Zákaz jízdy kamionů v České republice. Víte, co v roce 2024 platí?

Auta a kamiony na dálnici Dutch_Photos / Shutterstock.com

Řada řidičů osobních vozů netuší, jak přesně je v České republice vymezen zákaz jízdy kamionů. Není divu. Každoročně se kolem tohoto tématu odehrávají velké politické diskuze a řeší se, jestli stanovená pravidla nějakým způsobem neupravit. Podobně to bylo i loni, k žádné novince ale nakonec nedošlo.

Přečtěte si také

Amazon sliboval revoluci v nakupování bez pokladen. Ale místo AI nákupy zákazníkům počítala armáda pracovníků z Indie

Kdy kamiony nemohou na dálnice?

V České republice aktuálně platí, že zákaz jízdy nákladních vozidel a souprav s celkovou hmotností přes 7,5 tuny je na všech dálnicích, silnicích pro motorová vozidla a silnicích 1. třídy stanoven o nedělích a státních svátcích. A to po dobu celého roku. Z toho tedy jednoduše plyne, že až na výjimky nemohou kamiony o nedělích a svátcích na zmíněné komunikace vyjet.

K tomu se ale navíc přidává omezení během letních prázdnin, a tedy od 1. července do 31. srpna. Konkrétně se jedná o zákaz jízdy kamionů na všech dálnicích, silnicích pro motorová vozidla a silnicích 1. třídy v pátek od 17 do 21 hodin a dále také během soboty od 7 do 13 hodin.

Za regulací stála i snaha o plynulost provozu

Pokud se ptáte, proč k zákazu jízdy kamionů v minulosti vlastně došlo, je odpověď poměrně jednoduchá. Zákonodárci pro opatření hlasovali zejména kvůli tomu, že během nedělí a svátečních dnů bývá provoz na komunikacích velmi často hustý a výjimkou v takových dnech nejsou ani dopravní zácpy.

Z toho plyne, že díky přijaté regulace jízdy kamionů o vybraných dnech má v praxi dojít ke zvýšení bezpečnosti silničního provozu a také k usnadnění volnočasové osobní dopravy. Někteří zákonodárci ale také říkají, že toto opatření přispívá i k ochraně životního prostředí.

Řidič kamionu Drazen Zigic / Shutterstock.com

Jsou samozřejmě i výjimky

Možná si říkáte, že během svátečních dnů nebo nedělí některé kamiony na dálnicích a dalších komunikací vídáte. Platí totiž určité výjimky, díky kterým se kamiony mohou na silnice i o svátcích, nedělích nebo v pátek a o sobotním dopoledni během letních prázdnin dostat.

V prvé řadě se jedná o vozidla integrovaného záchranného systému, tedy o policii, hasiče a záchrannou službu. Brzy se k nim přidá nejspíš i městská policie, neboť Ministerstvo vnitra České republiky aktuálně pracuje na tom, aby se i právě obecní strážníci do konceptu integrovaného záchranného systému řadili.

Výjimku mají i kamiony přepravující léky

Další výjimkou jsou kamiony, které aktuálně přepravují přednostní zboží nebo rychle zkazitelné potraviny. Může se tedy jednat o převoz paliv, léčiv nebo zdravotnického materiálu. Další skupinou vozidel, které touto výjimkou také disponují, jsou i vozy se zvláštním právem jízdy. Může jít tedy o kamiony, které provozuje celní správa, ozbrojené síly nebo třeba dopravní policie.

Zároveň je potřeba zmínit, že Ministerstvo dopravy často uděluje i individuální výjimky, které se zákazu jízdy kamionů o nedělích týkají. Nejčastěji tato výjimka souvisí s ochranou zdraví a životů obyvatel, a jedná se tedy kupříkladu o zajištění provozu telefonních sítí.

Zdroje: Ministerstvo dopravy, Policie