Trik z TikToku by měl zajistit krásnou pleť. Je to skutečně pravda?

Žena s krémem na tváři se usmívá MAYA LAB / Shutterstock.com

Sociální sítě jsou nejen místem pro zábavu, ale také oblíbeným zdrojem inspirace. Pokud sledujete TikTok, možná jste už viděli mnoho videí, která přináší zajímavé návody, ale nebyli jste si jistí, jestli je vyzkoušet či nikoliv. Chybí totiž záruka, že je daný postup bezpečný. Jedno z oblíbených videí ukazuje jednoduchý, ale účinný recept, jak zlepšit běžnou rutinu v péči o pleť. Video vyvolalo velký ohlas, stejně tak jako mnoho otázek.

Přečtěte si také

Luxusní dort se sýrovou náplní: Výborný borůvkový cheesecake zvládne upéct každý

Zázračný recept?

Video na TikToku zveřejnila uživatelka Jocelyn vystupující pod profilem jocy.cz. Ukazuje, jak používá hydratační tělový krém na obličej NIVEA Creme a smíchá ho na dlani s vitamínem E, respektive s tekutým obsahem gelových tobolek, ve kterých je obsažený. Tuto směs následně vmasíruje do pokožky obličeje. Video se dočkalo velkého množství sdílení a obdrželo také stovky komentářů.

Video okomentovala i samotná značka NIVEA, která ho pochválila a požádala Jocelyn o možnost sdílení na svém profilu, což uživatelka povolila. Jocelyn v komentářích uvedla, že tato kombinace pomáhá vyčistit akné, tmavé skvrny, jizvy a hydratuje vaši pokožku. Ohledně aplikace uvedla, že s krémem na obličeji můžete jít spát nebo ho nechat působit několik hodit a poté opláchnout.

Jak reagovali lidé na TikToku?

Komentáře byly vesměs velmi pozitivní, uživatelé kladli další dotazy na Jocelyn a předávali si své vlastní zkušenosti. Níže jsou některé z nejlépe hodnocených:

  • Imelda:Nivea a kyselina hyaluronová mi dělají také dobře.“
  • Jocelyn Mata:Vitamín E můžete namíchat s jakýmkoli hydratačním krémem! A to hodně pomáhá (mám mastnou pleť).“
  • GonzalesGang: Do šamponu dávám 2 až 3 kapsle vit E.“
  • ♡ Linda ♡: Já používám NIVEA Soft. Ten již vitamín E a jojobový olej obsahuje. Voní to jako nebe a je to super.“
  • PrettyPistol:Je mi 38. Skutečný olej s vitamínem E je tmavý jako karamel. Používám ho 25 let místo hydratačního krému.“
Žena se prohlíží v zrcadle Ground Picture / Shutterstock.com

Co si o vitamínu E myslí dermatologové?

Ava Shamban, dermatoložka s atestací z Beverly Hills, uvedla: „Pomáhá při různých druzích buněčné obnovy, od poškození sluncem, na podporu hojení jizev nebo popálenin. Vitamín E je také přirozeným protizánětlivým prostředkem, takže může zklidnit pokožku. Je také dobrý pro hydrataci pokožky a slouží jako středně účinná přirozená bariéra proti slunci. Jeho aplikace ale nepomůže každému. Vitamín E se obvykle nedoporučuje pro super citlivou, velmi mastnou pleť nebo pleť náchylnou k akné. Ačkoli je to velmi neobvyklé, vitamín E může sám o sobě také působit jako alergen, což se projevuje podrážděním, svěděním, nebo dokonce vyrážkou, když se dotkne kůže.“

Loretta Ciraldo, MD, dermatoložka s certifikací v Miami, uvedla: „Vitamín E jako antioxidant bojuje proti poškození volnými radikály, ale na rozdíl od většiny ostatních antioxidantů je vitamín E také velmi hydratační molekula, protože funguje jako zvlhčovadlo (absorbuje vodu do pokožky) a změkčovadlo (např. k zachycení vody v kůži).“

Co říkají studie?

Vitamín E je důležitý antioxidant rozpustný v tucích a v dermatologii se používá již více než 50 let. Je složkou mnoha kosmetických produktů. Chrání pokožku před různými škodlivými vlivy slunečního záření tím, že působí jako lapač volných radikálů. V medicínském žurnálu National Library of Medicine je k dermatologickém využití vitamínu E zveřejněno mnoho studií, níže si uvedeme některé z nich:

  • Studie provedená na pacientech s dermatitidou zjistila následující: Korelace mezi příjmem vitamínu E, hladinami IgE a klinickými projevy atopie naznačuje, že vitamín E by mohl být terapeutickým nástrojem pro atopickou dermatitidu.
  • Existuje osm typů vitamínu E (α-, β-, γ- a σ-tokoferoly a jim příbuzné odpovídající tokotrienoly), γ-tokoferol je nejhojnější tokoferol ve stravě, zatímco α-tokoferol (α-Toc) je nejhojnější derivát vitamínu E v lidských tkáních a séru. Podle studie hladiny γ-tokoferolu převyšující hladiny α-Toc v lidské kůži inhibují produkci PGE2 a oxidu dusnatého a také zabraňují tvorbě buněk poškozených sluncem. Vitamín E hraje také roli v ochraně před oxidativním stresem.
  • Další studie říká, že vitamíny C a E zpomalují akutní poškození UV zářením.
Kosmetické lahvičky před zrcadlem PattPaulStudio / Shutterstock.com

Opatrnost především

I když může mít vitamín E pro pokožku skutečně zázračné účinky, aplikace obsahu tobolek přímo do krému nemusí vyhovovat všem a ne vždy musí být bezpečná. Bezpečnost nelze stoprocentně zaručit, proto tento tip zkoušejte jen na vlastní nebezpečí. Pro mnoho lidí je pohodlnější možností používat přímo krémy, které již vitamín E v potřebném množství obsahují, a není proto třeba spolu tyto dvě složky dodatečně míchat. Pokud toužíte tip z TikToku vyzkoušet, nejprve zkuste nanést malé množství hydratačního krému, který už vitamín E obsahuje, abyste měli jistotu, že na něj vaše tělo dobře reaguje.

Zdroje: TikTok, Allure, National Library of Medicine