Vynikající polévka z jihu Čech: Uvařte si tradiční kulajdu podle receptu Zdeňka Pohlreicha

Kulajda se zastřeným vejcem, servírovaná v hnědé misce, kolem hřiby AS Foodstudio / Shutterstock.com

Kulajda je tradiční jihočeská polévka, která se podává nejčastěji se zastřeným vejcem. Nakyslá polévka s koprem, houbami a bramborami je oblíbená po celé republice. Hvězdou se stala i v restauraci Café Imperial Zdeňka Pohlreicha, kde je stálicí na jídelním lístku. U koho jiného se tak inspirovat než u šéfkuchaře, který ji vaří dnes a denně. Pojďte si s námi uvařit tradiční kulajdu podle Zdeňka Pohlreicha. A hlavně nezapomeňte na to zastřené vejce! My ho taky budeme zkoušet poprvé.

Přečtěte si také

Droždí, cukr a voda jsou doslova elixír pro rajčata. Příprava kvasnicového hnojiva je jednoduchá

Proč se jmenuje kulajda?

O tom se můžeme tak trochu dohadovat. Objevili jsme 2 verze, které vysvětlují původ slova kulajda. První z nich uvádí, že polévka dostala svůj název podle známé jihočeské kuchařky Adelajdy Kuhové. Protože byla Němka, její jméno se podle šumavského zvyku vyslovovalo jako Kuh Adelajde. Pokud zapojíme fantazii a vypustíme pár slabik, vznikne nám z tohoto jména slůvko kulajda.

Žena krájí houby na kulajdu Africa Studio / Shutterstock.com

Zakulat neboli zahustit

Pravděpodobnější je ovšem verze, že název kulajda vznikl z nářečního slova zakudlit nebo zakulat – těmito výrazy se označovaly polévky, které se zahušťovaly moukou. Slůvko kulajda tak patrně odkazuje na to, že jde o hustou polévku.

Krémová houbová polévka
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Střední

Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka vás spolehlivě zasytí i zahřeje. Nejlépe si ji vychutnáte připravenou z čerstvých hříbků, pokud je však zrovna nemáte po ruce, skvěle poslouží také žampiony.

Krémová houbová polévka
Hustá bramboračka ze sušených hub
Čas přípravy: 1 hod 45 min Obtížnost: Snadný

Hustá bramboračka ze sušených hub

Bramboračka ze sušených hub je polévkou, která nádherně voní houbami, skvěle zasytí a její přípravu zvládne úplně každý. Nejlépe chutná, když si ji připravíte ze sušených hub, ale v sezoně ji klidně uvařte i z těch čerstvých.

Hustá bramboračka ze sušených hub

Uvařte kulajdu podle šéfkuchaře

Ingredience na 4 porce

Jak postupovat?

  1. Nejdřív si připravte jíšku. V rendlíku rozpusťte máslo a přisypte hladkou mouku. Chvíli restujte. Poté přilejte vývar, na kostičky nakrájené brambory a ochuťte solí a pepřem. Pořádně zamíchejte, ať se jíška hezky rozmíchá.
  2. Očistěte si houby a orestujte je na másle. Přidejte do polévky a vařte tak dlouho, dokud nejsou houby a brambory měkké. Potom přidejte do polévky smetanu a ocet a přiveďte k varu.
  3. Nechte chvíli povařit, poté polévku sundejte z plotny a přidejte do ní nasekaný kopr. Dochuťte polévku – pokud se vám zdá kyselá, přidejte trochu cukru.
  4. Jakmile je polévka hotová, připravte si ztracená vejce. Do menšího rendlíku dejte vařit vodu. Jak začne vřít, nalejte do ní ocet. V žádném případě nesolte! Vroucí vodu v rendlíku rychle zamíchejte, aby vznikl vír. Vejce vyklepněte do naběračky a opatrně nalijte vajíčko do vroucí vody. Vír vody se postará o to, aby bílek obalil žloutek. Vaříme maximálně cca 2–3 minuty. Poté stáhněte z ohně a nechte dojít. Stejným způsobem připravte i další ztracená vejce.
  5. Polévku servírujte se ztraceným vejcem.

Zdroj: kuchařka Prostřeno bez servítků od Zdeňka Pohlreicha