Sacher dort

Čas přípravy: 2 hod
Obtížnost: Náročný
Cena: 152 Kč
Redakce Kupi.cz
29. srpna 2023
Sacher dort na skleněném talíři, v pozadí šlehačka a zbytek dortu na podnose Ilustrační foto: Tereza Koudelkova / Shutterstock.com

Sacher neboli Sacherův dort patří k legendám rakousko-uherského cukrářství. Tento čokoládový dort s meruňkovou marmeládou a čokoládovou polevou vymyslel mladý kuchařský učeň Franz Sacher na žádost knížete Metternicha. Připravte si Sacher doma podle našeho receptu, je to snadnější, než byste čekali.

Recept sacher dort vás vyjde na 19 Kč za 1 porci. 8 porcí připravíte za 152 Kč.

Ingredience

Korpus

Meruňková glazura

Poleva

Ingredience na recept koupíte výhodně v obchodě Albert za 152 Kč*
*Cenu odhaduje Kupi na základě akčních a běžných cen a je orientační. Našli jste chybu? Dejte nám vědět na e-mail [email protected].

Postup přípravy

Korpus

  • 1

    Troubu rozehřejeme na 200 °C. Čokoládu nalámeme na kousky, rozpustíme ve vodní lázni a necháme za stálého míchání zchladnout. Mezitím ručním šlehačem nebo v robotu našleháme máslo, přisypeme moučkový cukr a vše ušleháme dohladka.

  • 2

    Poté přidáme žloutky. Nakonec přidáme čokoládu a vanilkový extrakt.

  • 3

    Bílky našleháme s krystalovým cukrem a postupně přidáváme do čokoládové směsi. Postupujeme zlehka, sníh překlápíme. Poté ke směsi postupně opatrně, aby sníh nespadl, přidáme mouku.

  • 4

    Formu o průměru cca 23 cm vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a nalijeme do ní čokoládovou směs. Dort pečeme při 200 °C asi 15 minut. Poté snížíme troubu na 180 °C a pečeme dalších 45 minut. Pak doprostřed zapíchneme špejli. Pokud je po vytažení čistá, máme hotovo. Korpus se při pečení uprostřed nafoukne. Necháme ho přes noc vychladnout ve formě a poté vyklopíme.

  • 5

    Zarovnáme povrch korpusu a horizontálně ho rozkrojíme.

Meruňková glazura

  • 1

    Marmeládu dáme spolu s rumem do hrnce a na středním plamenu přivedeme do varu. Za stálého míchání vaříme zhruba 3 minuty.

  • 2

    Propasírujeme a ještě teplou glazurou potřeme spodní část korpusu. Přilepíme horní díl a namažeme i celý povrch a strany dortu. Necháme zatuhnout.

Poleva

  • 1

    Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Mezitím svaříme cukr se 125 ml vody, zhruba 5 minut vaříme a poté odstavíme. Až trochu vystydne, přimícháme čokoládu.

  • 2

    Tuto připravenou směs necháme vychladnout. Ve chvíli, kdy začne tuhnout, ji ještě jednou rozehřejeme a přelijeme jí celý dort. Vršek i strany by měly být dokonale pokryté.

  • 3

    Dort vložíme do chladničky, aby poleva úplně ztuhla. Vyjmeme ho až hodinu před podáváním. Podávat můžeme s kopečkem sladké šlehačky.

Zajímavé tipy

Místo meruňkového džemu můžete vyzkoušet i rybízový.

Líbil se vám recept Sacher dort? Sdílejte jej a podělte se o něj se svými přáteli.