Bolavá záda trápí čím dál více lidí. Je to i váš případ? Naučte se správně sedět a zlepší se to

Člověk sedí na židli a drží se za záda Africa Studio / Shutterstock.com

Bolesti zad jsou jednou z nejčastějších civilizačních chorob. Nepostihují jen starší ročníky, nýbrž naopak stále častěji trápí i mladší populaci. V mnoha případech za nimi stojí kombinace ochablých zádových svalů a nevhodné polohy při sezení. Dobrým startem na cestě za zdravými zády je naučit se při práci správně sedět. Poradíme vám, jak na to.

Přečtěte si také

Po zvýšení DPH je pivo dražší ve více než polovině hospod. Hrozí zavírání provozoven?

Jak sedět zdravě?

Kvalitní a dobře nastavená židle je alfou a omegou. Sedněte si na ní co nejvíce dozadu a výšku nastavte tak, aby chodidla dosáhla celou ploskou na zem. Kotníky mějte přímo pod koleny a nohy mírně od sebe, tělo svírá v kolenou a kyčlích pravý úhel, který nenamáhá zbytečně klouby.

Opěradlo musí podpírat horní i dolní část zad, v případě potřeby si bedra podložte polštářem, nebo alespoň srolovaným ručníkem. Ruce volně leží na područkách a ramena jsou uvolněná. Výška stolu je také důležitá – u nízkého se budete hrbit, u vysokého jsou příliš zatížena ramena.

Ne vždy jde všechno nastavit podle předpisů, ale snažte se alespoň o kompromis. Určitě nevydržíte celý den sedět podle pravítka, rovně, bez hrbení byste však měli sedět alespoň většinu času.

Nezapomínejte na pravidelné protažení

Dopřejte si v práci pravidelné protažení, ať už při cestě na toaletu, nebo pro kávu. Udělejte si pár dřepů nebo si dopřejte hluboký předklon – ty se například v józe používají nejen k uvolnění zad, nýbrž i k odplavení stresu.

Každou volnou chvilku využijte k pohybu. Možná budete na své kolegy působit jako mimozemšťan, ale záda budete mít zdravá. Váš přístup vám možná zezačátku přinese pár nejapných poznámek, časem si ovšem kolegové možná přijdou pro radu a inspirují se, když uvidí výsledky vaší snahy.

Člověk se u pracovního stolu drží za záda Africa Studio / Shutterstock.com

Které pomůcky pomohou se zdravým sezením?

Ano, i sezení podléhá moderním trendům. A kupodivu nejde jen o sezení, ale i o stání – některé kanceláře umožňují svým zaměstnancům část pracovní doby pracovat ve stoje, a to například díky stolům s nastavitelnou výškou.

Dalším způsobem, jak zpříjemnit svým zaměstnancům sezení, jsou různé balanční pomůcky. Nejznámější je asi obyčejný gymnastický míč, ten však nemá opěradlo ani područky a sedět na něm celý den nejspíš nevydržíte. Novinkou jsou balanční židle, kde se srovnáte pomocí hlubokých zádových svalů a sed je poté aktivní. Sezení na těchto židlích je zprvu nezvyklé a možná i nepohodlné, ovšem postupem času si navyknete, posílíte svaly kolem páteře a záda si oddechnou.

Jak ulevit zádům během pracovní doby?

  1. Při telefonování choďte – vstaňte ze židle a hovory vyřiďte při chůzi po kanceláři nebo alespoň ve stoje. Změna polohy těla i na pár minut při telefonování uvolní vaše zádové svaly.
  2. Jednou za hodinu si dopřejte pár minut odpočinku. Nemusíte jít na kafe a cigárko, stačí obejít stůl. Spojit ruce nad hlavou a protáhnout se do výšky nezabere ani půl minuty a vaše záda vám poděkují.
  3. V kanceláři tzv. na zadku, mimo kancelář po svých. Pokud nemusíte šlapat dvacet pater, snažte se po svém pracovišti přesouvat pěšky. Nejezděte výtahem. Nachodíte se o něco více kroků a dopřejete si i mírné kardio.

Tip: Motivovat k chůzi vás může krokoměr, který dnes lze mít i v podobě aplikace v chytrém telefonu.

Člověk se v kanceláři protahuje DimaBerlin / Shutterstock.com

Jak zařadit pohyb do denní rutiny?

Pokud sedíte osm nebo více hodin u počítače, potom sednete do auta, dojedete domů a usadíte se k televizi, pak budou trpět nejen vaše záda, ale i celková kondice. Nemusíte běžet do posilovny zvedat železo a trénovat na maraton, avšak menší procházka nebo protažení by mělo být součástí denní rutiny.

Jednoduchý strečink nebo jógová sestava na podložce nezabere ani půl hodiny a můžete při ní sledovat televizi. Zacvičte si s partnerem nebo dětmi, které mají v současné době žalostně málo pohybu – protáhnete si záda a strávíte čas se svými nejbližšími. Zkuste třeba akro jógu – párové cvičení, které vás bude zaručeně bavit.

Dopřejte si i pravidelné procházky – nemusíte lpět na čísle na chytrých hodinkách, prostě jděte na hodinku ven. Nadýcháte se čerstvého vzduchu a přijdete na jiné myšlenky.

Zdroj: Healthline, Cleveland Clinic