Kopr má fascinující přínosy pro zdraví. V jakých receptech je nejlepší?

Svazek kopru, nakrájený kopr a nůž na dřevěném prkénku sweet marshmallow / Shutterstock.com

Kopr je bylinou, která lahodí našemu jazyku v mnoha receptech. Jeho pronikavé aroma buď milujete, nebo nenávidíte a v případě první možnosti ho můžete využívat v neskutečném množství receptů. Většina lidí o něm ví pouze to, že jde o výrazné koření. Rozhodně byste měli znát i jeho zdravotní přínosy, protože jich není málo, a recepty, do kterých se hodí.

Přečtěte si také

Víte, že tučné maso byste měli jíst maximálně dvakrát do týdne? A pozor také na grilování!

Co byste o kopru měli vědět?

Kopr vonný je bylina, kterou vypěstujete všude, od záhonu až po truhlík. Je z čeledi miříkovitých a dorůstá až do výšky jednoho metru. Sázet ho můžete od dubna a do 6 týdnů se dá sklízet – sklízí se do té doby, dokud nevykvete. Následně ho můžete využívat čerstvý nebo si jej usušit a používat po celý rok.

Pochází z oblasti Středozemí a vzhledem ke svému aroma se rychle rozšířil do celého světa. Kromě kulinářských výhod má i významné léčivé vlastnosti.

Rozkvetlý kopr v záhonu Shutterstock

Nutriční hodnoty na 100 g

  • Kalorie: 43 kcal
  • Tuky: 1,1 g
  • Nasycené mastné kyseliny: 0,1 g
  • Cholesterol: 0 mg
  • Sodík: 61 mg
  • Draslík: 738 mg
  • Sacharidy: 7 g
  • Vláknina: 2,1 g
  • Bílkoviny: 3,5 g
  • Hořčík: 55 mg
  • Vápník: 208 mg
  • Železo: 6,6 mg
  • Vitamín C: 85 mg
  • Vitamín B6: 0,2 mg
Nůžky stříhají kopr v truhlíku Shutterstock.com

Zdravotní přínosy kopru

Je nabitý antioxidanty – Aromatická semena a listy rostliny jsou bohaté na rostlinné sloučeniny, jako ethanol a aceton, které obsahují antioxidanty, jako jsou flavonoidy, terpenoidy a třísloviny. Vitamín C v kopru má také antioxidační vlastnosti. Přidáním kopru do polévky, kari nebo salátů pomůžete tělním buňkám proti poškození způsobenému volnými radikály. Zachrání vás také před chronickými záněty a sníží riziko srdečních chorob, artritidy a neurodegenerativních onemocnění.

Podpoří zdraví srdce – Flavonoidy obsažené v kopru mohou snížit zánět, který ovlivňuje zdraví srdce. Kopr má schopnost snižovat hladinu cholesterolu a triglyceridů. Poskytuje pokrmům také vysokou dávku vitamínů a minerálů, které podporují strukturu srdeční tkáně.

Diabetes – Známá je jeho schopnost regulovat hladinu cukru v krvi a udržet cukrovku na uzdě. Listy kopru obsahují bioaktivní složku zvanou eugenol, která dokáže zmírnit hladinu cukru v krvi. Když sníte kopr, aktivují se pankreatické buňky a začne se produkovat inzulín. Tato bylina také sníží rozklad škrobu na glukózu a zabrání náporu cukru a další tvorbě tuku v těle.

Kopr se skvěle kombinuje s citronem, pořiďte ho v akci

Kupte se slevou Citrony.

Porovnat slevy

Antibakteriální vlastnosti – Kopr obsahuje rostlinné sloučeniny zvané monoterpeny, které jsou spojeny s antibakteriálními, antifungálními a antivirovými vlastnostmi.

Zdravé kosti – Obsažené složky, jako jsou vápník, železo, vitamín D a riboflavin, jsou známé tím, že posilují kosti. Pravidelný příjem kopru podpoří růst kostních buněk, regeneraci a vstřebávání vápníku.

Snižuje menstruační křeče – Bolestivé menstruační křeče jsou jedním z častých problémů žen. Často se zhoršují dlouhým sezením v kanceláři a vynecháváním cvičení. Je známo, že esenciální oleje v kopru zmírňují tuto bolest.

Zdravé oči – Je bohatý na vitamín A, který je skvělý pro vaše oči. Pravidelné přidávání kopru do jídla zabrání poškození sítnice a také zlepší zrak. Sníží též riziko onemocnění, jako je makulární degenerace a šedý zákal.

Kopr, rajčata, okurky, salát v košíku, vedle zelí a cukety Klimatis019 / Shutterstock.com

Nespavost – Nespavost může vést k vyčerpání a letargii. V dlouhodobém horizontu bude ohroženo i vaše fyzické a duševní zdraví. Kopr je bohatý na flavonoidy a vitamíny skupiny B. Mají uklidňující účinek na mozek. Kopr také aktivuje sekreci některých hormonů a enzymů v těle, což snižuje hladinu kortizolu. Zatímco prášky na spaní jsou rychlým řešením, kopr usnadní tělu přirozené uvolnění a usnutí.

Trávení – Kopr může léčit trávicí anomálie a uklidnit systém. V dávných dobách se používal k léčbě koliky u kojenců. Přidání čerstvých snítek kopru do jídla sníží tvorbu plynů a celkové nadýmání. Protože je bohatý na vlákninu, nemusíte se obávat ani zácpy.

Reprodukční zdraví – Je bohatý na vitamín A, který podporuje reprodukční zdraví mužů i žen. Používal se i k utěšení kojících žen. Je známo, že konzumace kopru během těhotenství eliminuje riziko anémie. Neměl by se však používat koncentrovaný koprový olej, protože může způsobit kontrakce. Konzumace kopru během těhotenství zabrání škodlivé bakteriální infekci, neutralizuje aktivitu volných radikálů, detoxikuje tělo, léčí úplavici způsobenou houbovými infekcemi a napomáhá růstu plodu tím, že dodává tělu zinek.

Čaj z kopru

Chcete využít léčivé vlastnosti kopru naplno? Udělejte si z něj čaj, budete k tomu potřebovat jen lžíci semínek a šálek vroucí vody. Semena nechte louhovat 10–15 minut a následně čaj vypijte. Pomůže s nespavostí, s bolestmi hlavy a je také močopudný, takže vám pomůže vyčistit organismus.

Nakládané okurky v nálevu s koprem Chamille White / Shutterstock.com

Jak ho začlenit do jídla

Do salátů – Zkuste do svých salátů přidat trochu nasekaného kopru v kombinaci s citronem, získají tak neodolatelnou štiplavou chuť.

Do dresinků a pomazánek – Dodáte s ním každému dresinku šmrnc. Přidejte trochu čerstvého nebo sušeného kopru do již hotového dresinku nebo si vytvořte zdravý dresink z jogurtu, do kterého dáte kopr, sůl a pepř, případně i česnek. Neměl by také chybět v pomazánkách, které si s ním zamilujete.

K masu – Můžete ho použít ke každému masu, včetně rybího.

Dresink tzatziki s koprem Marian Weyo / Shutterstock.com

Do polévek – Je jen málo polévek, do kterých by se nehodil, téměř každé polévce dodá příjemné aroma. Neměl by chybět například v kulajdě.

Do nálevu – Chcete nakládat okurky nebo jinou zeleninu? V nálevu by rozhodně neměl chybět kopr.

S jakoukoliv zeleninou – Když vaříte nebo jinak upravujete zeleninu, můžete ho k ní vždy přidat a tím vylepšit její chuť.

Do omáček – Nejlépe chutná v mléčných omáčkách, ale můžete ho přidat i do jiných. Zřejmě jste hned pomysleli na koprovku. Její příprava je snadná, v kastrolu si rozpusťte lžíci másla, přidejte 2 lžíce mouky, chvíli míchejte a máte připravenou jíšku. Následně přilijte trochu vody, 200 ml mléka a nechte 20 minut vařit. Poté přidejte 250 ml smetany na vaření, svazek nasekaného kopru, trochu soli, octa a cukru. Nechte přejít varem a podávejte, nejlépe s houskovým knedlíkem a vařenými vejci.