Bolí vás záda ze stání při práci nebo vaření? Pak potřebujete protiúnavovou podložku!

Muž a žena drží podložky v kanceláři New Africa / Shutterstock.com

Už jste slyšeli o protiúnavové podložce na stání? Pokud si právě klepete na čelo, o jaký zbytečný nesmysl se zase jedná, vzpomeňte si na všechny chvíle strávené vestoje v práci, v kuchyni nebo třeba dílně, kdy vás po chvíli začalo bolet za krkem, v zádech či v kloubech. Speciální podložky těmto potížím dokážou předcházet a najdou své uplatnění nejen v domácnostech starších osob. Přečtěte si, pro koho jsou vhodné, jaké jsou jejich výhody i na co si dát při jejich nákupu pozor.

Přečtěte si také

Češi si zvolili nejoblíbenější e-shop roku. Zabodovala Alza, Knihobot i výrobci montessori hraček

Bezbolestné stání u počítače, kuchyňské linky i v dílně

Protiúnavové podložky či rohože (anglicky Anti-Fatigue Mats) jsou navrženy tak, aby při delším stání ulevovaly kloubům a minimalizovaly bolest zad i nohou. Velmi často se používají ke zlepšení pracovních podmínek v průmyslu, u montážních, výrobních a balicích linek nebo v prodejnách.

Čím dál oblíbenější jsou ovšem i při práci na počítači vestoje včetně domácích kanceláří, které si lidé začali více přizpůsobovat svým potřebám s rozšiřujícími se možnostmi home office. Ideální dvojici tvoří například s výškově polohovatelným stolem.

Doma je ale ocení i nadšení kuchaři a pekaři, kteří tráví dlouhé hodiny u kuchyňské linky (nebo u dřezu při nekonečném mytí nádobí), či kutilové, kteří toho hodně nastojí v domácí dílně. Značnou úlevu při běžných domácích činnostech přináší starším osobám, pro které může být namáhavější a bolestivější i kratší stání.

Sháníte podložku v akci?

Zdravotní benefity

Protiúnavové podložky mohou mít povrch strukturovaný i hladký. V každém případě jejich speciální konstrukce vyvolává jemné mikropohyby svalů dolních končetin, které stimulují krevní oběh a posilují stabilitu. Zajišťují také rovnoměrné rozložení váhy člověka a značně ulevují kloubní zátěži.

  • Pomáhají oddálit nástup bolesti a únavy ze stání na tvrdých podlahách (díky tomu mj. zlepšují fyzický i mentální pracovní výkon).
  • Redukují bolest lýtek, chodidel, kotníků.
  • Snižují riziko deformace nožní klenby.
  • Aktivují svalstvo a podporují krevní oběh.
  • Snižují tlak na kolena a kyčle i páteř po celé její délce, zároveň zmírňují bolesti a ztuhlosti zad, ramen i krku.
  • Slouží současně jako izolace od studených podlah.
Žena stojí u počítače na protiúnavové podložce IJMphotos / Shutterstock.com

Jak vybrat protiúnavovou rohož?

V první řadě se při nákupu zaměřte na podložky a rohože určené do běžné domácnosti (na rozdíl pod těch průmyslových). Podle budoucího umístění dále věnujte pozornost jejich rozměrům a materiálu. Výhodou jsou zkosené strany, které zabraňují riziku zakopnutí. Z hlediska tvrdosti volte spíše střední a tvrdší druhy – měkké nejsou pro dlouhodobější oporu příliš vhodné.

  • Tip: Velmi populární jsou v poslední době i akupresurní a masážní matrace a podložky s vystouplými hroty určené pro krátkodobé či akutní terapie. Pro delší stání ovšem tyto vhodné nejsou.

Protiúnavové rohože do domácnosti koupíte nejčastěji na internetu, a to jak ve specializovaných prodejnách, tak u velkých prodejců nebo v online nákupních galeriích. Jejich cena se obvykle pohybuje kolem 1 000–⁠2 000 Kč, záleží na rozměrech, provedení a materiálu. V tomto případě většinou platí, že kvalita a životnost podložky bývají přímo úměrné její ceně. Jedinou nevýhodou může být jejich design – nejčastěji jsou dostání pouze v černé, případně šedé barvě a možnosti sladění s interiérem jsou tak velmi omezené.