Kurýr a spropitné. Nejvíce mají řidiči v Praze, v průměru si tam přijdou na 13 korun za objednávku

Kurýr sedí na kole a kouká do mobilu David Fuentes Prieto / Shutterstock.com

Důležitou součástí odměny kurýra je i spropitné přímo od zákazníka. Na to velkou měrou vsází i zájemci, kteří se o tuto pracovní pozici uchází. Mnohdy se totiž stává, že firmy i kvůli očekávanému spropitnému nabízí pracovníkům nižší hodinovou mzdovou sazbu, než by musely. Analýzy ale naznačují, že výše spropitného záleží nejen na lokalitě, ale třeba i na konkrétním období roku.

Přečtěte si také

Itálie se rozhodla zatočit s turisty. Milán zakáže v letních měsících konzumaci jídla i zmrzliny na ulicích

Dáváte kurýrům spropitné?

S poslední takovou studií přišel před pár týdny logistický a technologický start-up Bevy.city. Jeho analytici zjistili, že průměrná výše spropitného při doručování potravin je 13 korun za jednu objednávku. Na tučnější diškrece se řidiči mohou těšit hlavně krátce po výplatě, a tedy zejména mezi 7. a 17. dnem v měsíci.

Muž jede jako messenger na kole santypan / Shutterstock.com

„Nejvyšší spropitné dávají zákazníci zhruba v polovině měsíce, tedy v době čerstvě po výplatě, naopak přelom měsíců bývá nejslabší. Podobný trend sledujeme i v období Vánoc, kdy jsou lidé obecně štědřejší,“ říká pro ČTK Ladislav Janckulík, zakladatel logistického a technologického start-upu Bevy.city.

Zjištění technologického start-upu tedy korespondují i s předchozími studiemi, které se podobným tématem v minulosti zaobíraly. Češi se totiž po obdržení výplaty mnohdy cítí poměrně movitě a více než jindy dělají radost i ostatním.

Výše spropitného záleží i na lokalitě

Konkrétní výše spropitného souvisí i s lokalitou. Ve velkých městech je tedy povětšinou tučnější než třeba v případě vesnic. Jsou ale samozřejmě i výjimky, které se odvíjí mimo jiné od toho, jestli se takové obce nenachází v blízkosti větších měst. V takových případech se totiž může jednat o takzvaná satelitní městečka, ve kterých často jinou než movitou klientelu ani nenajdete.

Záleží ale také na tom, jaká ve městě panuje ekonomická situace, nebo na tom, jaká struktura obyvatelstva v daném územním celku zrovna žije. Roli hraje i fakt, jestli se zákazník rozhodne platit platební kartou, hotově, stravenkami nebo třeba stravenkovou kartou. V případě hotovosti je totiž spropitné často znamenitější.

Muž jede jako messenger na kole s balíky pikselstock / Shutterstock.com

Praha je na tom nejlépe

Vzhledem k výše uvedenému platí, že v Praze si kurýr při doručování potravin v průměru na jednu objednávku přijde na zhruba 13 korun. Asi o dvě koruny méně mají doručovatelé na území Brna nebo Plzně, ukázala analýza společnosti Bevy.city.

V posledních měsících přidala spousta firem možnost udělení spropitného i přímo v rámci elektronické objednávky, což řada zákazníků ocenila. Zároveň ale platí, že aktuálně se spropitné týká zejména kurýrů, kteří na území České republiky doručují nákupy nebo hotová jídla. V případě přepravců jako PPL, DPD nebo třeba Geis nejsou takové dodatečné odměny od zákazníků běžné. Dokonce je možné říct, že jsou spíše výjimečné.

Zdroj: Bevi.city, ČTK