Pařížské rohlíčky s tmavou čokoládou a slanými arašídy

Čokoládové rohlíčky Sophia Michalčíková

Pařížské rohlíčky patří mezi cukroví, které zaujme už na první pohled – elegantní tvar, lesklá čokoláda a uvnitř jemný krém s bohatou chutí kakaa a kvalitní čokolády. Není to recept, který připravíte za pár minut, ale patří k těm, kde se trpělivost opravdu vyplatí.

Přečtěte si také

SÚKL stáhl dvě šarže léku určeného na problémy se srdcem. Zkontrolujte lékárničky

Pařížské rohlíčky patří k cukroví, které si drží svoji oblibu už desítky let. Někdo je miluje proto, že představují „dospělejší“ sladkost – tmavá čokoláda, máslový krém, intenzivní vůně kakaa a nulová přeslazenost. Jiní oceňují, jak krásně se dá kombinovat tenoučký základ s nadýchanou šlehačkou.

Když jsem recept letos zkoušela, překvapilo mě, jak zásadní rozdíl udělají slané arašídy v těstíčku. Dodají charakter, jemně kontrastují s čokoládou a v chuti udělají něco, co s klasickými ořechy prostě nevznikne. A přesně tohle spojení dělá z rohlíčků jeden z nejvýraznějších druhů vánočního cukroví.

Pařížské rohlíčky – recept

  • Počet porcí: 12 kusů
  • Délka přípravy: 120 minut + čas na chlazení

Ingredience

Jádrová hmota:

  • 75 g bílků
  • 210 g cukru krupice
  • 120 g slaných arašídů
  • 3 g soli

Pařížská šlehačka (těžká):

  • 400 g smetany ke šlehání
  • 100 g třtinového cukru
  • 160 g hořké čokolády
  • 80 g kakaa
  • 100 g másla
  • 1 g skořice

Poleva:

  • 200 g hořké čokolády
  • 40 g kakaového másla
Pudinkové rohlíčky
Čas přípravy: 1 hod Obtížnost: Snadný

Pudinkové rohlíčky

Pudinkové rohlíčky jsou velmi oblíbeným moučníkem, a to nejen mezi dětmi. Na výrobu jsou jednoduché a s našim receptem je budete mít hotové za chvíli. Věříme, že vám zachutnají.

Pudinkové rohlíčky

Postup přípravy

  1. Začněte jádrovou hmotou. Do mixéru vložte bílky, cukr krupici, slané arašídy i sůl a vše rozmixujte na hladkou, kompaktní hmotu.
  2. Hotovou hmotu nechte asi 10 minut odpočívat, aby se ustálila a lépe se s ní pracovalo.
  3. Přeneste ji do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkejte tvary rohlíčků.
  4. Nechte je v pokojové teplotě mírně zaschnout a poté pečte při 180 °C dozlatova. Po upečení nechte rohlíčky zcela vychladnout.
  5. Připravte pařížskou šlehačku. Do hrnce nalijte smetanu ke šlehání, přisypte třtinový cukr, kakao a skořici a přidejte máslo. Vše za stálého míchání přiveďte k varu a krátce provařte.
  6. Sundejte hrnec z plotny a přidejte hořkou čokoládu. Ponorným mixérem směs rozmixujte do hladkého krému. Nechte ji vychladnout a poté uložením do lednice ztuhnout – ideálně několik hodin.
  7. Krém přendejte do sáčku s řezanou trubičkou a nastříkejte na upečené, vychladlé rohlíčky.
  8. Naplněné rohlíčky dejte do lednice, aby krém dobře ztuhl.
  9. Na polevu rozpusťte hořkou čokoládu s kakaovým máslem ve vodní lázni.
  10. Každý rohlíček uchopte za spodní část a krémovou špičku namočte do teplé polevy. Nechte okapat, položte na tácek a nechte ztuhnout v chladu.

Tipy pro vylepšení receptu

  • U pařížských rohlíčků se vyplatí dát si čas hlavně na krém. Čím déle ho necháte v lednici, tím lépe drží tvar – já ho klidně nechávám přes noc.
  • Pokud máte doma kvalitní hořkou čokoládu, sáhněte po ní; čím vyšší obsah kakaa, tím elegantnější bude výsledná chuť.
  • U jádrové hmoty doporučuji hlídat pečení – rohlíčky mají být zlatavé, ale ne příliš tmavé, protože by při kousání ztratily křehkost.
  • A pokud chcete efekt ještě vytáhnout, zkuste část arašídů před mixováním krátce opražit – jejich aroma je pak úplně jinde.

Zdroje: Sophia Michalčíková, Kupi.cz