Jízda s propadlým řidičským průkazem. Vše, co potřebujete vědět o platnosti a povinné výměně řidičského průkazu

Auto, kde jde vidět ruka držící řidičský průkaz Iryna Inshyna / Shutterstock.com

Každý rok končí několika desítkám tisíc lidí v České republice platnost řidičského průkazu. Řada z nich o tom často ani neví a dozví se o tom až během policejní kontroly. Hříšníci se ale propadlým řidičským průkazem vystavují riziku vysoké pokuty.

Přečtěte si také

Vynikající Cordon bleu od mistra šéfkuchaře: Tuhle dobrotu připravíte do 30 minut

Za propadlý řidičák pokuta až 2 500 Kč

Platnost řidičského průkazu je v současné době buď pětiletá, či desetiletá. Záleží na skupině, ke které se vztahuje. V případě skupiny B je platnost aktuálně stanovena na 10 let. I proto, že je tato lhůta poměrně dlouhá, se stává, že na jeho výměnu mnozí zapomenou a jezdí s propadlým řidičákem i několik let.

V takovém případě se ale vystavují riziku pokuty až do výše 2 500 korun, z čehož plyne, že taková chyba se v praxi může pěkně prodražit. Záleží samozřejmě na rozhodnutí konkrétní policejní hlídky, většinou ale platí, že alespoň několikasetkorunové pokutě se nevyhnete. Čím déle bude váš řidičský průkaz propadlý, tím bude policejní hlídka v samotném sankcionování přísnější.

Z auta je vystrčená ruka s řidičským průkaz StunningArt / Shutterstock.com

Žádost o výměnu je možné podat i elektronicky

Přitom výměna řidičského průkazu je v Česku poměrně jednoduchá. Žádost je možné podat 3 měsíce před uplynutím doby, a to buď osobně, nebo elektronicky. Úřady následně vaši žádost zpracují a k dispozici ho budete mít za zhruba 20 dnů. Pokud by byl z vaší strany zájem o zkrácenou lhůtu, je v případě uhrazení poplatku (v roce 2024 celkem 700 korun) tato doba pouze pětidenní.

Pokud se bude jednat o povinnou výměnu řidičského průkazu nejdříve 3 měsíce před koncem platnosti, žádný poplatek hradit nebudete. Tato výměna je totiž dle zákona od poplatku osvobozena. Jestliže se bude jednat o výměnu z důvodu nových skutečností (např. změna jména), je cena aktuálně stanovena na 200 korun.

Elektronicky nyní i bez datové schránky

V případě elektronické žádosti platí, že žádost je možné podat přes Portál občana. Do něj je možné se přihlásit prostřednictvím bankovní identity, datové schránky nebo služby mojeID. Od listopadu roku 2023 je navíc možné zažádat online i bez nutnosti zřízení datové schránky. V samotné žádosti je ale potřeba doložit všechny potřebné dokumenty, aktuální fotografii a je třeba vybrat i konkrétní místo, kde dojde z vaší strany k vyzvednutí nového průkazu.

I v případě fyzické žádosti je samotná výměna velmi jednoduchá, stačí totiž zajít jen na kterýkoliv obecní úřad s rozšířenou působností a mít s sebou platný doklad totožnosti, řidičský průkaz, který podléhá výměně, a žádost o výměnu řidičského průkazu, kterou je možné najít i online. Není tedy ani potřeba mít v dané obci místo svého trvalého bydliště.

Zdroj: UNIQA, Klik