-
Očištěné maso prošpikujeme klínky špeku.
-
Posypeme ho rozemnutým kořením a to vetřeme do masa.
-
Na dno velkého silnostěnného kastrolu, který má poklici a dá se dát do trouby (nebo do pekáče s poklicí) rozložíme na plátky nakrájenou oloupanou cibuli a polovinu na plátky nakrájenou kořenovou zeleninu.
-
Na to položíme maso a vše zalijeme rozpuštěným máslem.
-
Nádobu přikryjeme a naložené maso dáme nejméně na 1 den do chladu – může být až na 3 dny. Během této doby ho občas obrátíme, aby se svrchní část dostala dolů.
-
Troubu předehřejeme na 180 °C.
-
Z masa seškrábneme ztuhlé máslo do pekáče.
-
Maso vyndáme a opečeme ho na velké pánvi s trochou oleje na vyšším stupni tak, aby se ze všech stran zatáhlo.
-
Základ v kastrolu nebo pekáči také dáme smažit, na střední stupeň. Do smažícího se základu v pekáči vsypeme cukr a promícháme, až se rozpustí a začne karamelizovat.
-
Nyní základ zalijeme octem, promícháme, aby se odpařil.
-
Vmícháme brusinky a hořčici, pak přidáme zbylou nakrájenou zeleninu.
-
Vložíme opečené maso, jemně osolíme a přikrytou nádobu dáme do trouby.
-
Asi po 10 minutách zkontrolujeme, jak se masu daří – mělo by pustit trochu šťávy.
-
Přikryté ho pečeme dál, teplotu trouby snížíme na 160 °C a takto pečeme 1 až 2 hodiny. Podle potřeby podléváme vývarem, aby se maso nepřipalovalo.
-
Až bude maso měkké, necháme ho v troubě vychladnout.
-
Maso vyndáme ze základu, zabalíme ho do alobalu a necháme stranou.
-
Základ v pekáči pečlivě rozmixujeme nebo použijeme pasírovací cedník.
-
Vmícháme smetanu, pekáč vrátíme do trouby a na mírném stupni povaříme, až se omáčka dobře spojí a bude mít požadovanou konzistenci. Ochutnáme ji a případně dochutíme.
-
Maso nakrájíme přes vlákno na plátky a na pařáčku nahřejeme s hovězím vývarem.