat přidaný cukr nebo glokózo-fruktózový sirup,“ uvádí dTest.

Vždy je potom lepší dát přednost nesířeným a nepřislazovaným výrobkům bez konzervantů. Případný bílý povlak na povrchu datlí nevadí, jedná se o vysrážený cukr.

Sušené datle plněné arašídovým máslem a posypané nasekanými pistáciemi Nina Firsova / Shutterstock.com

Zkuste virální trend: datlové „karamely“

Na závěr přidáme ještě jeden tip. Sociálními sítěmi se v poslední době šíří recept na bleskovou datlovou svačinku, která chutí připomíná oblíbené karamely. Stačí datle potřít trochou arašídového másla (někteří dokonce používají obyčejné máslo). Pro chuť à la tyčinka Snickers pak přidejte trochu čokoládových peciček a nasekaných ořechů, milovníkům slaného karamelu zase doporučujeme navrch pár vloček soli.

  • Nezapomeňte ale, že při použití arašídového másla kalorická hodnota datlí ještě více narůstá. A o to hůř se jim také odolává.

Zdroje: Healthline, ÖkoTest, dTest, Kupi.cz