Pomerančový džus za poslední měsíce citelně zdražil. Stojí za tím špatná úroda a vyšší DPH

Pomeranče v bedýnce a vedle pomerančový džus Photoongraphy / Shutterstock.com

Inflace je na ústupu. Potvrzují to i data Českého statistického úřadu, podle kterých se meziroční inflace v letošním únoru dostala na inflační cíl České národní banky, a tedy na 2 procenta. Všech položek ve spotřebním koši se ale nižší tempo cenového růstu netýká. Příkladem je třeba pomerančový džus, jehož cenovka v obchodech za posledních pár měsíců citelně stoupla.

Přečtěte si také

Které přírodní spalovače tuků skutečně fungují a jsou nejúčinnější?

Pomerančový džus se stává nedostupným

Řada domácností pomerančové džusy pomalu škrtá ze svých nákupních seznamů. Nahrazují je jinými příchutěmi, případně se od sladkých džusů či šťáv odklání úplně. Hlavním důvodem je citelný cenový růst pomerančových džusů v obchodech. Bez slevy jeden litr stojí standardně více než 60 korun. Některé značky jej prodávají dokonce za téměř za 100 korun.

S pomerančovým koncentrátem se podobně jako s jinými komoditami obchoduje i na burze. Tam se cena jedné libry pomerančového koncentrátu (asi 0,45 kilogramu) v posledních týdnech pohybuje okolo hranice 3,5 amerického dolaru. Ještě dva roky zpět byla cena o 2 dolary nižší.

Pomerančový džus vedle rozkrojeného pomeranče Nitr / Shutterstock.com

Slabá úroda v Americe

Od té doby ale cena pomerančových džusů v Evropě postupně roste a důvodem jsou zejména problémy s úrodou. Ty začaly už v roce 2022, kdy kvůli hurikánu Ian došlo na americké Floridě k poškození pomerančovníků. K tomu se brzy přidaly i potíže na území Mexika či Brazílie a produkce pomerančů se rázem propadla na nejnižší úroveň za posledních více než šedesát let.

Spojené státy americké, Mexiko i Brazílie jsou totiž z pohledu pomerančů pro globální trh velmi důležité. I celá Evropská unie je na dovozu tohoto ovoce velmi závislá. Pomeranče se sice pěstují na jihu Evropy, vzhledem k celkové evropské produkci je ale tento podíl poměrně marginální a dosahuje podle posledních statistik na necelých jedenáct procent. Zbytek je třeba dovážet.

Horký pomerančový džus
Čas přípravy: 10 min Obtížnost: Snadný

Horký pomerančový džus

Horký pomerančový džus si jistě rádi vychutnáte při chladných podzimních večerech. Ve spojení se zázvorem a voňavým kořením si jej snadno zamilujete.

Horký pomerančový džus
Smoothie z lesního ovoce
Čas přípravy: 5 min Obtížnost: Snadný

Smoothie z lesního ovoce

Smoothie z lesního ovoce se perfektně hodí jako rychlá snídaně nebo svačina pro dny, kdy nestíháte. Navíc vám dodá potřebnou energii na veškeré úkoly, které potřebujete zvládnout, a příprava vám zabere jen chvilku.

Smoothie z lesního ovoce

Negativně tomu přispěl i nárůst DPH

Cena pomerančového džusu v tuzemských obchodech stoupla i kvůli nárůstu daně z přidané hodnoty. V případě nealkoholických nápojů totiž došlo k jejímu růstu z 11 na 21 procent. To v praxi vedlo k tomu, že cena jednoho balení litrového pomerančového džusu se po počátku roku 2024 zvedla o další tři až čtyři koruny.

V dohledných týdnech se nedá příliš očekávat, že by se situace obrátila. Výhled na letošní produkci pomerančů v oblasti Jižní a Severní Ameriky není ideální a Evropa, respektive její jih, tyto negativní trendy sama nespasí. Čeští zákazníci tak musí minimálně v blízkých měsících počítat s tím, že cena pomerančového džusu bude podobná té nynější.

Žena s dlouhými vlasy bude pít džus Bohdan Malitskiy /Shutterstock.com

Pozitivní však alespoň je, že k dalšímu zdražování pomerančových džusů v českých řetězících by již docházet nemělo. Slabou útěchou mohou být i slevy, ve kterých je možné pořídit pomerančové džusy až o několik desítek procent levněji.

Zdroj: NBC, Fresh Plaza