Upečte si letos medové perníčky trochu zdravější. Zkuste celozrnnou mouku

Ozdobené perníčky různých tvarů NataliaMilashkaShop / Shutterstock.com

Medové perníčky patří mezi klasické vánoční cukroví, které nesmí chybět u žádného štědrovečerního stolu. Zkuste letos o něco zdravější variantu z celozrnné špaldové mouky, která dodá těstu příjemnou oříškovou chuť.

Přečtěte si také

Bobkový list: Zatočí s migrénou, cukrovkou i moly ve skříni

Pochoutka jen pro bohaté

Medové těsto znali lidé už ve starověku. Původní recept se však skládal pouze z medu, mouky a pepře. Právě od pepře získal perník svůj název.

Postupně se do těsta začalo přidávat další koření jako hřebíček, kardamom, skořice, anýz, muškátový ořech, anebo dokonce levandule. Kvůli obsahu drahého koření si na něm pak ve středověku mohli pochutnávat jen bohatí lidé.

Zkuste to letos trošku zdravěji

Vydrží dlouhé měsíce

Původní perník byl dovážen z dalekých vzdáleností, musel tedy dlouho vydržet. K trvanlivosti mu pomáhal vysoký podíl koření v těstě, ale i jeho tvrdá a suchá konzistence. Také správné skladování je klíčové. Pokud perníčky budete uchovávat na chladném a suchém místě, můžete si na nich pochutnávat dlouhé měsíce.

Na pomoučněné kuchyňské lince jsou upečené i neupečené perníčky Marie C Fields / Shutterstock.com

Recept na medové perníčky z celozrnné špaldové mouky

Budete potřebovat:

Postup:

  1. Na začátek budete potřebovat dvě mísy. V první smíchejte sypké ingredience (mouku, cukr, koření, jedlou sodu a kakao). V druhé míse vyšlehejte med, dvě vajíčka a máslo.
  2. Obě části spojte a vypracujte hladké těsto. Pokud se vám zdá směs příliš suchá a nechce se spojit, opatrně přilijte trošku mléka. Vypracované těsto zabalte do potravinové fólie a dejte uležet alespoň na hodinu do lednice.
  3. Rozehřejte troubu na 180 °C. Silikonovou podložku nebo vál posypte špaldovou moukou, aby se vám těsto nepřilepilo. Rozválejte ho na tenčí plát. Podle potřeby pomoučněte.
  4. Plech vyložte pečicím papírem. Vykrojené kousky poskládejte na plech s dostatečným odstupem tak, aby se během pečení nespojily.
  5. Pečte na 180 °C dozlatova. Ještě horké perníčky potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.
Pohled na vykrajování perníčků na rozváleném těstě Kupi

Cukrová poleva na perníčky

Předem připravené polevy přímo na perníčky koupíte před Vánoci běžně v obchodech. Snadno si ji ale uděláte i doma. Na zdobení perníčků můžete zakoupit v domácích potřebách zdobicí pera či sáčky. Vystačíte si však i s obyčejným svačinovým pytlíkem, kterému ustřihnete růžek.

Na výrobu budete potřebovat:

Pohlídejte si akce na suroviny na vánoční pečení

Postup:

  1. Moučkový cukr prosejte, nejlépe dvakrát, přidejte bílek a citronovou šťávu.
  2. Míchejte, dokud nevznikne hladká bílá poleva.
  3. Pokud je příliš tuhá, můžete přidat pár kapek citronové šťávy. Pokud je zase moc tekutá, přidejte cukr.

Náš tip: Perníčky uložte do krabice s rozkrojeným jablkem. Natáhnou vlhkost a budou krásně měkké. Nikdo si tak na vašem cukroví nevyláme zuby.