Jsou sladké a šťavnaté, dodávají rychlou energii a překypují vitamíny a minerály. Datle jsou oblíbenou zdravější alternativou cukrovinek a sladidel. Opravdu jsou ale tak zdravé a neškodné, abychom je mohli pojídat zcela bez výčitek? Na co si dávat u těchto pokladů původem z Přední Asie pozor?
Spousta lidí má stále dojem, že co je považováno za zdravé, toho můžeme sníst neomezeně. Ne pro všechny potraviny to ale platí. A datle nejsou výjimkou. Ano, jsou rozhodně vhodnějším zdrojem přírodních cukrů, protože mimo jiné obsahují i vlákninu, minerály, vitamíny či antioxidanty a právem mohou být považované za superpotravinu. Na druhou stranu ale stále zůstávají hodně sladké a poměrně dost kalorické.
Pokud se bavíme o sušených plodech, které jsou u nás k dostání nejčastěji, pak můžete počítat s cca 275–300 kcal a 65–75 g sacharidů (cukrů) na 100 g. Čerstvé mají o něco méně.
„Datle mají poměrně dost kalorií, a to i v porovnání s jiným sušeným ovocem. Za přiměřené množství se považuje například pár kousků ke svačině, když nás honí mlsná. Nebo třeba k oslazení jogurtu či kaše. Sníst stogramový balíček na posezení ale stejně nedoporučuju. Hlavně pokud si hlídáte příjem kalorií nebo ještě spíše cukru a přes den ho spoustu přijmete i z jiných zdrojů,“ vysvětluje pro redakci Kupi nutriční poradkyně Petra Tomášková.
Evgeny Tomeev / Shutterstock.com
Za redakci pak vedle zdravotních benefitů přidáváme ještě jedno plus: datle vás vyjdou mnohonásobně levněji než jiné sladkosti. Podle dat na Kupi můžete aktuálně sehnat datle v akci už od 7,45 Kč / 100 g. Zatímco například u neustále se zdražující mléčné čokolády se nedostanete ani ve slevách na cenu pod 23,90 Kč / 100 g.
Právě v období adventu se také nabídka datlí v obchodech a supermarketech rozrůstá a často je teď najdete v letácích a katalozích svátečních potravin. Používají se totiž nejen jako svačinka nebo sladidlo, ale také jako základ nepečených RAW dezertů i zdravějšího vánočního cukroví. Sehnat se pak dají také ve formě hotové datlové pasty.
A na co se při nákupu datlí všeobecně zaměřit? Podle spotřebitelské organizace dTest je dobré vždy zkontrolovat složení. „Některé sušené plody mohou být ošetřeny alergenem a konzervantem oxidem siřičitým. [...] Některé sušené plody mohou obsahovat přidaný cukr nebo glokózo-fruktózový sirup,“ uvádí dTest.
Vždy je potom lepší dát přednost nesířeným a nepřislazovaným výrobkům bez konzervantů. Případný bílý povlak na povrchu datlí nevadí, jedná se o vysrážený cukr.
Nina Firsova / Shutterstock.com
Na závěr přidáme ještě jeden tip. Sociálními sítěmi se v poslední době šíří recept na bleskovou datlovou svačinku, která chutí připomíná oblíbené karamely. Stačí datle potřít trochou arašídového másla (někteří dokonce používají obyčejné máslo). Pro chuť à la tyčinka Snickers pak přidejte trochu čokoládových peciček a nasekaných ořechů, milovníkům slaného karamelu zase doporučujeme navrch pár vloček soli.
Zdroje: Healthline, ÖkoTest, dTest, Kupi.cz