Vynikající polévka z jihu Čech: Uvařte si tradiční kulajdu podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kulajda se zastřeným vejcem, servírovaná v hnědé misce, kolem hřiby AS Foodstudio / Shutterstock.com

Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. Hvězdou se stala i v restauraci Café Imperial Zdeňka Pohlreicha, kde je stálicí na jídelním lístku. U koho jiného se tak inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha. A hlavně nezapomeňte na to zastřené vejce! My ho taky budeme zkoušet poprvé.

Přečtěte si také

„Potraviny by neměly být jen prázdnými plnidly, které zasytí žaludek,“ říká novinář Jan Tuna

Proč se jmenuje kulajda?

O tom se můžeme tak trochu dohadovat. Objevili jsme 2 verze, které vysvětlují původ slova kulajda. První z nich uvádí, že polévka dostala svůj název podle známé jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové. Protože byla Němka, její jméno se podle šumavského zvyku vyslovovalo jako Kuh Adelajde. Pokud zapojíme fantazii a vypustíme pár slabik, vznikne nám z tohoto jména slůvko kulajda.

Žena krájí houby na kulajdu Africa Studio / Shutterstock.com

Zakulat neboli zahustit

Pravděpodobnější je ovšem verze, že název kulajda vznikl z nářečního slova zakudlit nebo zakulat – těmito výrazy se označovaly polévky, které se zahušťovaly moukou. Slůvko kulajda tak patrně odkazuje na to, že jde o hustou polévku.

Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka
Hustá bramboračka ze sušených hub
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Snadný

Hustá bramboračka ze sušených hub

Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.

Hustá bramboračka ze sušených hub

Uvařte kulajdu podle šéfkuchaře

Ingredience na 4 porce

  • 100 g sušených hub namočených ve vodě
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 150 g brambor
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • 300 ml mléka
  • 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 2 lžíce octa (podle chuti)
  • 50 g kopru
  • vejce
  • sůl a pepř
  • 200 ml octu

Jak postupovat?

  1. Nejdřív si připravte jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo a přisypte hladkou mouku. Chvíli restujte. Poté přilejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Pořádně zamíchejte, ať se jíška hezky rozmíchá.
  2. Očistěte si houby a orestujte je na másle. Přidejte do polévky a vařte tak dlouho, dokud nejsou houby a brambory měkké. Potom přidejte do polévky smetanu a ocet a přiveďte k varu.
  3. Nechte chvíli povařit, poté polévku sundejte z plotny a přidejte do ní nasekaný kopr. Dochuťte polévku – pokud se vám zdá kyselá, přidejte trochu cukru.
  4. Jakmile je polévka hotová, připravte si ztracená vejce. Do menšího rendlíku dejte vařit vodu. Jak začne vřít, nalejte do ní ocet. V žádném případě nesolte! Vroucí vodu v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně nalijte vajíčko do vroucí vody. Vír vody se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Vaříme maximálně cca 2–3 minuty. Poté stáhněte z ohně a nechte dojít. Stejným způsobem připravte i další ztracená vejce.
  5. Polévku servírujte se ztraceným vejcem.

Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků od Zdeňka Pohlreicha